Dinsdagavond wist Borussia Dortmund de finale van de Champions League te behalen door Paris Saint Germain uit te schakelen. Voor de Duitsers is het te hopen dat die finale anders verloopt dan de finale op 8 mei 2002. Het is vandaag namelijk exact 22 jaar geleden dat Feyenoord in de finale van de UEFA Cup met 3-2 won van Die Borussen.
Dat gebeurde allemaal onder leiding van Bert van Marwijk. De trainer geeft in gesprek met Voetbal International zeven inzichten van die finale uit. Zo gaat het over de onbegrijpelijke tactiek van Borussia Dortmund, de invloed van de moord op Pim Fortuyn, de kracht en zwaktes van de Duitse ploeg, maar ook over Feyenoord zelf. "Ik denk dat onderschat werd hoe goed Tomasson was", oordeelt de trainer. "Nu zie je veel teams die 4-2-3-1 spelen verdedigen vanuit een 4-4-2 om de inspeelpass naar het middenveld eruit te halen. Dat deed hij in die tijd automatisch. "
"Soms zakte hij ook een linie verder terug, waardoor we nóg compacter stonden in de as van de veld. Hij was een hele belangrijke speler voor ons als een lopende nummer 10. Eigenlijk een 9,5. In balbezit was hij degene die heel veel bewoog rondom Van Hooijdonk. Hij ging ook vaak over hem heen." Tomasson zakte vaak uit op de verdedigende middenvelder van de tegenstander en dat gaf een perfecte dynamiek. "Dan staat het zo goed met Bosvelt en Ono daar nog achter. Onderschat namelijk de verdedigende kwaliteiten van Ono niet, ook positioneel. Bosvelt kon alles."
Shinji Ono
Niet alleen Jon Dahl Tomasson was enorm belangrijk in het elftal van Feyenoord in die tijd. Ook Shinji Ono wordt in het bijzonder uitgelicht door Van Marwijk. "Ono was ongelooflijk goed. Op de momenten dat je er niet meer uitkomt, moet je soms de bal naar voren knallen, omdat je niet meer weet wat te doen. Dan is het heel fijn om een speler te hebben die je altijd kan aanspelen. Ik denk dat hij beter was dan iedereen dacht dat hij was. Hij wordt herinnerd als hele gave technicus, maar kon ook heel goed vooruit verdedigen"
Toch is Ono zijn carrière niet zo succesvol geweest als dat mogelijk was. "Er is roofbouw op hem gepleegd door Japan. Die riepen hem overal voor terug. Dan praat je over zes uur tijdverschil en twaalf, dertien uur vliegen. Dat heeft ertoe bijgedragen dat hij later in zijn carrière vaak langdurig geblesseerd geweest is. Zonder die verplichtingen voor Japan denk ik dat hij veel verder gekomen was. Ik vond hem echt een topspeler."
Lees het artikel op de mobiele website