Analyse: Dit kan Carranza toevoegen aan het spel van Feyenoord

Analyse: Dit kan Carranza toevoegen aan het spel van Feyenoord

Feyenoord hoopt spoedig Julián Carranza definitief vast te leggen. De Rotterdammers hebben een akkoord bereikt over de komst van de 24-jarige Argentijnse spits. Het is nu alleen nog wachten totdat de MLS akkoord geeft op de transfer. Welk type aanvaller haalt Feyenoord met Carranza in huis? Melvin Dupper dook in de data en bekeek beeldmateriaal. Vervolgens werd onderstaande analyse geschreven.

Achtergrond informatie
Carranza werd op 22 mei 2000 geboren in Octavio. De Argentijn speelde zijn gehele jeugd in de opleiding van Banfield en maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut voor het eerste elftal. Uiteindelijk zou hij twee seizoenen in de hoofdmacht van Banfield spelen. De spits was in deze periode goed voor elf goals en twee assists. In de zomer van 2019 maakte Carranza de overstap naar de MLS. Inter Miami legde 5,5 miljoen euro neer voor de beloftevolle aanvaller. Verwacht werd dat hij samen met andere aankopen, Matías Pellegrini en Rodolfo Pizarro, de ploeg naar een hoger niveau zou helpen.

Helaas voor Carranza liep zijn periode bij Inter Miami niet als gehoopt. Gedoe rondom het salarisplafond en een saaie speelstijl domineerden de krantenkoppen. Carranza bleek niet in staat om zijn potentieel waar te maken. Dit leidde dan ook tot een vertrek op huurbasis naar Philadelphia Union in december 2021. Hierbij werd een optie tot koop bedongen, welke met veel genoegen gelicht werd in de zomer van 2022. Zijn periode in Philadelphia was zijn beste tot dusver. In 95 wedstrijden wist hij maar liefst 43 keer te scoren en 20 assists te leveren. In december dit jaar loopt Carranza uit contract.

Spelersprofiel
Om een beeld te krijgen van Carranza zonder hem te hebben zien spelen, kan gebruik worden gemaakt van data. In dit geval is gekozen om het vorige seizoen (2023) van Carranza te nemen, aangezien hij toen ruim 2600 minuten heeft gespeeld, tegenover ongeveer 1000 minuten dit seizoen. Een grotere sample dus. Ter vergelijking is daarnaast het afgelopen seizoen van Gimenez toegevoegd.

Voor degene die nieuw zijn met radarcharts zal ik een korte uitleg geven. In deze radarchart worden Carranza en Gimenez vergeleken binnen hun eigen competitie. De cijfers in de vierkantjes geven per speler de waarde per 90 minuten aan die bij de statistiek hoort. Bijvoorbeeld: Carranza schiet gemiddeld 3.1x per 90 minuten en Gimenez 4.0x. De plaats van die waarde geeft aan hoe dit zich verhoudt tot andere spitsen in hun competitie in de vorm van een percentiel. Bijvoorbeeld: Gimenez schiet vaker dan (ongeveer) 95% van de spitsen in de Eredivisie. Voor Carranza geldt dat hij vaker schiet dan (ongeveer) 75% van de MLS spelers. De radarchart zegt over het algemeen meer over speelstijl dan echt over kwaliteit. Met dit in het achterhoofd: wat kunnen we uit de radarchart concluderen?

• Carranza is een bovengemiddelde spits in zowel aangeven als gevaar voor de goal/scoren in de MLS. Echter doet hij in zijn schoten, goals en Non-Penalty xG per 90 minuten wel onder aan de cijfers van Gimenez
• Carranza is defensief zéér actief
• Carranza creëert een groter gedeelte van zijn schoten zelf dan Gimenez
• Carranza leidt een meer balverlies en dribbelt minder dan Gimenez
• Carranza haalt een hoger pass% dan Gimenez

Het is belangrijk om te benadrukken dat context hierbij zeer belangrijk is. Bij het bovenstaande moet rekening worden gehouden met het feit dat Gimenez voor een zeer dominante ploeg in Nederland speelt, terwijl Carranza zijn cijfers behaalt bij een middenmoter in de MLS. Over het algemeen is het een stuk makkelijker om goede cijfers te halen bij een dominante ploeg, zeker als aanvaller.

afb 1
Radarcharts Carranza

Spelersprofiel (fysiek)

Julián Carranza is 182 cm lang en vrij slank gebouwd. Hij oogt redelijk snel op de eerste meters en gemiddeld snel op de wat langere afstanden. Carranza lijkt te beschikken over een groot uithoudingsvermogen. In duels raakt hij nog wel eens uit balans en hierdoor wordt hij in sommige gevallen wat makkelijk van de bal gezet. Carranza is rechtsbenig en heeft een oké linkerbeen.

Volgens Transfermarkt.nl heeft Carranza een aantal blessures gehad en is hij momenteel herstellende van een enkelblessure. Dit is dan ook de reden dat hij de afgelopen wedstrijden gemist heeft.

afbeelding2

Spelersprofiel (speelstijl)
Na het bekijken van competitiewedstrijden krijgen we het volgende beeld van Julián Carranza.
• Zeer actieve spits, zowel in balbezit als in balbezit tegenstander
• Lijkt een enorme motor te hebben, speelt de gehele wedstrijd op een hoge intensiteit
• Defensief zeer actief
• Laat zich graag inzakken en voetbalt makkelijk
• Goed in 'link-up play', zoekt medespelers graag met 1x raken
• Weet inzakken af te wisselen met goed getimede diepte loopacties
• Niet bijzonder sterk aan de bal, wordt er regelmatig vrij gemakkelijk vanaf gezet
• Goede positionering en scherp voor de goal bij voorzetten. Lijkt de eerste paal te prefereren.
• Best behoorlijke kopper
• Maakt een hoop (niet al te slimme) overtredingen

Spelersprofiel (tactisch)
De afgelopen seizoenen heeft Julián Carranza bij Philadelphia Union als spits gespeeld in een 4-4-2 formatie met een ruit op het middenveld. Dit deed hij voor het grootste gedeelte als rechterspits. In deze rol is hij onder andere belangrijk in het hoog druk zetten en uitzakken vanuit de spitspositie in balbezit. Bij Inter Miami en Banfield heeft Carranza voornamelijk als enkele spits gespeeld.

Gezien de kwaliteiten en speelstijl van Carranza denk ik dat hij bij Feyenoord in aanmerking komt voor de volgende posities: Uiteraard zal hij in eerste instantie gehaald worden als spits. Daarnaast denk ik dat hij gezien zijn loopvermogen, voetballende vermogen en diepte ook gebruikt kan worden als diepe 10. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de speelwijze die Brian Priske wil gaan hanteren.

Analyse: Dit kan Carranza toevoegen aan het spel van Feyenoord

Carranza in balbezit
Julían Carranza is een ander type spits dan die wij op dit moment bij Feyenoord hebben. Hij houdt er van om betrokken te worden in het spel en laat zich om die reden veelal uitzakken. Hij beschikt over een goede techniek en is in staat om via combinaties met teamgenoten zichzelf of een ander in kansrijke positie te brengen.

Carranza oogt scherp bij voorzetten en komt graag naar de eerste paal. Daarnaast is zijn timing bij diepte loopacties goed. Dit is belangrijk aangezien hij niet altijd op pure snelheid het verschil ten opzichte van zijn directe tegenstanders maakt. Hij beschikt over een prima eerst aanname maar kan in dribbels soms wat klungelig ogen. Carranza is geen speler die makkelijk iemand uitspeelt.

Afmaken doet hij dit seizoen behoorlijk gevarieerd. Uiteraard scoort en schiet hij het meest met zijn rechterbeen. Carranza is vrij kopsterk te noemen. Hij kopte dit seizoen al 14 keer richting goal waarvan er twee ook daadwerkelijk tot goals geleid hebben. Zijn rendement is daarnaast de afgelopen seizoenen erg hoog geweest. De afgelopen 3 seizoenen wist hij zoals eerder gemeld voor Philadelphia Union in 95 wedstrijden dus 43 keer te scoren en 20 assists af te leveren.

afbeelding4

Een van de kritiekpuntjes is het feit dat Carranza in sommige gevallen toch vrij gemakkelijk van de bal wordt gezet. Met name wanneer hij de tegenstander in zijn rug heeft raakt hij nog wel eens uit balans wat vervolgens tot balverlies lijdt. Wat dat betreft is hij geen aanspeelpunt die met zijn fysiek een bal vast kan houden. Wel heeft hij de techniek om uit de duels te blijven. Dit zal hij in de Kuip dan ook vaker moeten laten zien.

Carranza in balbezit tegenstander
Zoals eerder gezegd speelt Carranza zijn wedstrijden in een hoge intensiteit. Dit doet hij zowel in balbezit als in balbezit tegenstander. Hij zet veel en intensief druk. Iets wat uitstekend bij het huidige Feyenoord past.

Hoe defensief actief Carranza is, is goed te zien in onderstaande grafiek. Deze grafiek laat zien hoe Carranza zich op basis van intercepties en succesvolle defensieve acties verhoudt ten opzichte van andere spitsen in de MLS.

Analyse: Dit kan Carranza toevoegen aan het spel van Feyenoord

Kaarten
De defensieve arbeid van Carranza heeft echter ook een keerzijde. Hij maakt erg veel overtredingen en pakt hierbij ook de nodige kaarten. In de afgelopen drie seizoenen pakte hij maar liefst 25 gele en 3 rode kaarten. De overtredingen die hij maakt zijn vaak onnodig en niet al te slim. Daarnaast heeft hij nog wel eens momenten waarbij hij in opstootjes komt met tegenstanders. Het is interessant om te zien hoe hij zal gedijen in een volle en fanatieke Kuip. Hieronder staat een grafiek die zijn overtredingen en gele kaarten in perspectief zet ten opzichte van andere spitsen in de MLS.

Conclusie
Julián Carranza is een heel ander type spits dan wat Feyenoord momenteel in huis heeft. Daar waar Gimenez en Ueda pas echt in de laatste fase van een aanval betrokken dienen te worden, is Carranza juist een type speler die zich eerder in de opbouw al met het spel bemoeit. Met de komst van de Argentijnse spits heeft Feyenoord een extra smaak die van pas kan komen tegen specifieke tegenstanders. De speelstijl van Carranza zowel met als zonder bal past goed bij Feyenoord. Het publiek in de Kuip zal gaan houden van zijn werklust en techniek.

Analyse: Dit kan Carranza toevoegen aan het spel van Feyenoord

Carranza zal echter wel moeten werken aan zijn balvastheid en zijn vele onnodige overtredingen en kaarten. Daarnaast zal moeten blijken of Carranza als enkele spits in de Eredivisie hetzelfde rendement kan halen als hij in een tweespitsensysteem in de MLS gehaald heeft.

Voor absolute hoogtepunten:

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties