Feyenoord heeft het nieuwe derde tenue voor het seizoen 2024/25 gepresenteerd. De Rotterdammers hebben tot nu toe in totaal elf keer een derde tenue op de markt gebracht. De eerste keer was in het seizoen 1979/80. Tijd voor een kleine terugblik op de eerdere derde tenues van Feyenoord, waarbij we ook het enige vierde tenue uit de clubgeschiedenis meenemen.
1979/80
De eerste keer dat Feyenoord gebruikmaakte van een derde tenue was in het seizoen 1979/80. De Rotterdammers speelden toen hun uitwedstrijden in het groen, en het derde tenue was knalgeel. De kledingsponsor was toen Adidas en het tenue werd gekenmerkt door blauwe strepen op de mouwen.
Feyenoord werd in dat seizoen vierde in de Nederlandse Eredivisie en behaalde de finale van het bekertoernooi. Deze won Feyenoord toen van rivaal Ajax. In dat seizoen kwam Feyenoord ook in actie in de UEFA Cup. De Rotterdammers wonnen over twee wedstrijden eerst van Everton FC (Engeland) en daarna van Malmö FF (Zweden). In de achtste finale bleek het Duitse Eintracht Frankfurt te sterk. In Duitsland ging Feyenoord met 4-1 onderuit. De winnende goal in de thuiswedstrijd van Jan Peters (1-0) kon daar uiteindelijk niets meer aan veranderen.
Feyenoord stond in het seizoen 1979/80 onder leiding van de Slowaak Václav Ježek. Verder bestond de selectie van Rotterdammers uit namen zoals: Joop Hiele, Ben Wijnstekers, Carlo de Leeuw, Jan Peters, Stanley Brard en Ivan Nielsen.
1989/90
De eerstvolgende keer dat Feyenoord een derde tenue gebruikte na de eerste keer in 1979/80 was tien jaar later. Feyenoord speelde toen haar wedstrijden in het derde tenue niet in het geel maar in het blauw. Het was het derde achtereenvolgende jaar dat Hummel de shirtsponsor was van Feyenoord.
Feyenoord kende in 1989/90 geen goed seizoen. De stadionclub eindige elfde in de Eredivisie en behaalde maar 31 punten. In het bekertoernooi wist Feyenoord ook niet verder te komen dan de achtste finales, daar bleek PSV met 2-1 te sterk te zijn. Feyenoord trad ook aan de Europacup II. Ook dat bleek geen groot succes. Het Duitse VfB Stuttgart was over twee wedstrijden te sterk voor het team van hoofdtrainer Pim Verbeek.
Pim Verbeek werd later in het seizoen opgevolgd door de Zweed Gunder Bengtsson. Verder maakte dit seizoen huidige assistent-trainer John de Wolf zijn eerste minuten voor Feyenoord, kwam cultheld József Kiprich naar Rotterdam en keepte Joop Hiele zijn dertiende seizoen in het shirt van Feyenoord.
1990/91 en 1991/92
Feyenoord speelt in het seizoen 1990/91 en 1991/92 twee seizoenen achter elkaar met hetzelfde derde tenue. Adidas werd opnieuw de shirtsponsor en kwam met een andere soort shirt-design dan wat men van de Duitse sportfabrikant gewend was.
Feyenoord staat in het seizoen 1990/91 vanaf maart onder leiding van icoon, Wim Jansen. Feyenoord wordt achtste in de competitie maar wint wel de beker ten koste van Den Bosch. In de finale maakt Witschge het enige doelpunt in de 8e minuut. Feyenoord pakt daarmee voor de zevende keer de dennenappel in de clubhistorie.
Het seizoen wat daar opvolgde en dus het tweede seizoen met hetzelfde derde tenue was een stuk succesvoller. Ze worden derde in de competitie en Feyenoord wint voor het eerst in haar historie de Johan Cruijff Schaal. De Rotterdammers wonnen de wedstrijd met 0-1 van landskampioen PSV door een doelpunt van de Roemeense aanvaller, Marian Damaschin. Met een 3-0 overwinning in de finale van de KNVB beker tegen Roda JC weet Feyenoord haar titel te prolongeren. Europees haalt Feyenoord de halve finale van de Europacup II, maar is het Franse AS Monaco over twee wedstrijden een maatje te groot.
In het seizoen 1990/91 speelt Feyenoord met aanvoerder, John Metgod een kwakkelend seizoen. Harry van der Laan wordt dat seizoen topscorer met elf doelpunten in alle competities. József Kiprich maakt acht doelpunten. Een jaar later scoort Kiprich twaalf doelpunten in alle competities, maar moet hij zijn titel met de meeste doelpunten bij Feyenoord delen met Damaschin.
2001/02
Na opnieuw ongeveer tien jaar zonder derde tenue presenteert Feyenoord in het het seizoen 2001/02 het zwart/grijze derde tenue van shirtsponsor Kappa met Stad Rotterdam Verzekeringen op het shirt.
Feyenoord komt in het seizoen 2001/02 uit in vier verschillende competities en weet dit seizoen historisch succes te schrijven. In de competitie worden de Rotterdammers derde en stranden ze in de kwartfinale van het KNVB bekertoernooi. Feyenoord begint de Europese campagne in de Champions League. In een poule met Bayern München, Spartak Moskou en Sparta Praag weet Feyenoord derde te worden en te overwinteren in de UEFA Cup. Na wedstrijden tegen SC Freiburg, Glasgow Rangers en PSV wacht in de halve finale Internationale. Feyenoord schakelt de Italiaanse grootmacht over twee wedstrijden uit en mag ze gaan opmaken voor een Europese finale in haar eigen Kuip.
Feyenoord speelt op 8 mei 2002 tegen Borussia Dortmund en staat in de rust met 2-0 voor door twee doelpunten van Pierre van Hooijdonk. Borussia Dortmund komt nog terug in de wedstrijd via een strafschop, maar de Deen John Dahl Tomasson schiet vlak daarna de derde treffer voor Feyenoord tegen de touwen. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 3-2 en Feyenoord wint de UEFA Cup.
In dit succesvolle jaar stond Feyenoord onder leiding van Bert van Marwijk. De trainer kon beschikken over een kwalitatief goede selectie met onder andere Pierre van Hooijdonk en John Dahl Tomasson. Verder kenmerkte dit elftal zich met sterkhouders als; Shinji Ono, Christian Gyan, Patrick Paauwe, Kees van Wonderen en aanvoerder Paul Bosvelt. Het was overigens ook het debuut seizoen van talent, Robin Van Persie.
2003/04
Feyenoord lanceerde een volledig geel derde tenue voor de Europese wedstrijden tijdens het seizoen 2003/04. Het was een shirt zonder patroon en werd gemaakt door kledingsponsor Kappa. De Rotterdammers hebben uiteindelijk geen wedstrijd gespeeld met het derde tenue in Europa.
Een vroegtijdige uitschakeling in Europa zorgde ervoor dat het shirt niet gedragen werd. De uitschakeling in de UEFA Cup tegen het Tsjechische FK Teplice was erg zuur. Zowel tegen FC Kärnten als FK Teplice werd er gespeeld in het thuisshirt.
2008/09
In het seizoen 2008/09 speelde Feyenoord voor het laatst met Fortis op het shirt. De club presenteerde in dat jaar een geel-goud derde tenue zoals hierboven op de foto is te zien. Feyenoord gebruikte het tenue voor de Europese wedstrijden.
In 2008/09 wordt Feyenoord zevende in de Eredivisie waardoor het uit moet komen in de play-offs voor Europees voetbal. Daarin verliest Feyenoord over twee wedstrijden van NAC en eindigt een teleurstellend seizoen. De Rotterdammers komen namelijk ook niet ver in het bekertoernooi. Ze worden al vroeg uitgeschakeld in eigen huis door sc Heerenveen. Het Europese derde tenue brengt ook niet heel veel geluk. In een poule met AS Nancy, CSKA Moskou, Deportivo La Coruña en Lech Poznań verliest Feyenoord al haar wedstrijden.
Ondanks de selectie met spelers zoals; Makaay, Tomassson, Van Bronckhorst, Landzaat, Bahia en Timmer weet Feyenoord het seizoen 2008/09 weinig kleur te geven.
2009/10
Feyenoord speelt in het seizoen 2009/10 opnieuw in een tenue waarin de hoofdkleur geel is. Het shirt van kledingmerk Puma heeft voor het ASR verzekeringen op de voorkant staan. Net als bij het thuis- en uittenue zijn de namen van de spelers op het shirt allemaal in kleine letters geschreven.
Na het teleurstellende vorige seizoen komt Feyenoord in het seizoen 2009/2010 alleen uit in de nationale competities, de Eredivisie en de KNVB-beker. In de competitie eindigt Feyenoord als vierde met een groot gat aan punten naar de bovenste drie ploegen. Feyenoord haalt één punt meer dan AZ waardoor ze recht hebben op een plek in de play-off ronde van de Europa League. Feyenoord staat wel in de bekerfinale. De bekerfinale die over twee wedstrijden werd gespeeld tegen Ajax. Feyenoord verloor haar kans om de beker voor de twaalfde keer te winnen.
Feyenoord stond in het jaar 2009/10 onder leiding van Mario Been. De oefenmeester beschikte over een selectie met nieuw aanstormend talent onder de namen van; Wijnaldum, Biseswar, Fer, Castaignos en Stefan de Vrij gecombineerd met ervaren spelers zoals; Makaay, Tomasson, van Bronckhorst en Denny Landzaat.
2021/22
In het seizoen 2021/22 presenteerde Feyenoord het groene Full Support tenue. Het tenue werd gebruikt als derde tenue en is gemaakt voor de supporters die volledig afzagen van een tegemoetkoming van hun seizoenskaart in het corona-seizoen. Het shirt werd door onder andere door Feyenoord gedragen in de gewonnen uitwedstrijd tegen PSV (0-4).
Het seizoen 2021/22 is het eerste jaar van het tijdperk Arne Slot bij Feyenoord. Feyenoord wordt derde in de competitie en is al vroeg klaar in het bekertoernooi door de uitschakeling tegen FC Twente. Het seizoen is alsnog historisch. Dat heeft natuurlijk te maken met het de Europese campagne van Feyenoord in de eerste editie van de UEFA Conference League. De Rotterdammers beginnen deze campagne op 22 juli 2021 tegen FC Drita en eindigen in de finale op 25 mei 2022 tegen AS Roma in de finale. Hierin verliest Feyenoord nipt met 0-1.
Feyenoord kende in dit seizoen meerdere smaakmakers. Cyriel Dessers had een ongekend seizoen in Europa en werd topscorer van de UEFA Conference League met tien doelpunten. Luis Sinisterra werd dat seizoen uitgeroepen tot beste jonge speler van het Europese toernooi. Hij verdiende net als Tyrell Malacia, Marcos Senesi en Fredrik Aursnes een mooie transfer naar het buitenland.
2022/23
Feyenoord speelt in het het seizoen 2022/23 tot op heden voor het laatst in een Adidas-tenue. Feyenoord gebruikt het tenue voor uitwedstrijden en enkele wedstrijden in Europa.
Na het succesvolle eerste jaar onder Arne Slot mag Feyenoord het na de UEFA Conference League een stapje hoger proberen in de UEFA Europa League. Feyenoord gaat op een bijzonder wijze door in een poule met Sturm Graz, Lazio Roma en FC Midtjylland. Alle ploegen staan op evenveel punten. Feyenoord eindigt als eerste in de poule doormiddel van het doelsaldo. Feyenoord wordt uiteindelijk uitgeschakeld door AS Roma.
Maar natuurlijk was de Europa League dat seizoen niet het hoogtepunt van het seizoen. Feyenoord werd landskampioen. Na een ijzersterk seizoen wist Feyenoord het landskampioenschap drie wedstrijden voor het einde vast te stellen door een 3-0 overwinning op Go Ahead Eagles.
Feyenoord heeft in het seizoen 2022/23 een uitgebalanceerd team waarin ook vaak de teamprestatie wordt geroemd. Twee spitsen die scoren met Gimenez en Danilo. Een uitstekend middenveld onder leiding van aanvoerder Orkun Kökcü en een ijzersterke defensie met onder andere Geertruida, Trauner, Hancko en Hartman.
2023/24
In het eerste seizoen waarin het Britse kledingmerk Castore de shirts van Feyenoord leveren presenteren de Rotterdammers het witte derde tenue met lichtgroene accenten. Een verwijzing naar de kleuren van de stad Rotterdam.
Feyenoord mag ze na het kampioenschap van het vorige seizoen gaan opmaken voor de Champions League. In een mooie poule met Atletico Madrid, Lazio Roma en Celtic overwintert Feyenoord uiteindelijk in de Europa League waarin het weer stuit op AS Roma. De Rotterdammers worden tweede in de competitie met meer punten dan in het kampioensjaar. Feyenoord wint voor de veertiende keer in haar clubgeschiedenis de beker. In de Kuip wint Feyenoord met 1-0 van N.E.C. door een doelpunt van Paixão.
Feyenoord borduurt verder op succes dat de voorgaande twee seizoenen onder Slot is gelegd. De oefenmeester ontwikkelt zichzelf en maakt spelers zoals Mats Wieffer en Quinten Timber bijna onmisbaar voor Feyenoord. Feyenoord ligt na deze goede seizoenen goed in de markt en verkoopt spelers voor miljoenen aan buitenlandse clubs. Arne Slot vertrekt zelf na een dienstverband van drie seizoenen bij Feyenoord. Hij tekent bij Liverpool.
2024/2025
Feyenoord, Castore en het Rotterdamse lifestylemerk BANLIEUE hebben de handen ineengeslagen voor de creatie van een derde tenue voor seizoen 2024-2025. Deze bijzondere samenwerking brengt een unieke combinatie van stijl, historie en passie naar de supporters. Het ontwerp van het nieuwe tenue is geïnspireerd op het iconische groen-witte Feyenoord-uitshirt van seizoen 2003-2004, dat in 2020 door Feyenoord-supporters werd verkozen tot het mooiste uitshirt in de geschiedenis van de club.
Vierde tenue Feyenoord
Feyenoord presenteerde in het seizoen 2023/24 voor het eerst ook een vierde tenue. Het tenue eert de rijke geschiedenis en de unieke kenmerken van Rotterdam. Het shirt is een eerbetoon aan de stad en de club en werd voor het eerst gedragen in de gewonnen Klassieker tegen Ajax in de Arena (0-4). Het is tevens de laatste keer dat Feyenoord en Castore een vierde tenue op de markt hebben gebracht. Voorlopig zijn er geen plannen om opnieuw een vierde tenue te lanceren.
Plaats reactie
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties