De Kuip is vandaag jarig. Het mooiste stadion van Nederland werd precies 85 jaar geleden geopend en is sindsdien de thuishaven van Feyenoord en regelmatig ook van het Nederlands elftal.
De man achter het idee om De Kuip te bouwen was Leen van Zandvliet. De voorzitter van Feyenoord in de jaren '30 had het idee om een stadion te bouwen met een 'loshangende' tweede ring, waardoor niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren. Enkele maanden later werd architect Leendert van der Vlugt uitgenodigd en werd het idee besproken. De kern van het gesprek was 'eenvoud': verfraaiingen kwamen niet ter sprake.
Van Zandvliet maakte vervolgens in 1934 de reis naar Londen, waar hij het Highbury van Arsenal bezocht. De voorzitter ging naar het stadion om te kijken naar soortgelijke thuishavens zoals De Kuip uiteindelijk ook moest worden. Naast Highbury bezocht Van Zandvliet ook het stadion van de Boston Red Sox in Amerika.
De bouw van het stadion begon in 1935 en was in '36 klaar, maar door de nog niet aangelegde infrastructuur rondom De Kuip werd hij pas in '37 geopend. In eerste instantie had het stadion een capaciteit van 65.000, met onder meer veel staanplaatsen. Bij de kampioenswedstrijd van SVV in 1949, die in De Kuip werd gespeeld, zouden naar verluidt liefst 69.300 toeschouwers zijn geweest.
Tweede Wereldoorlog
De thuishaven van Feyenoord was ook het doelwit van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd was er een dringende behoefte aan hoogwaardig staal. Dit was net de kern van het stadion. De Kuip kwam daardoor in beeld bij de Duitsers om zo aan de benodigde materialen te komen. Toen de Duitsers kwamen inspecteren hoeveel tonnen aan staal ze met de sloop van het stadion konden winnen, gaf de toenmalige directeur van het stadion naar verluidt slechts eenderde van de werkelijke hoeveelheid op. Dat vonden de Duitsers niet genoeg, waardoor slopen oninteressant werd.
Renovatie
In 1993 werd De Kuip gerenoveerd en werd 85% van het stadion overdekt, iets wat eerder nog niet het geval was. Het dak is niet groter gemaakt om popconcerten te blijven kunnen organiseren. Het aantal concerten is de laatste jaren, mede door de bouw van GelreDome, echter teruggelopen. Met de renovatie werd ook de capaciteit teruggebracht tot 51.117 zitplaatsen. Daarnaast werden de hekken rondom het veld vervangen voor een drie meter diepe gracht, de kleedkamers en perszaal werden verbeterd en de business-units werden geïntroduceerd.
Sinds de jaren '80 is De Kuip traditioneel het toneel van de finale van de Beker. Er werden meerdere Europacupfinales gespeeld en in 2000 was De Kuip het decor van de finale van het EK. Daarnaast speelt het Nederlands elftal regelmatig in het stadion.
Plaats reactie
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties