Hoe is het nu met... Orkun Kökcü?

Hoe is het nu met... Orkun Kökcü?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Orkun Kökcü.

Het is nog niet heel lang geleden dat Kökcü Feyenoord verliet voor SL Benfica, maar zijn huidige prestaties zijn reden genoeg om eens te kijken hoe het gaat met de middenvelder. De voormalig aanvoerder van de Rotterdamse club speelde in totaal 175 wedstrijden in het eerste elftal en daarin won hij de Johan Cruyff Schaal, de landstitel en werd hij verkozen tot voetballer van het jaar 2023.

De jeugdopleiding

Kökcü werd in de jeugd al gezien als een groot talent, maar toch komt vaak het bekende verhaal over zijn broer Ozan naar boven. Dankzij hem kwam ook de oud-Feyenoorder in beeld bij FC Groningen en mocht hij aansluiten in de jeugdopleiding. Na drie jaar in het hoge Noorden kreeg Kökcü de kans om een stap te maken naar de Feyenoord Academy en die greep hij met beide handen aan. De technische middenvelder kon zich snel aanpassen in Rotterdam en viel op bij menig liefhebber.

Na drie jaar in de Feyenoord-jeugd tekende hij zijn eerste profcontract en speelde hij in Feyenoord Onder 17 én Oranje Onder 17. De verwachtingen waren hoog, en met zijn winnaarsmentaliteit domineerde hij regelmatig het spel. Zijn kwaliteiten werden extra goed zichtbaar tijdens de campagne in de UEFA Youth League 2017/2018. Hierna kreeg hij de kans om mee te trainen met het eerste elftal van Giovanni van Bronckhorst, wat leidde tot zijn grote moment vlak voor het winterse trainingskamp in Marbella.

De stap naar het eerst elftal maakte hij dus halverwege het seizoen. Doordat Kökcü in Marbella tijdens zijn eerste officieuze wedstrijd twee keer trefzeker was, kon de trainer eigenlijk niet meer om hem heen.

copyright proshots 1504845

Doorbraak

De 'eerste doorbraak' van Kökcü volgde na zijn debuutwedstrijd tegen FC Emmen op 9 december 2018. Met een doelpunt en een assist was hij direct belangrijk voor zijn ploeg. Toch zagen we de echte Kökcü pas na de komst van Arne Slot en hoe dat verliep weet iedereen. Vaak ging het over de fysieke gesteldheid van de middenvelder of de gemakzucht waarmee hij zijn spel leek te spelen. Na de welbekende wedstrijd tegen FC Drita heeft hij de knop omgezet en wilde hij meer van zichzelf laten zien.

Een bekroning op zijn carrière en harde werken kwam het seizoen nadat de Conference League-finale werd bereikt. Hij wilde iets moois neerzetten met Feyenoord en dat bleek een goede beslissing te zijn. Slechts twee wedstrijden heeft hij gemist in zijn laatste seizoen voor de Rotterdammers en met zijn leiderschap en overtuigingskracht stuwde hij zijn ploeggenoten naar grotere hoogten. Hij was de onbetwiste aanvoerder van de kampioensploeg.

''Ik heb altijd gezegd dat ik Feyenoord pas zou verlaten als de tijd daarvoor rijp is en de voorwaarden ook goed zouden zijn voor de club'', vertelde de middenvelder bij zijn afscheid. ''Ik wilde niets liever dan eerst met deze geweldige club succesvol zijn. Dat dit is gelukt, helpt mij om nu met trots en voldoening afscheid te kunnen nemen. Al die jaren bij Feyenoord heeft me niet alleen gevormd als voetballer, maar ook als mens. Alle mooie herinneringen en lessen neem ik met me mee en ik dank iedereen die daaraan heeft bijgedragen. Van mijn teamgenoten tot alle trainers, de directie, alle andere medewerkers en natuurlijk ook de supporters: ik wens jullie allemaal niets minder dan het beste toe.''

Transfer naar Benfica

Een club die voldeed aan de voorwaarden van zowel Feyenoord als Kökcü was SL Benfica. Bij veel Feyenoorders zorgde zijn transfer voor onbegrip, want 'hij kan toch makkelijk nog veel beter', maar zelf ziet de middenvelder het als een ideale tussenstap naar de echte top. "Benfica is net als Feyenoord een topclub en dus heb je in de competitie veel de bal. Er is één groot verschil met de eredivisie. In Nederland komen relatief kleine clubs soms ook met aanvallende intenties naar een wedstrijd tegen een titelfavoriet. Ze spelen dan behoorlijk open, maar dat is in Portugal niet het geval", vertelde hij zelf.

Vorig seizoen moest Kökcü hard werken onder trainer Roger Schmidt om een basisplaats af te dwingen en dit lukte hem dan ook niet altijd. Toch kwam de international van Turkije in totaal tot ruim 2700 speelminuten voor SL Benfica en hierin wist hij zeven keer te scoren en elf assists te geven. Richting het einde van het seizoen kwam er wat onenigheid tussen de trainer en Kökcü, maar na een disciplinaire schorsing behaalde de middenvelder een nog hoger niveau. In de laatste zes wedstrijden scoorde hij vier keer en gaf hij één assist,

Hoe is het nu met... Orkun Kökcü?

Nieuwe seizoen

Sinds Schmidt vlak na de start van dit seizoen vertrok bij de club uit Lissabon, kent Kökcü zelf een uitstekende periode. De middenvelder begon de afgelopen wedstrijden allemaal in de basis en pakt steeds meer een belangrijke rol in de as van het veld. De international van Turkije ontvangt veel lof door zijn spel en wist tot nu toe al drie keer te scoren en drie assists te geven.

Met Benfica speelt Kökcü in de Champions League nog tegen Bayern München, AS Monaco, Bologna, FC Barcelona, Juventus en Feyenoord. Tijdens de eerste wedstrijd van het miljardentoernooi was de middenvelder al trefzeker uit een vrije trap tegen Rode Ster Belgrado (1-2 winst). Vorige week blonk Kökcü wederom enorm uit en ditmaal was dat tegen Atlético Madrid: mede dankzij zijn doelpunt werd hij zelfs verkozen tot Man of the Match.

Nadat er afgelopen zomer al een wedstrijd werd afgewerkt tussen Benfica en Feyenoord, staat er over ongeveer twee weken een nieuwe ontmoeting plaats tussen Kökcü en zijn oude club. Op 23 oktober staat er in Lissabon een wedstrijd voor de Champions League op het programma.

Lees meer over
Orkun Kökcü
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties