"Hij is de enige trainer met wie ik ooit heb gewerkt die dat doet"

Naast de stijgende marktwaardes helpt het (Europese) succes van Feyenoord ook mee aan de naamsbekendheid van de club. Zo is ook te lezen in een uitgebreid artikel van The Athletic. De Engelse krant sprak met diverse mensen binnen de club om een inkijkje te geven in het huidige succes van de Rotterdammers.

Mede door transfers van Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Luis Sinisterra, maar ook door de opbloei van Reiss Nelson, ziet men ook in Engeland dat Feyenoord de juiste spelers scout en een goede opstap geeft richting een hoger podium. Een belangrijk onderdeel van het huidige succes was de aanstelling van Frank Arnesen. In februari 2021 zette hij het "Feyenoord Business Recruitment Plan" op, wat ervoor moest zorgen dat de club op alle vlakken ging professionaliseren.

Het professionaliseren deed Arnesen onder anderen samen met Matt Wade. Wade is als Head of Sporting Strategy nog steeds betrokken bij Feyenoord en zag wel waar het probleem lag. "We hadden twee verschillende gebouwen met onafhankelijke afdelingen, dus medisch, prestatie, scouting, coaching; ze spraken eigenlijk te weinig met elkaar."

Los van de nodige aanpassingen binnen de organisatie, werden ook de overige ambities snel duidelijk, zo vertelt Wade. "Er was een acceptatie dat we jonge spelers nodig hebben en dat we in staat moeten zijn om ze te laten groeien, zodat ze ofwel een bijdrage leveren aan Feyenoord of we profiteren van hun waarde, of beide."

Santiago Gimenez
De scouting is misschien wel hét belangrijkste onderdeel uit de organisatie van Feyenoord. Het verkopen en investeren in spelers is het bedrijfsmodel van de Rotterdammers en in de afgelopen transferwindows zijn daar mooie successen in behaald. Na Igor Paixão en Fredrik Aursnes komt ook Gimenez ter spraken. De huidige spits van trainer Arne Slot had langer nodig om helemaal op het juiste niveau te komen, maar dat was niet anders dan verwacht.

Bij iedere speler wordt bij aankomst in Rotterdam een medische test gedaan, bij Gimenez was al direct duidelijk dat er gewerkt moest worden aan "de controle over zijn romp en rond zijn bekken." Stijn Vandenboucke, Head of Medical & Performance, licht dit verder toe: "We kwamen tot de conclusie dat we een paar maanden nodig hadden om hem op niveau te krijgen. Arne was het daarmee eens en hij is de enige trainer met wie ik ooit heb gewerkt die dat zou doen. Het betekende dat we hem niet vanaf het begin van de wedstrijd konden inzetten, omdat we de tijd nodig hadden om meer in hem te stoppen om de output in de latere fase van het seizoen te krijgen."

Persoonlijke doelen
Op alle vlakken probeert Feyenoord de spelers te ondersteunen zichzelf zoveel mogelijk thuis te voelen bij de club en in Rotterdam. Een belangrijk onderdeel hiervan is te weten waar spelers naartoe willen en wat hun ambities zijn, zo vertelt Leigh Egger, Head of Performance. "Meestal vragen we hen: 'Waar wil je naartoe?' En dat zijn vaak de vijf grote competities in Europa en nationale teams. Het startpunt is dus om te horen wat hun doelen en dromen zijn. Dan kan daar altijd naar teruggekoppeld worden. We kunnen dan zeggen: dit is wat je ons hebt verteld en het is nu onze taak om je aan te moedigen of over te halen om dingen te doen die je op dat moment eigenlijk niet wilt doen om je te brengen waar je wil zijn. Het houdt de spelers verantwoordelijk voor wat ze aan zichzelf hebben toegegeven."

"Feyenoord is een ontwikkelingsclub en het is onze taak om spelers te ontwikkelen en door te verkopen. Maar voor ons team is het bijna onze taak om deze spelers een universitaire opleiding te geven voor het grote topvoetbal in Europa. De realiteit in het Europese voetbal is dat spelers zoveel geld krijgen dat je moet leren hoe je miljonairs motiveert, niet om meer geld te verdienen, maar om door te gaan met het verwerven van onderscheidingen of het bereiken van dingen."

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen