De Champions League, Europa League en Conference League zien er vanaf komend seizoen anders uit, met onder meer een uitbreiding van het deelnemersveld. Wat dat betekent voor de verdeling van het prijzengeld, is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft de UEFA inmiddels iets meer informatie hierover naar buiten gebracht. Die info wordt op X toegelicht door financieel expert Job Gulikers.
Om te beginnen neemt het totaal te verdelen prijzengeld toe, van 2,7 miljard euro naar 3,3 miljard euro. De verdeling onder de verschillende competities blijft procentueel gezien gelijk. De Champions League (74,4%) gaat van 2 miljard naar 2,5 miljard euro, de Europa League (17%) van 465 miljoen naar 565 miljoen euro en de Conference League van 235 naar 285 miljoen euro. Niet alleen de totale bedragen, maar ook de verschillen tussen de allergrootste clubs en de rest nemen daarmee nog verder toe.
Sportieve prestaties worden belangrijker
Wat vooral verandert, is de manier waarop het prijzengeld onder de clubs wordt verdeeld. Met name de sportieve prestaties in het toernooi worden belangrijker. Eerder werd 30% van het totale prijzengeld verdeeld op basis van de prestaties, maar in de nieuwe opzet wordt dit 37,5%. De bestaande pijlers coëfficiënten en market pool (gebaseerd op televisie-inkomsten) waren eerder goed voor respectievelijk 30% en 15%, maar worden samengevoegd tot één pijler die 35% van de inkomsten bepaalt.
De laatste pijler, de startpremies, stijgt slechts iets: van 25% naar 27,5%. Kwalificeert Feyenoord zich komend seizoen voor de groepsfase van de Champions League? Dan levert dat dus niet aanzienlijk meer op dan de deelname van dit seizoen. "De startpremie zal naar verwachting zo'n 19 miljoen euro gaan bedragen, in plaats van de huidige 16 miljoen", licht Gulikers toe.
'Slecht nieuws voor Nederlandse clubs'
De verdeling van de nieuwe, samengevoegde pijler, bepaalt uiteindelijk hoe lucratief deelname alleen - dus nog los van de sportieve prestaties - exact zal zijn. "Ik verwacht dat de grote clubs een groter deel van de koek zullen opeisen. Dit zou slecht nieuws betekenen voor de Nederlandse clubs", voorspelt Gulikers tot slot.
Lees het artikel op de mobiele website