Feyenoord wint na strafschoppen Johan Cruijff Schaal

Feyenoord heeft voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Trainer Brian Priske pakt hiermee in zijn eerste officiële wedstrijd direct een prijs. PSV werd in Eindhoven na strafschoppen verslagen. Na negentig minuten stond er een 4-4 tussenstand op het scorebord.

Feyenoord kwam uitstekend uit de startblokken in Eindhoven. Met Gjivai Zechiël op het middenveld was de eerste grote kans van de wedstrijd voor Igor Paixão. De Braziliaan creëerde voor zichzelf ruimte en zijn schot kon ternauwernood verwerkt worden tot een corner. De goede beginfase van de ploeg van Brian Priske was echter van korte duur.

PSV nam na tien minuten het initiatief over en dat resulteerde in een aantal gevaarlijke momenten. Het was Noa Lang die de ban brak voor de Eindhovenaren. De buitenspeler schoot hard en hoog in het doel waardoor eerste doelman Wellenreuther kansloos was. Ramiz Zerrouki werd in de aanval nog neergehaald, maar zowel de scheidsrechter als de VAR zag er geen overtreding in.

Omkeer in vijf minuten

Na een wat rommelige fase was het Zechiël die behendig een strafschop wist te versieren. Santiago Gimenez schoot hard raak vanaf de stip. Feyenoord wist ook razendsnel op voorsprong te komen in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Nieuwkoop was het eindstation van een uitstekende aanval. De rechtsback wist met een behendige bal Walter Benítez te passeren. De Rotterdammers wisten in vijf minuten tijd het duel volledig om te keren.

Toch zal Priske allesbehalve tevreden zijn over het spel van Feyenoord. Bij balverlies lag het regelmatig open en ook in de opbouw was Ramiz Zerrouki allesbehalve een zekerheid. De middenvelder ging met geel de rust in, nadat er nog een megakans werd gemist door Feyenoord. Benítez wist tot twee keer toe een doelpunt te voorkomen. Al was de inzet van Paixão van twee meter van de doellijn zeer matig te noemen.

Na rust was het PSV dat direct het initiatief nam. Het was Luuk de Jong die vrij werd gespeeld en simpel kon binnentikken. Niet veel later wist Feyenoord te antwoorden door Gimenez de diepte in te sturen. De Mexicaan werd neergehaald door Benítez en dat leverde wederom een strafschop op. Gimenez ging achter de bal staan en schoot koelbloedig raak. Daarmee kwam Feyenoord voor de tweede keer op voorsprong in Eindhoven.

Uur speeltijd voor Zechiël

Priske heeft Zechiël een uur op het veld laten staan. De geboren Rotterdammer kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd. Opvallend was dat niet Timber inviel, maar Milambo. De international van Oranje zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie nadat hij in de voorbereiding een enkelblessure had opgelopen. Met Milambo was het zaak om de voorsprong vast te houden.

Daar slaagde Feyenoord niet in. Amper een minuut nadat PSV wisselde, was het Guus Til die van dichtbij kon binnentikken. Achterin zag het er niet goed uit en moest het opnieuw een gelijkmaker verwerken. Priske wisselde met twintig minuten te gaan Gimenez en Nieuwkoop. Ueda en Lingr kwamen binnen de lijnen en moesten de ploeg van nieuwe energie voorzien.

Feyenoord switcht naar 4-3-3

Met de inkomende wissels van Lingr en Ueda koos Feyenoord ervoor om weer met vier verdedigers te spelen. Dat resulteerde al snel in een doelpunt van Milambo, al had dat weinig te maken met het switchen van systeem. De invaller kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten en schoot prima raak. De voorsprong was wederom een feit.

Ook nu slaagde Feyenoord er niet in om de voorsprong lang vast te houden. Wellenreuther haalde Til neer in de zestien en kreeg daardoor een strafschop tegen. De Jong schoot de bal binnen en PSV kwam daarmee voor de derde keer in de wedstrijd op gelijke hoogte. Wellenreuther ontsnapte aan zijn tweede gele kaart en werd gespaard door de scheidsrechter.

Wellenreuther stopt strafschop Bakayoko

Na zeven minuten blessuretijd werden er direct strafschoppen genomen. Feyenoord wist als winnaar uit de strijd te komen en pakt daarmee de Johan Cruijff Schaal. Wellenreuther was de grote man door een penalty te stoppen van Johan Bakayoko. Guus Til schoot hoog over. Namens Feyenoord schoten Geertruida, Ueda, Hancko en Ivanusec raak!