"Het is allemaal veel logischer, de veldbezetting klopt weer"

Al sinds de aanstelling van Brian Priske gaat het bij Feyenoord veel over de formatie. De Deen wil dat zijn ploegen meerdere systemen beheerst, maar tegen PEC Zwolle koos hij pas voor het eerst voor de 'traditionele' 4-3-3-formatie. Theo Janssen legde in Studio Voetbal uit waarom die keuze goed uitpakte.

Janssen wees onder meer op de laatste Feyenoord-treffer, waarbij Calvin Stengs Santiago Gimenez alleen voor de keeper zette. "Vorige week was op die positie een back aan de bal gekomen. Nu was dat Stengs, die veel meer creativiteit heeft. Het is allemaal veel logischer; de veldbezetting klopt weer. Met Bart Nieuwkoop en Marcos López aan de zijkanten had je gewoon minder creativiteit. Nu komen de buitenspelers daar aan de bal en dan gebeurt er wat."

Wat ook meehielp, was het sterke debuut van Hugo Bueno. "Hij vulde het heel goed in. Een paar keer kwam hij op aan de buitenkant, maar soms stond Igor Paixão daar en kwam hij naar binnen. Die wisselwerking was heel goed. De ene keer kwam hij via de buitenkant en Paixão binnendoor en het volgende moment was het omgedraaid. Ik vind Bueno een intelligente speler."

Afhankelijk van tegenstander

Toch verwacht Janssen niet dat Priske nu definitief zijn keuze op 4-3-3 heeft laten vallen. "Ik denk dat hij een trainer is die heel goed naar de tegenstander kijkt en iedere wedstrijd met een ander systeem kan spelen. Systemen zijn ook niet heilig. In het voetbal van nu gaat het erom: wie krijg je op welke positie aan de bal? Als je aanvallende backs hebt met veel kwaliteit en een goede voorzet, is het helemaal niet erg om 3-4-3 te spelen. Maar als je Nieuwkoop daar neerzet waar hij creatief moet zijn, dan wordt het wel een probleem."

Visie blijven volgen

Ook oud-Feyenoorder Kees van Wonderen zat aan tafel. Hij hoopt vooral dat Priske dicht bij zichzelf blijft. "Dit is een trainer die is gescout en geanalyseerd. Zijn filosofie is: mijn team moet meerdere systemen kunnen spelen. Nu waren we één week onderweg, spelen ze 1-1 tegen Willem II en ging het alleen maar over dat systeem."

"Ik hoop dat er bij Feyenoord iemand naast hem gaat staan die zegt: 'We volgen de weg die we met elkaar besproken hebben'. Ook als dat betekent dat hij gaat variëren in systemen, omdat dat uiteindelijk voordeel op zal leveren. Hij moet zijn eigen visie blijven volgen, en niet wijzigen omdat zijn omgeving vindt dat het 4-3-3 moet zijn. En Feyenoord moet dat voor hem faciliteren, omdat ze voor hem gekozen hebben."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen