In alle rust bouwt Robin van Persie in de Feyenoord Academy aan zijn trainerscarrière. Waar meerdere oud-voetballers in de fout gingen door te snel op het hoogste niveau te trainen, lijkt de topscorer aller tijden van Oranje dit heel bewust te plannen. Dit seizoen heeft hij met Brian Pinas en Ibrahim Affelay de leiding over Feyenoord Onder 18. In een ESPN Special vertelt de spits uitgebreid over zijn trainerscarrière.
"De eerste fase was het toch wel een beetje zoeken wat ik precies wilde", begint Van Persie over de start van zijn trainerscarrière. "Het klinkt een beetje dramatisch, maar toen ik stopte als speler dan sterft er toch wel een stukje in je. Ik heb mijn hele leven gevoetbald en het was mijn passie, ik heb mijn droom beleefd en ervaren. Als dat dan stopt, dan is het wel even zoeken en wennen. Ik was heel erg gewend aan structuur en duidelijke regels. Dat viel dan in één keer weg. Dat is aan de ene kant hartstikke leuk, want je hebt veel vrijheid en kan allemaal andere leuke dingen doen. Op een gegeven moment na een jaar of twee, dan begon het toch wel te kriebelen. Ik denk dat ieder mens wel zoekt naar betekenis om ergens het verschil te maken. Ook de ervaringen die ik heb gekregen door de jaren heen, ik had wel altijd de behoefte om dat te delen."
Dag en nacht aan het denken
"Ook als trainer heb ik me denk ik de afgelopen twee jaar goed ontwikkeld, vervolgt Van Persie zijn verhaal. "Het begon in eerste instantie heel erg klein en op de details, dat probeer ik nog steeds wel, maar ik merk dat ik nu wel steeds meer het grotere plaatje aan het zien ben. Gedeeltelijk ook door de vragen die ik krijg uit de cursus. De UEFA A heb ik vorig jaar afgerond en nu ben ik met mijn UEFA PRO bezig. Dat zet me ook wel aan het denken. Het samenwerken in een grotere staf, dit seizoen hebben we negen à tien man. Die moet je ook allemaal managen, het managen van twintig spelers en drie keepers, speelwijze ontwikkelen. Er komt veel bij kijken maar ik vind dat wel ontzettend leuke processen. Ik merk wel dat ik nog meer aan sta dan toen ik speler was. Als trainer is die wereld veel groter, als in dat ik nu dag en nacht aan het nadenken ben over processen en doelen die ik wil behalen."
Adrenaline
"Dat was op een gegeven moment weg", vertelt Van Persie over de adrenalinekick die hij als voetballer bijna dagelijks ervaarde. "Dat gevoel van tegen Ajax spelen, dat gevoel van naar het doel gaan. Dat was ik mijn hele leven wel gewend, om toe te werken naar dat soort hoogtepunten. Dat was een kick die ik mijn hele leven al gewend ben. Dat was toen weg en ik heb die jongens ook daarvoor bedankt. Ik voel het in mijn lichaam en nu ook op zo’n toernooi dan werken we samen toe naar grote wedstrijden."
Van Persie geniet ervan dat hij nu de adrenaline van vroeger voelt terwijl hij de nieuwe generatie zijn lessen leert. "Dit is de elitegroep in mijn ogen. Van een heleboel voetballertjes jaren geleden hebben zij het tot dit moment gehaald. Hartstikke mooi voor die gasten, maar aan de andere kant gaan er ook van deze groep een aantal jongens het niet halen. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk met mijn staf die jongens te helpen dat ze in ieder geval een carrière hebben. De één op het allerhoogste niveau en de ander een niveau eronder."
Zorgvuldig coachen
"Heel veel processen en momenten heb ik door de jaren heen wel meegemaakt", zegt de spits als er gevraagd wordt hoe hij zijn ervaringen gebruikt. "Dat deel ik met ze, maar ik probeer wel weg te blijven van het idee 'kijk is hoe goed de voetballer Robin van Persie was', want ik denk niet dat dat hen raakt. Ik probeer daar wel zorgvuldig mee om te gaan dat het niet een verhaal wordt van 'in mijn tijd was het allemaal heel goed'. Uiteindelijk is het punt om ze door middel van voorbeelden op de gepaste momenten te vertellen over de ervaringen met Wenger, Ferguson, Van Marwijk of Van Gaal. Dan is het aan mij om te kijken op welk moment het juist is om die prikkel met ze te delen."
Tijd nodig
Van Persie vertelt heel bewust bezig te zijn met zijn carrière en vindt ook dat veel mensen onderschatten wat er bij komt kijken om hoofdtrainer te zijn. "Ik wil gewoon als trainer elke dag het gevoel hebben dat ik goed bezig ben. Ik ben op de goede weg en maak goede stappen, maar ik ben zelf nog niet klaar om een eerste elftal te trainen, denk ik. Ik moet meer leren en meer situaties als deze toernooien ervaren, meer stresssituaties ervaren. Constant reflecteren en evalueren van hoe ik dingen zou willen doen. Het is niet niks om straks als hoofdtrainer een groep van 20 tot 30 man staf aan te sturen, 30 spelers aan te sturen, technische mensen boven je te hebben en ook nog media en fans. Je runt eigenlijk een groot bedrijf waarin je de hele dag belangrijke keuzes moet maken. Daar heb ik gewoon tijd voor nodig om mezelf te trainen."
"Uiteindelijk is het doel om aan het einde van dit jaar mijn UEFA PRO te hebben", vervolgt de topscorer van het Nederlands Elftal als zijn toekomst ter spraken komt. "Dat geeft mij gewoon de vrijheid om overal te kunnen coachen. Dan zit ik er nog niet zo in om volgend jaar per se een eerste elftal te hebben. Ik kijk hoe het gaat en doe vooral wat ik heel leuk vind om te doen. Ik denk dat dit een goede match is voor mij om te doen. Met het seizoen dat er nu aankomt hebben we toch een cadeautje gekregen met de Youth League."
Contact met Slot
Van Persie staat ook in goed contact met Arne Slot en komt regelmatig bij het eerste elftal. "Ik ben er één keer in de week. Voor mijn cursus moet dat en dat was eigenlijk de afgelopen twee jaar uit eigen wil al zo. Arne is super open en eigenlijk is de hele staf zo. Dat vind ik wel een voorbeeld van hoe je met elkaar moet samenwerken. Arne is super open en vraagt heel vaak naar onze spelers. Hij vraagt heel vaak wie er goed in vorm is en wie volgens mij de volgende zou kunnen zijn. Arne is goed op de hoogte van hoe het bij ons gaat."
Lees het artikel op de mobiele website