Feyenoord heeft een 55 pagina's tellende brief verzonden aan Ahmed Aboutaleb. De burgemeester reageerde onlangs geschrokken van de bevindingen uit een onderzoek door het Auditteam Voetbal en Veiligheid. De Rotterdamse club weerlegt enkele bevindingen uit de onderzoeken en vertelt uitgebreid wat er nu allemaal wordt gedaan om de veiligheid van de supporters te garanderen en ongeregeldheden te voorkomen.
Feyenoord neemt de zaak al jaren serieus en trekt ieder seizoen een bedrag van 4,5 miljoen euro uit voor de beveiliging van thuiswedstrijden. De kosten zitten voornamelijk in het inhuren van veiligheidspersoneel. De veiligheid in de Kuip gaat bovendien ten koste van het aantal te koop aangeboden kaarten: vijf tot tien procent van het stadion blijft bewust leeg. Hiermee weerlegt Feyenoord eerdere uitspraken van Aboutaleb dat er meer kaarten worden verkocht dan de capaciteit van De Kuip toestaat.
Bij een standaardwedstrijd worden minimaal 350 beveiligers en stewards ingezet, bij wedstrijden met een hoog risico 500. Bovendien wordt in het laatste scenario ook de hondenbrigade ingeschakeld om te controleren op vuurwerk. Ook controleren deskundigen het stadionterrein op de aanwezigheid van explosieven en bommen. In de volledige brief legt Feyenoord tot in detail uit welke maatregelen er nog meer worden genomen.
Feyenoord ziet dat alle maatregelen succes hebben. "Verreweg het grootste aantal wedstrijden van onze club verloopt zonder noemenswaardige incidenten. Het veiligheidsbeleid dat wij, in dankbare en goede samenwerking voeren met De Driehoek, strekt tot voorbeeld voor vele (internationale) clubs, die dan ook geregeld komen kijken hoe zaken in Stadion Feijenoord rond wedstrijden in goede banen worden geleid. Waarbij moet worden aangetekend dat – net als elders waar grote massa’s mensen op de been komen – er soms sprake is van incidenten die je niet in of rond het stadion wilt zien en die in de regel dan grote (media)aandacht trekken."
''Feyenoord sluit daarbij de ogen niet en zal zich blijven inspannen om het toch al geringe aantal incidenten verder terug te dringen, stadionbezoek voor eenieder nog leuker en veiliger te maken en, daar waar het kan en dit redelijkerwijs ook van ons mag worden verwacht, om een bijdrage te leveren aan het nog verder terugdringen van eventuele overlast buiten het stadion'', schrijft de Rotterdamse club. ''Elk incident is er immers een te veel en waar het gaat om de door ons en overige stakeholders nagestreefde combinatie van Gastvrij en Veilig voetbal geldt nu eenmaal dat het ‘nooit klaar’ is.''
Plaats reactie
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties