Aboutaleb: ''De Feyenoord-familie moet maar bij zichzelf te rade gaan wat het wil''

Aboutaleb: ''De Feyenoord-familie moet maar bij zichzelf te rade gaan wat het wil''

Ahmed Aboutaleb is bezig aan zijn laatste dagen als burgemeester van Rotterdam. In een groot interview met het Algemeen Dagblad neemt de 63-jarige Aboutaleb afscheid en komt onder meer Feyenoord ter sprake. In vijftien jaar tijd is er veel gebeurd, en de relatie met de stadionclub en de supporters van Feyenoord is niet altijd even goed geweest. Supporters zien Aboutaleb dan ook liever vandaag dan morgen vertrekken.

"Er zijn altijd mensen met wie je het niet eens wordt", vertelt Aboutaleb over de kritische geluiden vanuit de supporters. "Je zei supporters, maar het waren hooligans. Die heb ik hard aangepakt, ja. Ik laat niet toe dat ze de Roze Kameraden aanpakken. Dat ze het huis van een wethouder bekladden. Dat ze mij bedreigen. Deze lui willen de ruimte om te doen wat ze willen, maar een burgemeester moet het algemeen belang in de gaten houden. Ik vind het jammer dat het niet gelukt is, maar ik accepteer het als een fact of life."

Buiten Feyenoord om zijn er veel positieve geluiden te horen over Aboutaleb. De burgemeester is het meest trots op het behouden van de Van Ghentkazerne en krijgt ook de vraag wat zijn grootste teleurstelling is. De verschillende stadiondossiers van Feyenoord komen dan direct ter sprake. "Dat het nieuwe Feyenoord-stadion niet is gerealiseerd, is een teleurstelling die ik meedraag. Vooral met de vorige optie, toen het ging over Varkenoord, waren we er zeer, zeer, zéér dichtbij. De politieke omstandigheden maakten er een eind aan."

Aboutaleb heeft zich hard gemaakt voor het oplossen van het slepende dossier waar Feyenoord nog altijd mee te maken heeft. "Deels omdat Feyenoord volgens mij echt toe is aan een nieuw stadion. Maar het zou ook een enorme boost geven aan een deel van onze stad. Ik heb er zoveel energie in gestoken, werkelijk. Honderden uren overleg, met bestuurders, de banken... Het mocht niet baten. Het was gewoon een politiek moeras. In de raad waren partijen die er profiel aan overhielden om tegen te zijn. En op een gegeven moment ontspoort het dan."

Vooral het plan Feyenoord City stuitte op veel weerstand vanuit de supporters. Heeft Aboutaleb het onderschat? "Nee, dat heb ik niet onderschat. Dat weet ik ook wel. De tijd was er niet rijp voor. Maar believe me: over vijftien jaar ligt dat dossier weer op tafel. En intussen wordt de ruimte vergeven. De Feyenoord-familie moet maar bij zichzelf te rade gaan wat het wil."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties