De Jong: ''Wij weten allang dat zoiets vaak ook probleemloos kan''

Jan de Jong doet er alles aan om als directeur van de Eredivisie een oplossing te zoeken voor De Klassieker. De politie is zondag tijdens het duel tussen Feyenoord en Ajax niet aanwezig bij De Kuip. Burgemeester Aboutaleb buigt zich over de kwestie en moet uiteindelijk beslissen of de wedstrijd zonder de aanwezigheid van de politie kan doorgaan. De Jong is van mening dat dit mogelijk is.

"Daar zijn wel creatieve manieren voor te bedenken," vertelt De Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad. "We lobbyen. Ik kan daar niet alles over zeggen, maar we proberen wel onze invloed uit te oefenen. Dat gaat inderdaad via de diplomatieke weg. Meestal klinkt er dan wel begrip voor onze standpunten. Ook bij de politie snappen ze onze zorgen over het eerlijke verloop van de competitie en de complexiteit van de internationale speeldagenkalender."

De Klassieker zonder politie spelen is voor De Jong een optie. "Vanuit de Eredivisie dringen wij erop aan dat de wedstrijd doorgaat. Dat zou in theorie zonder politie moeten kunnen, maar dan moet iemand wel de verantwoordelijkheid durven nemen. In het stadion zijn de clubs verantwoordelijk voor de orde en veiligheid. Eromheen is dat de burgemeester en politie. Wij zeggen alleen: laten we alsjeblieft proberen om deze wedstrijd door te laten gaan."

Een idee is bijvoorbeeld om stewards van Feyenoord buiten het stadion in te zetten. De Jong wil dit echter niet bevestigen. ''Ik kan er echt niets over zeggen. Maar er wordt wel naar ons geluisterd. We zijn een serieuze gesprekspartner met serieuze ideeën en oplossingen.'' Dit seizoen is het al vaker goed gegaan om wedstrijden zonder politie te laten verlopen. ''Zelfs NAC - Ajax, ja, wat toch een grote wedstrijd is. Het opvallende is dat dit helaas als nieuws wordt gezien. Voor het betaald voetbal is dit echter helemaal geen nieuws. Wij weten allang dat zulke situaties vaak probleemloos kunnen verlopen.''

De Jong hoopt dat degenen die de beslissingen moeten nemen zich niet te veel laten leiden door de negatieve aandacht in de media. "Voor mijn gevoel is er onevenredig veel media-aandacht voor wat er fout gaat in en rond stadions, terwijl er juist heel veel wél goed gaat. Ook met betrekking tot de politie. Tot aan de coronatijd was er al sprake van steeds minder politie-inzet bij voetbalwedstrijden. Jaar na jaar werd het minder. Na corona was er even een gekke periode, maar nu is het gelukkig weer aan het normaliseren."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen