Feyenoord verdient volgens datamodellen hogere plek op ranglijst

In een periode zonder clubvoetbal zoeken bedrijven in de voetbalwereld alsnog naar interessante analyses om zich op te richten. Zo deed databedrijf Opta ook. De ranglijst van de Eredivisie werd geanalyseerd en op basis van verschillende factoren werd berekend hoe de stand na acht wedstrijden er theoretisch uit had 'moeten' zien.

Voor veel mensen is het praten op basis van datamodellen een onbegrijpelijk fenomeen, maar het geeft daadwerkelijk wel een realistisch beeld over de prestaties van een ploeg gedurende een wedstrijd, of in dit geval de seizoensstart. Als voorbeeld kan de wedstrijd tegen Willem II worden genomen. Feyenoord was de hele wedstrijd de baas op het veld en leek totaal niet in de problemen te komen, maar door een fout van Timon Wellenreuther eindigde het duel alsnog in 1-1. Op basis van de 'expected points' een verrassende uitslag.

Tijdens de wedstrijd tegen Willem II creëerde Feyenoord 22 doelpogingen. Opta simuleerde de kansen van deze wedstrijd vervolgens tienduizend keer. Zodra de computer zijn berekeningen heeft gemaakt, kwam de uitslag dat de Rotterdammers 82% van de simulaties hadden gewonnen. 16% eindigde in een gelijkspel. Om een berekening te maken worden de procenten van een zege vermenigvuldigd met drie (0,82 x 3 punten) en een gelijkspel met één (0,16 x 1). Dit levert dan voor deze wedstrijd een expected points op van 2,62. Op basis van deze berekeningen over alle wedstrijden die in de Eredivisie zijn gespeeld, had Feyenoord een vijfde plek verdiend.

Opvallende verschillen

Voor Feyenoord blijft de positie op de ranglijst vrijwel onveranderd volgens de datamodellen, maar voor andere teams rondom de Rotterdammers zijn er aanzienlijke verschuivingen. Zo is te zien dat FC Utrecht veel geluk heeft gehad en daarom is er een verschil van zeven plaatsen. Robin van Persie heeft juist pech gehad met zijn sc Heerenveen. De Oud-Feyenoorder staat momenteel vijftiende, maar zou op basis van data op de zevende plek terecht komen. PSV en AZ staan op beide ranglijsten op dezelfde plek.

Positie Actuele stand Stand op basis van data
1 PSV PSV
2 FC Utrecht FC Twente
3 AZ AZ
4 FC Twente Go Ahead Eagles
5 Ajax Feyenoord
6 Feyenoord Ajax
7 Go Ahead Eagles sc Heerenveen
8 Willem II Sparta Rotterdam
9 Sparta Rotterdam FC Utrecht
10 Fortuna Sittard Heracles Almelo
11 FC Groningen Fortuna Sittard
12 Heracles Almelo Almere City
13 NAC Breda NEC
14 PEC Zwolle Willem II
15 sc Heerenveen FC Groningen
16 NEC PEC Zwolle
17 Almere City NAC Breda
18 RKC Waalwijk RKC Waalwijk
Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen