"Dan kan je wel stellen dat ze het meer op de rit hebben"

Voor Feyenoord was 2023 een bijzonder jaar, omdat er sinds lange tijd weer werd gespeeld in de Champions League, de landstitel werd gewonnen, maar ook door het aanblijven van Arne Slot, het vertrek voor een recordbedrag van Orkun Kokcü en spelers die vervolgens met recordbedragen naar De Kuip werden gehaald. Dit mooie jaar moet woensdagavond worden afgesloten tegen FC Utrecht in de KNVB Beker. De trainer van Feyenoord blikt vooruit op dat duel in de persconferentie.

Is de beker nog belangrijker geworden als het gaat om het winnen van prijzen? "Ik denk als je tien punten losstaat van de nummer twee, dat je de beker ook nog heel erg belangrijk vindt, dus volgens mij gaat dat er niet om of je nou hoog of laag staat. De beker is een prijs en we hebben vorig jaar een prijs gewonnen, dat vonden we prachtig. Je wilt in je carrière er het liefst zoveel mogelijk winnen, dat is één van de doelen die je jezelf elk jaar stelt. Je wilt graag als elftal beter gaan spelen. Toen we vorig jaar bovenaan stonden, wilden we de beker ook heel graag winnen."

Om de beker te kunnen winnen, moet er eerst worden afgerekend met FC Utrecht. "Volgens mij hebben ze de laatste tien wedstrijden niet verloren, dus dan kan je wel stellen dat ze het meer op de rit hebben als eerder dit seizoen. Dus het is ook geen vergelijking met de wedstrijd die wij destijds in Utrecht speelden. Qua voorbereiding vraagt het niet veel anders, want je analyseert de tegenstanders en vertelt de jongens wat er verwacht wordt van de manier waarop ze spelen. In dat opzicht is er niet eens veel veranderd, maar ze hadden bijvoorbeeld toen Sagnan en Van der Hoorn centraal achterin en daar staan nu Viergever en Flamingo. Ik denk dat dat niet één-op-één dezelfde spelers zijn. Zo zitten er wel wat verschillen, maar in de manier van drukzetten en opbouwen zie ik wel wat overeenkomsten."

Ron Jans
Sinds de komst van Jans bij FC Utrecht heeft de huidige nummer dertien van de Eredivisie de weg omhoog gevonden. Wat de trainer precies heeft veranderd? "Het is voor mij wel lastig om daar heel diep op in te gaan. Ik heb natuurlijk wel twee wedstrijden gezien die ze onlangs hebben gespeeld, maar heb ook niet alle tien de wedstrijden van ze teruggekeken. Ik denk dat Utrecht over een goede selectie beschikt en als je Ron voldoende tijd geeft, krijgt hij het wel voor elkaar om ze weer omhoog te laten komen. Als je de resultaten van de afgelopen tien wedstrijden ziet, met de kwaliteiten die Utrecht heeft, dan denk ik dat niemand denkt dat Utrecht bij de onderste drie gaat eindigen. Maar dat staat helemaal los van de wedstrijd in de beker morgenavond."

KNVB Beker
Slot zelf heeft nog niet bepaald positieve ervaringen aan het Nederlandse bekertoernooi. In zijn spelerscarrière wist hij het nog wel af en toe ver te schoppen, maar nooit won hij de prijs. "Het voordeel is dat ik als speler wel meer jaren de tijd heb gehad dan als trainer, want als trainer ben ik nog niet zo heel lang actief. Vorig jaar was de halve finale verliezen van Ajax natuurlijk een enorme teleurstelling. Helemaal met wat er die avond ook gebeurde, met dat incident met Davy Klaassen. Met AZ was ik weliswaar assistent, maar heb ik ook eens de halve finale hier tegen Feyenoord mogen meemaken. Je zou wat dat betreft kunnen zeggen dat het bekertoernooi, in de momenten waar ik bij betrokken was, nog niet heel positief gestemd is."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen