Ontdekking Hwang een klein wonder: ''Alle scouts hadden poep in hun ogen''

In-beom Hwang kan worden gezien als een versterking aan de bovenkant voor Feyenoord. De Zuid-Koreaan nam de ploeg van trainer Brian Priske vanaf de eerste minuut bij de hand en maakt ook de laatste weken een voortreffelijke indruk op het veld. Hwang behoorde tegen SL Benfica weer tot de uitblinkers. Journalist Sjoerd Mossou is diep onder de indruk geraakt van de middenvelder, die overkwam van Rode Ster Belgrado.

"Hwang In-beom is nu al een publiekslieveling in De Kuip, een moderne Zuid-Koreaanse variant op Paul Bosvelt, maar dan nog ietsje sneller," schrijft Mossou in zijn column in het Algemeen Dagblad. De scouting van Feyenoord heeft uitstekend werk verricht. "Hwang is nota bene al 28. In de jaren hiervoor speelde hij bij weinig indrukwekkende clubs zoals Daejeon Hana Citizen en Asan Mugunghwa. Spelers met een dergelijk cv zou je in een potje Football Manager - volledig terecht - in een handomdraai wegswipen."

"Maar Hwang is een ontdekking waarvan je je afvraagt hoe dat in vredesnaam kan in deze tijd. Hoe bestaat het dat een complete, dynamische, intelligente, tweebenige, topfitte middenvelder tien jaar lang onder de radar van de Europese top is gebleven? Jeugdtoernooien worden anno 2024 uitgekamd door ontelbare scouts. Data is eindeloos beschikbaar. Multiclubconcerns zoals City en Red Bull proberen ieder denkbaar talent op te vissen met een belachelijk groot schepnet."

Bij Rode Ster Belgrado hadden ze al snel door dat Hwang klaar was voor een ploeg met Champions League-niveau en ambities. Dat de middenvelder niet eerder is gescout blijft voor Mossou een raadsel. "In een ver en romantisch verleden kwam het vaak voor dat je een speler nog daadwerkelijk 'ontdekte'. Internet bestond nog niet, laat staan WhatsApp, StatsBomb of WyScout, maar toch: blijkbaar is hij tien jaar lang tussen alle denkbare datasystemen doorgeglipt, en hadden alle scouts in de (sub)top van Europa poep in hun ogen. Geen mirakel misschien, dat is overdreven. Maar een klein wonder is het wel."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen