Feyenoord toont klasse en strijdlust met overwinning op SL Benfica

Feyenoord heeft woensdagavond alle critici het ongelijk bewezen. Het elftal van Brian Priske is sinds de uitwedstrijd tegen Girona FC veel indruk aan het maken en bewees de uitstekende vorm ook in de Champions League tegen SL Benfica. De ploeg uit Lissabon had al een jaar niet verloren in eigen huis, maar ging tegen de Rotterdammers met 1-3 ten onder.

De ervaring voor Gernot Trauner, dat is waar Priske aan de aftrap voor koos. De verdediger vormde met zijn kwaliteiten een duo met Dávid Hancko waarmee de 'dodelijke' aanval van Benfica onschadelijk moest worden gemaakt. Effect had het direct, want Feyenoord toonde heel scherp aan de wedstrijd te zijn begonnen. Al na vier minuten ontstond de eerste aanval en kon Igor Paixão het eerste schot lossen, maar bij de Braziliaan ontbrak het aan de nodige schotkracht en precisie.

Toch duurde het niet lang voordat de geweldige start van Feyenoord ook daadwerkelijk werd beloond. Een fantastische aanval, die begon bij het drukzetten van Hugo Bueno kreeg een vervolg via een waanzinnige steekbal van Quinten Timber. De dieptebal werd opgevangen door de snelheid van Paixão, die hem vervolgens heel beheerst terug kon leggen richting Ayase Ueda. De Japanner had net een goede loopactie gemaakt en kon de bal helemaal vrij tegen het net schieten.

Het restant van de eerste helft was ook indrukwekkend te noemen. Feyenoord kreeg zelf grote kansen, maar ontsnapte ook aan de gelijkmaker na een corner van Angel Di Maria. Na 25 minuten spelen leken de Rotterdammers de voorsprong te verdubbelen, maar de VAR zag een overtreding van Jordan Lotomba en greep in. De 0-2 kwam vervolgens alsnog en die was haast fenomenaal te worden. Pure individuele klasse van Antoni Milambo, maar ook het inzicht van Timber, leverde het elftal van Priske een comfortabele voorsprong op.

Hoewel Feyenoord met twee doelpunten verschil de voorsprong had, sloop de spanning richting het einde van de eerste helft terug in de wedstrijd. De thuisploeg creëerde een aantal kansen en kon de aansluitingstreffer maken, maar hierin was Benfica niet succesvol. Ook direct na rust moest Timon Wellenreuther meerdere keren in actie komen. De ploeg van Priske leek duidelijk te hinken op twee gedachtes: meer doelpunten of het restant van de wedstrijd verdedigen?

Beide situaties leken in minuut 57 werkelijkheid te worden. Nadat Feyenoord steeds meer aan het verdedigen was, leek het duo Hancko-Trauner ook in de aanval succesvol te zijn. De Slowaak kon een goede voorzet verlengen, waarna zijn compagnon de bal tegen het net tikte. De Oostenrijker stond alleen enkele centimeters buitenspel. Direct na de VAR-check greep Priske in en wisselde hij Thomas Beelen in het veld voor Ibrahim Osman. Het restant van de wedstrijd heeft voor de nodige spanning gezorgd.

Nadat Beelen in het veld kwam, ging Feyenoord met vijf verdedigers spelen om zodoende voor meer defensieve zekerheid te zorgen. Het duurde echter niet lang voordat de thuisploeg de aansluitingstreffer wist te maken. Feyenoord verloor slordig de bal op het middenveld en Akturkoglu rondde vervolgens af na half ingrijpen van Wellenreuther. Met nog twintig minuten op de klok kon Lotomba niet meer verder en werd het een kwestie van strijdlust.

Na diverse wissels en weer terugschakelen naar 4-3-3, vlogen de kansen rond de oren van Wellenreuther. De doelman toonde, in samenwerking met zijn ploeggenoten, klasse en wist de voorsprong te behouden. De voorsprong werd in de slotfase zelfs uitgebreid door ons eigen juweel. Een goede corner werd mooi binnengeschoten door Milambo, die zijn derde doelpunt heeft gemaakt dit Champions League-seizoen.

SL Benfica: Trubin; Bah, Araújo, Otamendi, Carreras; Aursnes, Florentino, Kökcü; Di Maria, Pavlidis, Aktürkoglu.
Feyenoord: Wellenreuther; Lotomba, Trauner, Hancko, Bueno; Hwang, Timber, Milambo; Osman, Ueda, Paixão.

Wissels
SL Benfica: Soares, Gomes, Silva, Amdouni, Cabral, Schjelderup, Kaboré, Rollheiser, Beste, Bajrami, Sanches, Prioste.
Feyenoord: Bijlow, Berger, Smal, Mitchell, Gonzalez, Beelen, Zerrouki, Carranza, Hadj Moussa, Ivanusec.