Priske: "Ik hoop dat er met deze prijs iets loskomt"

Brian Priske heeft zijn eerste prijs als Feyenoord-trainer omhoog mogen houden. Toch blijft hij ook na het winnen van de Johan Cruijff Schaal tegen PSV nog veel vragen krijgen over zijn systeem en speelwijze. Zo ook op de persconferentie na het duel.

De vragen kwamen vooral voort uit het feit dat Feyenoord liefst 4 tegengoals kreeg. "Er waren veel dingen in deze wedstrijd die me bezighouden, goede en slechte aspecten. Het aanvalsspel is in veel aspecten goed. Vandaag in sommige aspecten ook iets minder, maar de patronen zijn goed en we hebben veel aanvallende kwaliteit. Natuurlijk moeten we vooral naar het verdedigen kijken. Dat deden we al en daar gaan we mee door. Maar als je het Peter Bosz vraagt, zal hij ook niet blij zijn met 4 tegengoals. Ik weet dat we beter kunnen en daar gaan we ook komen, daar twijfel ik niet aan."

3-4-3-systeem

In hoeverre de verdedigende kwetsbaarheid met het 3-4-3-systeem te maken had, is volgens Priske nog maar de vraag. "Ik ga dat zeker evalueren. Maar met drie achterin stond het 1-2, en vanaf dat we schakelden naar 4-3-3 'verloren' we met 3-2. Ik denk niet dat het aankomt op alleen het systeem; dat is te makkelijk. Het komt aan op individuele beslissingen, en ook een nieuwe coach met andere spelprincipes. En PSV is ook gewoon een goed team. Het is absoluut iets dat beter moet. Dat zal niet makkelijk zijn, maar ik verwacht dat we dit gaan verbeteren."

Priske vindt niet dat zijn speelwijze heel erg verandert van die van het eerdere Feyenoord. "Het is de formatie en niets anders. Wat mijn filosofie betreft, ben ik mezelf en ben ik geen Arne Slot. Maar aanvallend is de manier waarop ik voetbal zie niet heel anders. Toen we de laatste 30 minuten schakelden naar 4-3-3, zag je dezelfde patronen, dezelfde opbouw en dezelfde uitbraken. Verdedigend zijn er duidelijk leermomenten met drie achterin. Maar kijk naar de eerste goal: of je nu met 3 of 4 verdedigers speelt, we mogen niet stoppen met voetballen en wachten tot de scheidsrechter fluit."

Winnaarsmentaliteit

In ieder geval is de nieuwe trainer blij hoe zijn spelers zijn speelwijze oppakken. "Ze proberen heel hard om zich aan te passen en dit te laten lukken. Alle nieuwe dingen kosten tijd. Er ontstaat twijfel, dat verbaast me ook niet. Daarom heb ik de jongens gevraagd: als dingen lastig worden, moeten we laten zien waar voetbal omdraait. Winnaarsmentaliteit, strijden, bij elkaar blijven als team. Dat maakt me nog trotser. We spelen uit bij de regerend landskampioen en hebben ze verslagen. Wel na penalty's, maar ik denk dat we in veel aspecten een heel goede wedstrijd hebben gespeeld. Zeker als het gaat om winnaarsmentaliteit."

Volgende week trapt Feyenoord het nieuwe Eredivisieseizoen af tegen Willem II, een tegenstander die qua speelwijze mogelijk weer iets anders vraagt. "Ik ben met mijn gedachten nog niet bij Willem II. Ik ga eerst genieten van de busreis naar Rotterdam met onze prijs. Morgen kijken we naar Willem II. Ik verwacht inderdaad een andere wedstrijd dan vandaag. We moeten onze kwaliteiten laten zien. Het moet beter dan vorig jaar, de twee gelijke spelen aan de start van het seizoen. Het doel is dat de jongens er klaar voor zijn. Ik hoop dat er met deze prijs iets loskomt, dat het de jongens extra energie en geloof geeft."

Lees meer over
Johan Cruijff Schaal Brian Priske
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties