"Zonder Stengs en Timber blijft in dit systeem weinig creativiteit over"

De eerste nederlaag van Feyenoord in deze voorbereiding was direct een heel pijnlijke. Op bezoek bij Benfica stond het binnen 20 minuten al 4-0, waarna de eindstand uiteindelijk 5-0 was. Een dag later werden de nederlaag en de voorbereiding in het algemeen uitvoerig besproken bij Voetbal International.

Freek Jansen, die afgelopen week als plaatsvervangend clubwatcher Feyenoord volgde in Oostenrijk, nam als eerst het woord. "Opvallend was dat als het in Oostenrijk ging over de erfenis van Slot en hoe Feyenoord er nu voor staat, je best veel positieve geluiden hoorde. Tegelijkertijd zijn ze realistisch. Je weet niet hoe lang het duurt voor de hand van de nieuwe trainer zichtbaar wordt. En dan heb je die wedstrijd in Lissabon..."

Alles vloog erin

Jansen zag de spelers van Feyenoord in de drinkpauze halverwege de eerste helft naar adem happen. "Ze waren 24 minuten lang alle kanten op gespeeld, waarbij ook nog eens alles erin vloog. Een vrije trap die van richting werd veranderd, een geweldige 1-0 die hij niet snel nog een keer zal maken, en dan nog twee ballen voor de voeten van Pavlidis - waarvan ook weer één van richting veranderd."

Zo was het een avond waarop alles misging voor de Rotterdammers. "Feyenoord was aan het zoeken, de aarzeling droop ervanaf. Dat terwijl Benfica furieus van start ging en alles erin vloog. Na die drinkpauze werd het spel iets rustiger. Het was een slechte wedstrijd van Feyenoord, maar om daar gelijk allerlei consequenties aan te verbinden. Als je toch een keer zo door de ondergrens zakt, laat het dan maar in een oefenpotje zijn."

Weinig creativiteit

Toch trok zijn collega-hoofdredacteur Pieter Zwart wel de conclusie dat Feyenoord minder ver is dan werd gehoopt. "Priske was tot nu toe best positief en daar waren ook redenen voor. Maar het was altijd in fases. In die wedstrijd tegen Cercle Brugge bijvoorbeeld; in het eerste kwartier zag je echt dingen terug die hij erin probeert te krijgen."

Een groot verschil met die wedstrijd was volgens Zwart het gemis van Calvin Stengs. "Alles begon toen bij hem. Nu hij en ook Timber er niet waren, zag je dat er weinig creativiteit overblijft in dit systeem. Je speelt met vijf verdedigers en twee verdedigende middenvelders. Gimenez is niet een spits die zichzelf in stelling brengt. Dus dan moet alles komen van Hadj-Moussa en Paixão. We hebben nu gezien dat dat teveel gevraagd is."

3-4-3-systeem

Zwarts antwoord op de vraag of Feyenoord wel de selectie heeft voor een 3-4-3-systeem was tweeledig. "Het is lekker voor bepaalde types, zoals de wingbacks als Nieuwkoop. Maar als je kijkt naar de spelers aan de zijkant, is er voor bijvoorbeeld Leo Sauer eigenlijk niet echt een logische plek meer in dit team. Paixão vind ik vanaf de buitenkant ook beter dan aan de binnenkant. Priske zegt dat deze plek beter is, omdat de speler dichter bij het doel staat. Maar dan moet hij ook de kwaliteiten daarvoor hebben."

Een ander voorbeeld is Anis Hadj-Moussa, die tegen Benfica startte. "Hij had een paar leuke acties, maar hij is ook op z'n best als hij aan de zijkant de bal heeft en vanaf daar z'n acties kan inzetten. Voor veel technische buitenspelers, waarvan Feyenoord er toch een aantal heeft, is dit systeem niet gunstig. Dat is het wel voor de lopers als Nieuwkoop, maar de vraag is of je die switch daarvoor wil maken."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties