Aan het begin van de afgelopen zomer kwam het opvallende nieuws naar buiten dat Sjaak Troost de nieuwe technisch directeur van Feyenoord werd. Deze winter zal Frank Arnesen het stokje van hem overnemen. In De Volkskrant blikt Troost terug op het afgelopen half jaar.
De aanstelling van Troost in mei was, na afwijzingen van andere kandidaten, noodgedwongen. Hij erkent dan ook dat hij er eigenlijk niet op zat te wachten. "En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Maar ik heb ooit in een Feyenoordliedje gezongen: we zijn voor niemand bang. Ik ben een Feyenoorddier. Alleen Feyenoord kan me dingen laten doen die ik niet leuk vind. Me op ondankbare plekken neerzetten." Vaak kreeg Troost te horen dat hij gek was om in te stappen. "Ik weet het, maar er wil niemand", antwoordde hij daarop. "De club staat voor joker, er moet iemand instappen."
Vrijwel direct werd Troost platgebeld door technisch directeuren, trainers, scouts, journalisten en vooral zaakwaarnemers en tussenpersonen. "Soms vijf op een dag, waarvan je er vier niet kent, en die allemaal met dezelfde speler aankomen. Na verloop van tijd laat je alleen de dingen die echt interessant klinken checken."
Tapia
Een vaak herhaald fragment was het interview van Troost met RTV Rijnmond over Renato Tapia. Hij zei daarin dat de middenvelder moest bijtekenen of vertrekken en dat hij zich niet in de maling liet nemen. Trainer Jaap Stam stelde de Peruviaan vervolgens echter gewoon op. "Zelfs in Peru kwam ik in het nieuws, gelukkig hoef ik daar niet heen op vakantie."
"Weet je, ik kijk zelf geen voetbalpraatprogramma's. Ik denk dat dat een voordeel is. Via appjes van bekenden krijg je toch wat mee. Ik lig er niet wakker van. Het was een gesprek zoals ik ben. Misschien te Rotterdams. Te recht voor z'n raap. Zal me worst zijn. Ik heb in elk geval niks tegen die jongen. Dat heb ik hem ook uitgelegd. Maar ik vind wel: als je als speler en club een samenwerking aangaat, dan trek je samen op. Een club kan het zich niet veroorloven dat spelers transfervrij weggaan. Of ze moeten veel betekend hebben."
Rob Jansen
Een ander veelgehoord kritiekpunt was dat zaakwaarnemer Rob Jansen veel invloed had op het transferbeleid in Rotterdam. Jansen is onder andere zaakwaarnemer van verschillende Feyenoordspelers, én van Dirk Kuyt. Ook aankoop Nick Marsman werd vertegenwoordigd door Jansen, al heeft dat volgens Troost niks met de transfer te maken. "Ik ga iemand niet nemen omdat hij bij een zaakwaarnemer zit waar we al zaken mee hebben gedaan. Luister, onze keeperstrainer Khalid Benlahsen kwam met Marsman aan. Niet Jansen. Maar joh, ik ga niet op alle onzin reageren."
Troost haalde in zijn periode als technisch directeur acht spelers naar De Kuip. Sommigen daarvan haalden de basis, maar dat gold niet voor Liam Kelly, die nog 2,5 jaar een contract heeft in De Kuip. "Jaap kende hem goed en wilde hem graag. Het leven is geven en nemen. Jaap moest ons uiteraard wel overtuigen, onder meer met beelden. Hij kostte niet de hoofdprijs. Ik denk dat ze bij Ajax en PSV een aantal veel duurdere aankopen hebben gedaan die het nog niet laten zien."
Al met al is Troost tevreden over zijn periode als technisch directeur. "Nee, we moeten niet elk seizoen zo starten, maar de selectie wordt fitter en de sfeer op het trainingscomplex is flink verbeterd. Daar ben je óók verantwoordelijk voor. Plus de scouting, de medische staf, de jeugdopleiding. En tussendoor lobby je bijvoorbeeld nog bij de KNVB om Jong Feyenoord op een hoger niveau te laten spelen."
"Maar iedereen kijkt alleen of onze duurste aankoop Marcos Senesi die ballen meteen een beetje lekker raakt. Die werd na een wedstrijd afgebrand, terwijl als we hem nu verkopen, de winst ons toelacht." Achteraf genoot Troost toch van het afgelopen halfjaar. "Sterker: als ik tien jaar jonger was geweest, had ik het nog wel langer willen doen."
Plaats reactie
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties