In het Maasgebouw van De Kuip is zaterdagochtend tijdens een herdenkingsdienst afscheid genomen van Gerard Kerkum. Het clubicoon overleed vorige week zaterdag op 87-jarige leeftijd en werd aansluitend aan de dienst in besloten kring gecremeerd.
Naast familie, vrienden en oud-ploeggenoten waren onder meer ook de directie van Feyenoord, hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuyt en Feyenoord-supporters aanwezig. Namens de KNVB woonde algemeen directeur Eric Gudde, die als algemeen directeur bij Feyenoord Kerkum tien jaar van nabij meemaakte, de dienst bij. De honderden aanwezigen stonden gezamenlijk op respectvolle wijze stil bij het leven van Kerkum, waarin Feyenoord altijd een grote rol heeft gespeeld. ‘Een leven zonder Feyenoord? Dat is niet voor te stellen en dat kan gelukkig ook niet voorkomen, want dat zou betekenen dat ik er niet meer ben,’ zei de oud-aanvoerder en oud-voorzitter van de club zelf in 2008 over zijn liefde voor de club.
‘Kerkum was de vader van Feyenoord’
Kerkum werd als 16-jarige jongen lid van Sportclub Feyenoord. In de zeventig jaar die volgden, speelde hij 349 wedstrijden in het eerste elftal (het merendeel als aanvoerder) en won hij onder meer drie landskampioenschappen. Ook vervulde het Lid van Verdienste later diverse bestuursfuncties, waaronder die van voorzitter van Feyenoord (1982-1989) en voorzitter van de Stichting Continuïteit (tot kort voor zijn overlijden).
Namens Feyenoord blikte algemeen directeur Jan de Jong terug op de betekenis die Kerkum voor de club heeft gehad. De Jong noemde Kerkum in zijn speech ‘de aanvoerder van Feyenoord’ en later ook ‘de vader van Feyenoord’. ‘Gerard was een leider, die moeilijke beslissingen nooit uit de weg ging,’ sprak De Jong. ‘Die voorop ging in de strijd. Op het veld. En daarbuiten. Die “ja” durfde te zeggen. Of “nee” waar anderen vooral zwegen. Een man met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Die nooit wegliep als er een beroep op hem werd gedaan. Die het belang van Feyenoord zelfs boven jarenlange persoonlijke vriendschappen durfde te stellen. Omdat het nodig was. Voor Feyenoord.’
‘Gerard hield van Feyenoord. Gerard was Feyenoord. Gerard keek altijd naar Feyenoord. Ontelbare wedstrijden moet hij gezien hebben,’ zei De Jong, die sinds zijn aantreden tijdens thuiswedstrijden naast Kerkum zat op de tribune. ‘Het korte schudden van het hoofd als ie vond dat Feyenoord slecht speelde, en het instemmend knikken als we goed voetbalden. Ik kon er oprecht van genieten. Van zijn genieten. Van zijn observaties. Van zijn ergernissen. En wat ben ik blij dat Gerard nog getuige kon zijn van de successen van de laatste jaren. Tot en met de winst in bekerfinale tegen AZ aan toe. Gerard was erbij. Zoals altijd. Zoals het hoort. Nu blijft zijn stoel leeg…’
Erehaag en laatste groet
Na Jan de Jong spraken Wim Voots (voorzitter Sportclub Feyenoord), voormalig voorzitter van de raad van commissarissen Dick van Well, Jan Nikken en huidig lid van de raad van commissarissen Gérard Moussault mooie woorden over Kerkum. De dienst werd afgesloten met een moment van stilte, gevolgd door muziek. Eerst klonk het toepasselijke ‘My way’ van Frank Sinatra, waarna ‘You’ll never walk alone’ van Gerry & The Pacemakers werd gespeeld op het moment dat de kist met daarin het lichaam van Kerkum de zaal uit werd gedragen.
Vervolgens begaven de aanwezigen zich naar beneden om voor het Maasgebouw een erehaag te vormen en zodoende een respectvolle laatste groet te brengen aan Kerkum, voordat de oer-Feyenoorder in besloten kring werd begraven.
Geen bloemen, maar donaties
Wat opviel, was dat er weinig bloemen in de zaal stonden tijdens de afscheidsdienst. Dit was een nadrukkelijk verzoek van de familie, die in plaats van bloemen een donatie aan de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker van clubarts Casper van Eijck op prijs stelde. Samen met zijn team zet Van Eijck zich in voor baanbrekend onderzoek naar betere behandelmethoden bij patiënten met alvleesklierkanker. Wie hieraan nog een bijdrage wil leveren, kan dit doen via een storting op bankrekening NL82INGB0000042000, t.a.v. Stichting overleven met Alvleesklierkanker.
Plaats reactie
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties