Vakbond en competities komen in actie tegen bomvolle speelkalender

Vakbond en competities komen in actie tegen bomvolle speelkalender

De spelersvakbond FIFPRO, samen met European Leagues, de organisator van Europese competities en La Liga, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de FIFA vanwege de overvolle speelkalender. Volgens deze partijen maakt de wereldvoetbalbond misbruik van zijn machtspositie.

''Het opleggen van beslissingen door de FIFA over de internationale kalender is een vorm van misbruik van dominantie en is in strijd met het recht van de Europese Unie'', schrijven FIFPRO, European Leagues en La Liga in een verklaring. European Leagues vertegenwoordigen de Premier League, de Bundesliga, de Serie A en de Ligue 1. De bomvolle speelkalender is al jaren een van de onderwerpen waarover gesproken wordt.

Clubs zijn vooral niet te spreken over het WK voor clubteams dat binnenkort met 32 deelnemers van start gaat. Liga-voorzitter Javier Tebas ziet dat de FIFA vooral naar de commerciële belangen kijkt. Ook Premier League-voorzitter Richard Masters vindt het tijd voor actie. ''Er is een omslagpunt bereikt. De feedback die we van spelers krijgen, is dat er te veel voetbal wordt gespeeld en dat er voortdurend wordt uitgebreid.''

De FIFA is zowel toezichthouder op het mondiale voetbal als commercieel belanghebbende, en daar gaat het volgens de critici momenteel mis. Niet alleen het WK voor clubteams is een keuze die niet begrepen wordt. Ook het WK in 2026 is uitgebreid puur uit commercieel oogpunt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de belasting voor de spelers.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties