Feyenoord heeft onder Giovanni van Bronckhorst het aantal prijzen behaald dat bij een topclub hoort, maar voordien en nadien is daar al lange tijd geen sprake meer van geweest. Onderzoeksjournalist Tom Knipping wordt de vraag voorgelegd of Feyenoord eigenlijk nog wel een topclub is. "Als je het puur cijfermatig bekijkt natuurlijk niet, maar als je kijkt naar de grootte van de club, de achterban, de populariteit, dan zijn ze na Ajax natuurlijk wel de grootste."
"Vaak wordt dan gezegd 'ze spelen in een bouwvallig stadion, ze spelen in een museum en daardoor lopen ze een enorme achterstand op'. Nou, dat is niet waar: ze halen gewoon hetzelfde op als PSV in het hypermoderne Philips-stadion", aldus Knipping voor de camera van Voetbal International. "Qua omzet zijn ze de nummer twee van Nederland, met een kleine voorsprong op PSV. Ze hebben dezelfde uitgangspunten."
Opvallend genoeg is PSV de afgelopen decennia veel succesvoller gebleken dan Feyenoord. Knipping denkt te weten waar dat door komt. "Het antwoord is heel simpel: een veel te zwak transferbeleid bij Feyenoord. De transfermarkt is geëxplodeerd het afgelopen decennium. Ook de Nederlandse clubs hebben daarvan geprofiteerd."
Maar Feyenoord dus nauwelijks: in de afgelopen tien jaar staat Feyenoord op de vijfde plek qua miljoenentransfers. Zowel Ajax, PSV, AZ als sc Heerenveen doen dat beter dan de Rotterdammers. Zelfs terwijl Oranje in 2014 een halve finaleplaats haalde op het WK en de kern van dat elftal uit een groot aantal Feyenoorders bestond. "Dan ga je jezelf vragen stellen als 'wat is het internationale netwerk van Feyenoord?' 'hoe komt het dat die spelers niet meer opleveren?'. Het is in ieder geval een oorzaak dat zij niet kunnen wedijveren met PSV. Dat is in mijn ogen veel belangrijker dan een verhuizing naar een nieuw stadion. De uitgangspositie is hetzelfde, maar PSV haalt er gewoon veel meer rendement uit. Dat komt omdat zij op de transfermarkt structureel veel beter zaken doen dan Feyenoord."
De conclusie is dat Feyenoord niet groot kan of durft te investeren in 'zekerheidjes': spelers die weliswaar duur zijn, maar normaal gesproken bij verkoop ook meer gaan opbrengen. "Je moet gewoon dikke vraagtekens plaatsen bij het internationale netwerk. Er wordt daar zwaar onvoldoende gepresteerd. Zelfs Heracles, Willem II en PEC Zwolle maken winst met transfers in de Eredivisie en Feyenoord doet dat niet. Het probleem bij Feyenoord is niet het stadion, dat zijn niet de investeerders en niet het poppetje dat voor de groep staat: dat is gewoon het technisch beleid dat niet alleen zwakker is dan bij Ajax en PSV, maar ook volledig ingaat tegen de trend in de hele Eredivisie", zo besluit Knipping.
Plaats reactie
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties