Hoe is het nu met... Salomon Kalou?

In de rubriek Hoe is het nu met…? blikt FR12.nl wekelijks terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Salomon Kalou.

De Ivoriaan speelde drie jaar bij Feyenoord, vormde het duo 'K2' samen met Dirk Kuyt, won de Champions League met Chelsea en gaat tegenwoordig door het leven als kippenboer. Hoe is het nu met Salomon Kalou?

Tijd bij Feyenoord

Kalou is 12 jaar als hij in de jeugdopleiding van het Ivoriaanse ASEC Mimosas terecht komt. De aanvaller speelt in die academie naar eigen zeggen voor het eerst bij een echte club, waar hij onder meer samen met Gervinho, Koné en de broertjes Touré optrekt. Kalou wordt jaren later op een jeugdtoernooi in Nantes uitgeroepen tot Speler van het Toernooi, waarna veel scouts de Ivoriaan hoog op het lijstje hadden staan. Zo ook Feyenoord. Dat maakt de keuze simpel voor Kalou, die net als zijn broer Bonaventure in De Kuip wil spelen.

''In Ivoorkust droeg ik in die tijd al shirts en trainingspakken van Feyenoord. Mijn broer nam altijd ongeveer de hele fanshop voor me mee. Daar zaten ook altijd dvd’s met hoogtepunten per seizoen bij, daardoor kende ik letterlijk alle spelers van Feyenoord. Mannen als Paul Bosvelt, Chris Gyan, Patrick Paauwe en Kees van Wonderen had ik op die dvd's eindeloos aan het werk gezien'', zei Kalou ooit daarover in gesprek met Voetbal International. ''Toen ik net in Rotterdam was, had ik nog geen rijbewijs. Voor de training pakte ik altijd de tram, maar daardoor kwam ik nog weleens te laat. De spelers deden ontzettend hun best om mij op mijn gemak te laten voelen. Chris Gyan bijvoorbeeld, die daarvóór ook al een goede vriend van mijn broer was. Chris was een soort bodyguard voor me. Op de training moest niemand het in zijn hoofd halen mij te schoppen, want dan kwam hij me direct beschermen. Hij was een imponerend figuur, dus mensen waren echt bang voor hem. Chris was een geweldig en liefdevol mens.''

Hij was een imponerend figuur en een geweldig en liefdevol mens

Kalou over de onlangs overleden Christian Gyan

Na een korte tijd van gewenning maakt Kalou als 17-jarige zijn debuut voor de Rotterdammers in de wedstrijd van het jaar: De Klassieker. ''Ik viel twintig minuten in, maar door de spanning voelde het als een volle wedstrijd. Ik had nooit gedacht dat ik dat shirt van Feyenoord in een officiële wedstrijd zou dragen. Het was een droom die uitkwam.'' Het was een voorbode van een geweldige tijd voor Kalou in De Kuip, waar hij het duo 'K2' vormde samen met Kuyt. De twee waren geweldig op elkaar ingespeeld en scoorden beiden in de laatste Klassieker die Feyenoord won in de Arena. ''Eigenlijk was het ontzettend makkelijk om met Dirk te spelen, aangezien hij zich aanpaste aan mijn kwaliteiten. Ik durf wel te zeggen dat ik over mijn hele carrière met Dirk de allerbeste wisselwerking heb gehad. Onze klik kwam perfect tot uiting in de uitwedstrijd tegen Ajax in 2005, wat nog altijd de laatste uitzege van Feyenoord in De Klassieker is (1-2, red.). Ik scoorde op aangeven van Dirk en hij maakte een doelpunt na een assist van mij. Na die wedstrijd bleven we ontzettend lang op het veld, omdat de supporters maar niet ophielden met zingen. Die herinneringen koester ik tot op de dag van vandaag.''

Kalou speelt de sterren van de hemel bij Feyenoord. In 2006 leidt dat tot een indirecte uitnodiging voor Oranje voor het WK voetbal door toenmalig bondscoach Marco van Basten. Er is echter één klein probleem: Kalou heeft geen Nederlands paspoort. De Ivoriaan moet daarom 'genaturaliseerd' worden tot Nederlander. Als hem dat lukt, wordt hij 100% zeker geselecteerd voor het WK, zo verzekert Van Basten. De bondscoach wordt hierin gesteund door Johan Cruijff.

Toenmalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk, wees het verzoek van Kalou echter tot twee keer toe af. De zaak kwam uiteindelijk voor de rechter en die besliste dat de minister nogmaals moest bekijken of de Feyenoorder in aanmerking kwam voor een versnelde naturalisatieprocedure. ''Nee'', is dan opnieuw het antwoord, tenzij Kalou slaagt voor de inburgeringstoets. Deze haalt hij niet, waardoor het WK met Oranje aan zijn neus voorbij gaat. Nieuwe pogingen via de rechter na het mondiale toernooi blijken tevergeefs, waardoor Kalou zich daarna beschikbaar stelt voor het nationale elftal van Ivoorkust.

Leven na Feyenoord

Na 35 doelpunten in 67 wedstrijden voor Feyenoord vertrekt de aanvaller in 2006 voor vier miljoen euro naar het Chelsea van Jose Mourinho. Kalou schittert zes jaar lang op Stamford Bridge en wint onder meer de Premier League, vier FA Cups én hij is basisspeler in de gewonnen Champions League-finale van 2012. In de zomer van hetzelfde jaar vertrekt hij transfervrij naar Lille en belandt hij na twee jaar in Frankrijk bij Hertha BSC, waar hij uiteindelijk zal uitgroeien tot aanvoerder. Na zes jaar in Duitsland kiest Kalou in april 2021 voor een avontuur bij Botafogo, maar hij kan niet voorkomen dat de Braziliaanse club degradeert. De aanvaller zit sinds afgelopen zomer zonder club, maar is nog altijd niet officieel met voetbalpensioen gegaan. Noodzaak om een nieuwe club te vinden is er eigenlijk ook niet, gezien zijn leeftijd en het geld dat hij door de jaren heen heeft verdiend.

In mijn laatste jaar bij Hertha heeft Kuyt nog geprobeerd om me terug naar Feyenoord te halen

Kalou

De 97-voudig Ivoriaans international en winnaar van de Afrika Cup in 2015 was naar eigen zeggen nog dicht bij een terugkeer naar Rotterdam. ''In mijn laatste jaar bij Hertha heeft Dirk nog geprobeerd me terug naar Feyenoord te halen'', vertelt Kalou. ''Het was het seizoen voor de corona-uitbraak. Dirk werkte in die tijd samen met de technisch directeur van Feyenoord. Het was allemaal erg last minute, waardoor het uiteindelijk niet doorging. Er was te weinig tijd om het écht te laten gebeuren.''

Van Champions League-winnaar naar kippenboer

Geen clubverplichtingen betekent meer tijd. De inmiddels 36-jarige Kalou besteedt zijn tijd goed: de Ivoriaan is bezig met het opzetten van een eigen kipproductie in Ivoorkust. Zijn doel? Een groot deel van de kippenmarkt van zijn geboorteland in handen krijgen om zo de Ivoriaanse bevolking te kunnen voeden. Het grootste deel van de kip wordt momenteel namelijk bevroren ingevlogen vanuit het buitenland. ''Ik heb een enorme boerderij waar zeshonderdduizend kippen per week worden geboren. We verkopen onze eieren en kuikens weer aan andere kleine boerderijen in Ivoorkust. We proberen de kipproductie uit te breiden omdat de vraag in Ivoorkust groter is dan het aanbod'', legt Kalou uit. ''Met mijn bedrijf wil ik die vraag opvullen, waardoor we de kip niet uit het buitenland hoeven te importeren. Dat maakt de prijzen ook goedkoper voor de bevolking en uiteindelijk willen we de nummer één op de markt van Ivoorkust worden.'' De oud-Feyenoorder hoopt zijn kennis ook over te dragen op jonge, kleine landbouwbedrijven in zijn geboorteland.

''Mijn opa, oma en oom waren allemaal boeren. Daardoor ben ik me altijd wel bewust geweest waar voedsel vandaan komt.'' Kalou geniet van zijn 'nieuwe' leven. ''Ik heb er ontzettend veel passie voor. Als voetballer zit je in een bubbel en denk je dat de hele wereld om voetbal draait. Als een voetballer stopt, gaat hij vaak over voetbal praten op tv of wordt hij trainer. Ik dacht als speler ook dat ik altijd in die bubbel zou blijven. Voetbal is een deel van mij en het zal me nooit helemaal verlaten. Het is mijn basis en ik kan er altijd nog op terugvallen, maar voor nu vind ik het fantastisch allerlei verschillende dingen te ontdekken. Ik wil verder groeien met al onze bedrijven.''

Also read

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen