Aanstaande dinsdagavond trapt Feyenoord zijn Champions League-avontuur af met een thuiswedstrijd tegen de Schotse kampioen Celtic. Een wedstrijd waarvan velen op voorhand zeggen dat deze drie punten moet gaan opleveren. Echter moet Feyenoord dat wel gaan doen zonder de twee spitsen Santiago Gimenez en Ayase Ueda. Hoe kan Arne Slot dit het beste oplossen? In dit artikel wordt er dieper ingegaan op de diverse aanvallende opties die Feyenoord heeft in aanloop naar deze belangrijke wedstrijd.
De defensie van Celtic
Om te bepalen hoe de aanvalslinie van Feyenoord bij afwezigheid van de spitsen Gimenez en Ueda het beste uit kan zien, is het belangrijk om eerst te kijken naar de verdediging van de tegenstander. Celtic heeft achterin te maken met behoorlijk wat afwezigen. Zo zijn Stephen Welsh en nieuwkomer Maik Nawrocki er tegen Feyenoord niet bij, en is ook sterkhouder Cameron Carter-Vickers geblesseerd. Een andere nieuwkomer, Nathaniel Phillips, maakte afgelopen zaterdag zijn debuut voor Celtic, maar werd in de rust weer gewisseld. Dit zorgt ervoor dat Celtic niet met zijn eerste keuzes zal kunnen aantreden aanstaande dinsdagavond. Maar hoe gaan ze dan spelen tegen Feyenoord?
Celtic speelt in een soortgelijke formatie als Feyenoord: 4-3-3 met de punt naar achteren. In de twee meest recente competitiewedstrijden tegen St. Johnstone en Rangers FC zag dat er op papier zoals hieronder uit. De kans is vrij groot dat in ieder geval de verdediging ongewijzigd zal aantreden tegen Feyenoord. De enige verandering achterin zou wellicht het vervangen van Lagerbielke door Phillips zijn. Dit omdat Scales de enige beschikbare linksbenige centrale verdediger is.
Hoewel Celtic in de twee genoemde wedstrijden geen doelpunten tegen kreeg, was de achterhoede niet overtuigend. Linksback Greg Taylor is een moderne back die goed is aan de bal en graag naar binnen komt tijdens de opbouw om zich daar op het middenveld beschikbaar te stellen. Hij speelt in een vergelijkbare rol als Lutsharel Geertruida. Waar de Feyenoorder daarnaast ook defensief zeer solide genoemd kan worden, geldt dat absoluut niet voor Taylor. Zijn grootste zwakte ligt in één-op-één situaties. Hoe meer geïsoleerd hij staat, hoe meer moeite hij heeft met het afstoppen van de buitenspeler.
Het centrale duo zou kunnen bestaan uit Liam Scales - Gustaf Lagerbielke of Liam Scales - Nathaniel Phillips. Scales is een sterke verdediger in luchtduels en fysieke confrontaties, en hij is ook redelijk bedreven aan de bal. Hij gaat graag de strijd aan met zijn directe tegenstander. Wanneer Taylor uit positie raakt, verschuift Scales meestal iets meer richting de linkerkant van het veld. Hierdoor kan hij kwetsbaar zijn vanwege zijn trage acceleratievermogen en enigszins statische bewegingen, vooral in de ruimte achter hem.
Lagerbielke is defensief sterker dan Scales, maar hij is ook relatief traag en heeft beperktere balvaardigheden. Nathaniel Phillips lijkt de beste optie te zijn voor Celtic FC. Hij maakte afgelopen zaterdag zijn debuut voor de Schotten in de wedstrijd tegen Dundee FC. De 26-jarige verdediger die overkwam van Liverpool FC werd echter in de rust vervangen door Lagerbielke. Het is dus nog afwachten of hij dinsdag fit genoeg is om een volledige wedstrijd te kunnen spelen.
De opties van Feyenoord
Nu we weten hoe de defensie van Celtic ingericht zal worden, kunnen we gaan kijken naar de opties die trainer Arne Slot heeft voor de wedstrijd tegen Celtic.
Optie 1 - Lingr
De optie waarbij de minste wijzigingen aan de kant van Feyenoord nodig zijn, is om Lingr in te zetten. Lingr heeft in het verleden sporadisch als spits gespeeld bij Slavia Praag en Karvina, en hij vervangt hier Gimenez één op één. De rest van het elftal blijft hetzelfde als in de laatste twee wedstrijden. Als we kijken naar hoe Feyenoord in de afgelopen wedstrijden heeft gepresteerd, lijkt dit misschien wel een zeer logische keuze. Echter, het type spits dat Lingr is, is mogelijk niet het meest ideaal tegen de statische centrale verdedigers van Celtic. Hij zoekt actief naar ruimte achter de laatste linie, maar hij is niet overdreven snel en moet het niet hebben van zijn individuele acties. Daarnaast is Lingr eerder een speler die zich in het zestienmetergebied moet bevinden, in plaats van dat hij daar al moet staan.
Optie 2 - Paixao
Een andere mogelijkheid is om Minteh in te brengen op de rechtervleugel en Paixao als spits te gebruiken. Wanneer we puur naar de tegenstander kijken, biedt deze optie meer voordelen voor Feyenoord dan de eerste. Zoals eerder gezegd is Greg Taylor uiterst kwetsbaar in één-tegen-één situaties, en daar kan Minteh van profiteren. De talentvolle Gambiaan is een speler met ongelooflijke snelheid en onvoorspelbaarheid, en hij kan zijn tegenstander zowel vanaf links als rechts met veel opportunisme passeren. Hij gaat vrij vaak een één-tegen-één duel aan (8,32 keer per 90 minuten) en slaagt daarbij met een succespercentage van 47%. Bovendien is het een voordeel dat hij linksbenig is en daardoor over het zwakkere rechterbeen van Taylor kan passeren.
Naast Minteh kan ook Paixao zijn directe tegenstander een lastige avond bezorgen. Met zijn snelheid en behendigheid kan hij de centrale verdediging van de Schotten de baas zijn. Belangrijk hierbij is dat hij vaak naast en achter de verdediging van Celtic beschikbaar is om aangespeeld te worden, en niet al te vaak in directe duels terechtkomt
Optie 3 - Ivanusec
De derde optie is er een waarbij er wél een hoop wijzigingen plaatsvinden. Ivanusec zal dan als een soort hangende spits spelen met Paixao op links en Minteh op rechts. De Kroaat kan tegen dit centrum van Celtic FC voor heel veel dynamiek en gevaar kan zorgen. De verwachting is dan dat hij veel zal uitzakken richting het middenveld om daar een overtal te creëren. Wanneer een verdediger doorstapt geeft dat de mogelijkheid voor beide buitenspelers om in het gat in het centrum te duiken. Daarnaast spelen zowel Minteh als Paixao in hun absolute kracht als naar binnen komende buitenspeler. Het nadeel van deze variant is echter dat Ivanusec hier uit zijn kracht wordt gehaald.
Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.
Lees het artikel op de mobiele website