Op meerdere vlakken was de wedstrijd tussen Feyenoord en Bayer Leverkusen historisch, maar voor de Rotterdammers niet op een positieve manier. Zo is de uitslag de grootste Europese thuisnederlaag samen met het verlies tegen Manchester City in 2017, was het de snelste Europese tegentreffer sinds de wedstrijd tegen Wolfsberger AC en is het op Europees gebied ook ruim veertig jaar geleden dat de Rotterdammers zoveel tegengoals kregen in de eerste helft.
"Feyenoord bleef goed spelen nadat ze al vroeg op achterstand kwamen", concludeerde het Duitse Die Welt. "Meerdere keren ging ze in de aanval, maar twee counters waren voor Leverkusen genoeg om er al snel een genadeloze 0-3 van te maken. Een eigen doelpunt van Timon Wellenreuther gooide het duel vlak voor rust in het slot. In de tweede helft verkochten de Nederlanders hun huid duur tegen het verdedigende Leverkusen, maar hun inzet werd niet beloond met een eretreffer."
Het Süddeutsche Zeitung zag Feyenoord wel vechten, maar het fluitconcert na de eerste helft zei genoeg. "Het spel was hooguit middelmatig te noemen. De nummer twee van de Nederlandse competitie van vorig jaar had nauwelijks kans tegen de kampioen uit Duitsland." Ook Kicker gaat mee in het beeld van de eerdere kranten: "Ongekend efficiënt: Bayer Leverkusen ontmantelt Feyenoord voor rust."
"Naarmate de eerste helft vorderde, probeerden de Rotterdammers het initiatief te nemen, maar los van twee afstandsschoten van Hwang en een gevaarlijke schot van Igor Paixao was het schaars wat Feyenoord liet zien in de aanval", vervolgt het Duitse voetbalblad. "Tegelijkertijd was het Leverkusen dat profiteerde van de zwaktes van Feyenoord."
Der Spiegel spreekt vooral over de indruk die De Kuip maakte voorafgaand aan de wedstrijd. "Leverkusen reisde naar Rotterdam af met respect voor de sfeer in de Kuip, maar de zege kwam geen moment in gevaar. Het stadion is rond, smal, niet bijzonder hoog, maar wel zeer luidruchtig. Een zogenaamde heksenketel. Nog voor de pauze keerde de stemming van de 50.000 toeschouwers zich tegen hun eigen team. Onder begeleiding van stevige fluitsignalen draafden de Feyenoorders de catacomben in."
Met twee doelpunten bij zijn Champions League-debuut maakte vooral de 21-jarige Wirtz een geweldige indruk in De Kuip, en dat viel ook op bij de buitenlandse media. "Wirtz was duidelijk niet onder de indruk van de sfeer in de beruchte heksenketel wat De Kuip is en zorgde met een dubbelslag voor een geslaagd debuut in de Champions League", zo schrijft Sky Deutschland. Ook BILD is onder de indruk van het historische debuut van Wirtz. "De Duitse ster bevestigde zijn topvorm (drie goals en één assist in drie Bundesliga-wedstrijden) in een gala bij Feyenoord."
Lees het artikel op de mobiele website