Invaller Lingr goud waard voor winnend Feyenoord

Feyenoord heeft de uitwedstrijd tegen Vitesse winnend afgesloten. De Rotterdammers pakken hierdoor drie punten en doen daarmee belangrijke zaken in de strijd om de tweede plaats, die recht geeft op een ticket voor de groepsfase van de Champions League. De doelpunten in de Gelredome werden gemaakt door Lutsharel Geertruida en invaller Ondřej Lingr.

Santiago Gimenez kreeg al na een minuut spelen een grote kans op de openingstreffer. Niet veel later stond het vizier van de Mexicaan opnieuw niet op scherp. Uiteindelijk was het Geertruida die Feyenoord dik verdiend op voorsprong schoot. Via de rug van Ramon Hendriks vloog de bal in het net. Tot dat moment had de ploeg van de trainer 82% balbezit en was het heer en meester in de Gelredome.

copyright proshots 23922847

In het restant van de eerste helft veranderde het spelbeeld niet. Feyenoord bleef jagen op het tweede doelpunt, maar met name Gimenez zat niet lekker in de wedstrijd. Igor Paixão was met een kopbal die voorlangs ging nog dichtbij. Voor Slot was het uitvallen van Hartman een flinke aderlating. Na kort overleg met de medische staf kon de linksback niet verder. Marcos López was zijn vervanger.

Dat Feyenoord met een 1-0 voorsprong aan de tweede helft begon, was te danken aan Justin Bijlow. De doelman had een geweldige reflex in huis en wist daarmee de gelijkmaker van Vitesse te voorkomen. Met het puntenverlies van vorige week in het achterhoofd en de gevaarlijke kans voor de Arnhemmers was Feyenoord gewaarschuwd om in de tweede helft wel thuis te geven.

copyright proshots 23922888

Javairô Dilrosun was dichtbij het tweede doelpunt van Feyenoord vlak na rust. De buitenspeler ontsnapte aan de aandacht van de verdedigers en schoot vervolgens op de lat. Toch slaagde Feyenoord er wederom niet in om het goede spel om te zetten in meer doelpunten. Vitesse wist zelfs de gelijkmaker te scoren. Amine Boutrah was Gernot Trauner te snel af en haalde vervolgens hard uit, waardoor Bijlow kansloos was.

Trainer Slot wisselde tien minuten voor tijd voor het eerst. Luka Ivanušec en Ondřej Lingr moesten nieuw puntenverlies van Feyenoord voorkomen, dat het in de eindfase helemaal kwijt leek te raken. De wissel van Slot bleek goud waard, want de ingevallen Lingr wist uit het niets een voorzet van Stengs, die van richting veranderde, binnen te werken.

copyright proshots 23924741

Na het doelpunt van Lingr was het onrustig in het stadion van Vitesse. Supporters braken uit en vielen minder valide supporters van Feyenoord aan. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük besloot het duel tijdelijk te staken, en na een onderbreking van een kwartier werd de wedstrijd hervat. Vanwege een blessurebehandeling moest Feyenoord twaalf minuten blessuretijd zien te overleven en deed dat met hangen en wurgen waardoor de eerste drie punten van 2024 een feit zijn.