Van Bronckhorst: "Dát bepaalt of Hartman jarenlang in Oranje zal spelen"

Na zijn stormachtige ontwikkeling in het shirt van Feyenoord, heeft Quilindschy Hartman zichzelf ook in het Nederlands elftal laten zien. De linksback heeft met zijn sterke debuut tegen Frankrijk de volgende stap gezet in zijn ontwikkeling, waarvan ook Giovanni van Bronckhorst erg kon genieten.

"Hij heeft die drive", zei de 106-voudig international in gesprek met het Algemeen Dagblad over het spel van Hartman. "Die heeft hij altijd gehad en dat zal niet minder worden. Quilindschy laat het nu zien. In de Eredivisie, in de Champions League en vrijdag dus ook in Oranje. Zijn ontwikkeling gaat heel snel."

Dat zal ook bij Europese topclubs opvallen. "Grote clubs kijken naar de Champions League en naar interlands. Als je daar kunt overtuigen, is er veel mogelijk. Hartman zal vroeg of laat ook te maken krijgen met belangstelling vanuit de grote voetballanden. De keuze die hij dan maakt, is zo belangrijk. Vooral dát bepaalt of hij jarenlang in Oranje zal spelen of niet."

Concurrentiestrijd
Nu al lijkt Hartman een streepje voor te hebben in de concurrentiestrijd op de linksbackpositie. Bijvoorbeeld ten opzichte van Daley Blind. "Blind is in de opbouw top en staat positioneel altijd goed", aldus Van Bronckhorst. "Maar hij kan niet brengen wat Hartman in aanvallend opzicht brengt. En Hartman kan óók verdedigen, hè."

Wat bovendien helpt, is dat Hartman zich moeiteloos leek aan te passen aan het systeem van bondscoach Ronald Koeman. "Moderne verdedigers kunnen in meerdere speelwijzes uit de voeten. Hartman speelt bij Feyenoord met vier man achterin en bij Oranje met vijf. Dat gaat hem allebei goed af. Tegen de Fransen was hij in de slotfase nog onze gevaarlijkste speler."

Robin van Persie
Giovanni van Bronckhorst was niet het enige Feyenoord-icoon op wie Hartman grote indruk maakte. "Ik vind het ongelofelijk knap wat hij doet", oordeelde ook Robin van Persie bij ESPN. "Ik ben erbij geweest toen hij zijn blessure opliep een paar jaar geleden. Als je dan ziet hoe hij daarvan terugkomt en hoe hij speelt bij Feyenoord en bij Oranje, dan is dat ongelofelijk knap. Ik ben heel blij voor hem."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen