AD: Feyenoord vreest zware tijden

AD: Feyenoord vreest zware tijden

Door de coronacrisis ligt de komende tijd al het voetbal stil. Eerder werd al duidelijk dat de kleine clubs zwaar getroffen worden door de crisis, maar ook voor de grote clubs beginnen de eerste gevolgen van de crisis al duidelijk te worden.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de krant is de oorzaak van de mogelijke financiële problemen niet de korte termijn, of het wel of niet uitspelen van de competitie, maar de lange termijn. Deskundigen zeggen dat het zomaar nog een jaar kan duren voordat er weer in volle stadions gevoetbald mag worden. Waar in buitenlandse competities topclubs vaak afhankelijk zijn van televisiegelden en minder van de kaartverkoop, is dat in Nederland juist andersom.

Mocht er inderdaad een jaar niet met publiek gevoetbald worden, dan leidt Feyenoord een verlies van 30 miljoen euro op een begroting van 70 miljoen euro. Voor PSV gelden dezelfde cijfers, terwijl Ajax een verlies zou leiden van 60 miljoen euro op een begroting van 110 miljoen euro.

Vorig seizoen draaide Feyenoord een omzet van 70 miljoen euro. Na aftrek van de kosten bleef er een klein half miljoen over. Verder haalt Feyenoord 15 miljoen euro met de kaartverkoop en 12,5 miljoen euro met businessunits van zakelijke klanten binnen. Naar verwachting zullen ook de inkomsten uit merchandising, nu zo’n 10 miljoen per jaar, fors dalen. Bij een scenario waarbij het stadion een heel seizoen leeg blijft, betekent dat dat Feyenoord een verlies van 30 miljoen euro zal draaien. In tegenstelling tot Ajax heeft Feyenoord dat geld niet als eigen vermogen beschikbaar.

Feyenoord zal dan geen nieuwe spelers kunnen aantrekken en daarnaast moet het kantoorpersoneel vrezen voor hun baan. Daarnaast zal ook Stadion Feijenoord, dat los staat van BVO Feyenoord, zwaar worden getroffen door de crisis. De financiële nood van het stadion is al langer erg hoog, waarbij het stadion vóór de crisis al diep in de financiële reserves zat. ''De enige manier om die problemen nog te overwinnen is de bouw van een nieuw stadion. Als er niet wordt gevoetbald met publiek, er zijn geen popconcerten of andere evenementen, dan kan het stadion dat onmogelijk financieel overleven'', aldus Mikos Gouka.

[readmore=53855]

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties