Oud-Feyenoorders beslissen duel Oranje met Ghana

Oud-Feyenoorders beslissen duel Oranje met Ghana

Twee weken voor de eerste WK-wedstrijd tegen Denemarken kent Oranje louter luxe-problemen. Tegen Ghana lieten alle Nederlandse aanvallers zich, bij vlagen, van hun beste kant zien. Door goals van Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie werd het 4-1 voor de ploeg van coach Bert van Marwijk.

De zoektocht naar de ideale voorhoede. Daar draait het vooral om voor Nederland, in deze periode voor het WK. De bezetting van de achterhoede en het middenveld (Van Bommel-De Jong) lijkt wel vast te staan, het is alleen de vraag voor welke aanvallers bondscoach Bert van Marwijk in Zuid-Afrika kiest. Worden het de zogenaamde Grote Vier (Van Persie, Van der Vaart, Sneijder, Robben), kiest de coach voor werkpaard Kuyt of krijgt iemand anders toch nog een kans op één van de flanken?

Tegen Ghana koos Van Marwijk opnieuw voor Ibrahim Afellay aan de linkerkant. De PSV'er maakte afgelopen week tegen Mexico een prima indruk op die positie en Van Marwijk wilde hem nogmaals aan het werk zien. Afellay stelde niet teleur. Hij begon wat moeizaam, maar naarmate de eerste helft vorderde kwam de PSV'er steeds beter in zijn spel. De wisselwerking met zowel Van Persie als Sneijder was prima, zal ook Rafael van der Vaart hebben gezien. Hij moest op de bank plaatsnemen en lijkt in Afellay een geduchte concurrent erbij te hebben een voor basisplek.

Op rechts kreeg Dirk Kuyt een kans, omdat Arjen Robben rust kreeg. De blonde Katwijker speelde niet geweldig, maar tekende na een half uur wel voor de 1-0. Na een prachtige pass van Wesley Sneijder wist de Ghanese doelman Kingston ternauwernood redding te brengen op een schot van Robin van Persie, waarna het voor Kuyt een koud kunstje was om de bal in het lege doel te tikken.

Met name over het laatste deel van de eerste helft kon Van Marwijk tevreden zijn, over het eerste deel minder. Toen bleek een paar keer dat Oranje defensief kwetsbaar is, vooral tegen snelle tegenstanders. Ghana had Quincy Owusu-Abeyie opgesteld en de oud-Ajacied rende een paar keer voorbij aan tegenstander Giovanni van Bronckhorst alsof hij er niet stond. Ook had Ghana zomaar een penalty kunnen krijgen, na een duel tussen John Heitinga en NAC Breda-aanvaller Matthew Amoah.

Na de pauze gunde Van Marwijk Sander Boschker op 38-jarige leeftijd zijn debuut in de nationale ploeg als vervanger van Michel Vorm, na een uur kwam Van der Vaart in de ploeg in plaats van Afellay. Diezelfde Afellay had vlak daarvoor de 2-0 op zijn schoen, maar zijn schot ging net naast. Vlak daarvoor was de Ghanees Derek Boateng hetzelfde overkomen. Ghana, dat na rust een aantal vaste waarden in de ploeg bracht, deed vervolgens een half uur lang weinig onder voor Oranje.

Toch viel de tweede treffer van de avond aan de, voor Oranje, juiste kant van het veld. Mark van Bommel stuurde Van der Vaart diep, die de bal feilloos onder doelman Kingston door schoot. Een leuke opkikker voor Van der Vaart, die daarmee ook weer zijn waarde bewees voor dit team. Ghana kwam vervolgens nog terug tot 2-1, maar het slotakkoord was weer voor Oranje. Met een fraaie volley uit een hoekschop zorgde Wesley Sneijder voor 3-1, waarna de bal ook nog op de stip ging na een overtreding van doelman Kingston op Van der Vaart. Van Persie benutte het buitenkansje: 4-1.

Met Kuyt, Van der Vaart, Sneijder en Van Persie als doelpuntenmakers en Afellay als één van de smaakmakers, heeft Van Marwijk er weer wat luxe-problemen bij. Want wie spelen er van dit vijftal, als Robben weer fit is? We zullen het wellicht zaterdag weten, als Hongarije naar de Amsterdam ArenA komt. Dat is direct ook de laatste test voor Oranje, voordat op 14 juni de eerste WK-wedstrijd tegen Denemarken wacht.

Lees meer over
Kuyt ghana Sneijder
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties