Bondscoach en Nederlandse media lovend over het optreden van Hartman

Het Nederlands Elftal kwam vrijdagavond in actie tegen Frankrijk. Hoewel er met 1-2 werd verloren in de Johan Cruyff ArenA, was het optreden van Quilindschy Hartman een groot lichtpunt op de avond. Naast de linksback kwamen namens Feyenoord ook Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida in actie.

De vleugelverdediger van Feyenoord had de meeste schoten op doel, de meeste onderscheppingen en een passnauwkeurigheid van 80%. Tijdens je debuut tegen de WK-finalist van 2022 zijn dat geen slechte statistieken, zo zag ook Ronald Koeman op de persconferentie. "Je kunt spelers vertrouwen geven en met ze praten, maar het Oranje-shirt weegt voor de een zwaarder dan voor de ander. Wat Hartman vandaag liet zien was erg goed en ik had het idee dat hij speelde zoals hij bij Feyenoord speelde. Andere hebben daar nog wel eens meer moeite mee."

De Hartman van Feyenoord
Bij het Nederlands Elftal vielen meerdere spelers, die bij hun club erg goed spelen, vrijdagavond nogal tegen. Koeman gaf al aan dat het Oranje-shirt zwaar weegt. "Maar daarom was het aan de andere kant mooi om Quilindschy Hartman te zien", schreef het Algemeen Dagblad in de ochtendkrant. "Hij zette zichzelf met zijn 1-2 wél meteen op het paard. Maar het was niet alleen die goal. Hij toonde op veel meer momenten dat híj geen drempel meer over moest. Hartman was in Oranje de Hartman van Feyenoord."

"De linksback van Feyenoord speelde met veel bravoure en tekende in de 82e minuut voor de aansluitingstreffer, pas de eerste tegengoal voor de Fransen deze EK-kwalificatiecampagne", schrijft Jeroen Kapteijns in het ochtendbericht van De Telegraaf. "Hartman gaf een mooie visitekaartje af tegen de Fransen."

Aanvallend van waarde
"Aanvallend krijgt Hartman wél de kans om zich positief te onderscheiden", stelt Pieter Zwarts in zijn analyse op Voetbal International na afloop van de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. "In de eerste helft leidt hij al een gevaarlijke aanval in met een schitterende pass op Reijnders. In de slotfase zorgt Hartman voor nieuwe hoop door Marcus Thuram te poorten en een combinatie met Steven Bergwijn op te zetten."

"Voor Hartman is het prettig dat hij aanvallend van waarde is geweest tijdens zijn debuut. Verdedigend is dat namelijk lastiger geweest door de matige wisselwerking met Simons, die hem op cruciale momenten niet geholpen heeft", sluit Zwarts af na het analyseren van alle beelden.

Reactie Hartman
Terwijl er bij Hartman heel veel dingen te zien waren die we herkennen van zijn wedstrijden bij Feyenoord, maakt hij voor de Rotterdammers minder vaak doelpunten. Scoren tijdens zijn debuut bij Oranje was dus extra mooi. "Het was een goede goal. Even een mooi 'poortje' en één-twee met Bergwijn. Dat zijn echt dingen die ik op het pleintje heb geleerd. Maar ik had liever geen goal gemaakt en dat we een punt hadden gepakt."

Traditiegetrouw moeten de spelers van Oranje na hun debuut ook een speech geven in de kleedkamer. Wat Hartman gezegd heeft? "Dat ik blij ben met mijn debuut en dat ik de jongens dankbaar ben dat ze me goed hebben opgevangen. De meeste ken ik van TV, bijvoorbeeld Virgil van Dijk kijk ik al jaren naar. Dat zijn allemaal super aardige gasten en nu hoor ik erbij, dat is heel mooi."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen