Opta voorspelt: Kans op 'overwintering' Feyenoord in Champions League klein

De kans dat Feyenoord dat groepsfase van de Champions League overleeft, is niet erg groot. Dat is althans de verwachting van Opta, dat deze voorspelling baseert op eigen data. Het bureau berekende voorafgaand aan het toernooi dat Feyenoord een kans van 22,4% heeft om bij de laatste 16 van het toernooi te eindigen.

Zoals bekend ziet de groepsfase van de Champions League er dit seizoen anders uit. Poules zijn verleden tijd en in plaats daarvan doen alle clubs mee in één grote ranglijst. De nummers 1 tot en met 8 plaatsen zich rechtstreeks voor de laatste zestien van het toernooi, terwijl de 16 clubs daaronder in een tussenronde strijden om de andere tickets. De nummers 9 tot en met 16 worden in die tussenronde gekoppeld aan de nummers 17 tot en met 24.

Opta simuleerde deze groepsfase 10.000 keer om tot een met data onderbouwde voorspelling te komen. Gemiddeld eindigde Feyenoord hierbij als 26e, waarmee het dus net naast een ticket voor de tussenronde zou grijpen. Daarmee bevinden de Rotterdammers zich in het gezelschap van clubs als Bologna (24), Lille (25), Club Brugge (27) en Celtic (28).

Lukt het Feyenoord toch om de tussenronde te halen, dan moet het deze dus ook nog winnen om bij de laatste 16 van het toernooi uit te komen. Dat lukte zoals gezegd in 22,4% van de simulaties. De kansen dat Feyenoord het nog verder schopt dan dat? Voor de kwartfinale is dat 6,4%, voor de halve finale 1,8% en voor de finale 0,4%. In 0,1% van de simulaties won Feyenoord het toernooi.

Moeilijke loting

In deze voorspelling is onder meer meegenomen hoe alle deelnemers geloot hebben. Het databureau plakte een waarde aan de 'moeilijkheid' van iedere tegenstander en maakte op basis hiervan een 'Fixture Difficulty Ranking'. Daaruit bleek dat Feyenoord de op vier na moeilijkste loting had van alle deelnemers. Aan de gemiddelde sterkte van de tegenstanders van de Rotterdammers werd een waarde geplakt van 91,5. Ter vergelijking: Paris Saint-Germain heeft met 92,4 het moeilijkste schema, terwijl Celtic er met 87,4 het gunstigst vanaf komt.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen