''Als dit zijn niveau blijft, dan geef je heel veel geld weg''

''Als dit zijn niveau blijft, dan geef je heel veel geld weg''

De jaarcijfers zijn deze week bekendgemaakt door Feyenoord. Volgens journalist Mikos Gouka is het lastig om daar direct conclusies aan te verbinden. De Rotterdammers hebben een eigen vermogen van 14,9 miljoen euro, terwijl dat van PSV 40,5 miljoen euro is en dat van Ajax 226,4 miljoen euro. In de cijfers zijn echter diverse nuances toe te passen.

''Het is altijd een beetje moeilijk om die cijfers te vergelijken'', begint Gouka in de AD Voetbalpodcast. ''Feyenoord haalt vrij weinig uit het eigen stadion. Een stijging van het eigen vermogen is dan al best knap. Als dat niet zo enorm hoog is als bij de concurrentie, dan is het niet per definitie zo dat Feyenoord er slechter voor staat dan Ajax en PSV. Met de middelen die ze hebben, doen ze het nu knap en dat komt vooral door de Champions League-gelden en de verkopen.''

Voor Feyenoord is het de grote vraag of het de komende transferperiodes weer enorme winsten kan maken. De Rotterdammers hebben 21 miljoen euro geïnvesteerd in Anis Hadj Moussa, Julian Carranza, Chris Kevin-Nadje, Jeyland Mitchell, Plamen Andreev, In-beom Hwang en Jordan Lotomba, zo valt te lezen in het jaarverslag. De vorige transferperiodes werden er miljoenen uitgetrokken voor Ramiz Zerrouki, Ayase Ueda en Luka Ivanušec.

Feyenoord moet vooral waarde op het veld creëren, maar gaat dat nog lukken met een buitenspeler als Ivanušec? Spelersverkopen zijn namelijk cruciaal voor de financiële cijfers. ''Als dit zijn niveau blijft, dan geef je heel veel geld weg'', concludeert de Feyenoord-watcher. ''Daar is veel in geïnvesteerd en er zitten een hoop salariskosten aan vast. Dat wordt waarschijnlijk niet meer terugverdiend als hij op de bank blijft zitten. Daar hebben ze er momenteel een paar van, dus op dat vlak staan ze er momenteel niet goed voor.''

Champions League inkomsten nu echt cruciaal

Met spelers als David Hancko, Santiago Gimenez en Quinten Timber staat er nog voldoende waarde op het veld. Daarnaast is het voor trainer Brian Priske van groot belang om spelers verder te ontwikkelen, waaronder talenten als Gjivai Zechiël en Antoni Milambo. Als de miljoeneninvesteringen niet het verwachte rendement opleveren, worden de inkomsten uit de Champions League en het stadion nog bepalender om winstgevend te blijven en als club verder te groeien.

"Dat wordt een ratrace," aldus Gouka over de strijd om de Champions League-tickets. "Ze lijken allemaal rekening te houden met de Champions League, maar er zijn maar twee plekken en straks misschien maar één. Het wordt echt een gevecht om dat tweede ticket, ervan uitgaande dat PSV dit jaar weer gemakkelijk kampioen wordt. Als Feyenoord misgrijpt, kan dat misschien één of twee seizoenen goed gaan, maar daarna dreigt een vrije val. Dat maakt dit seizoen ontzettend spannend. Op de achtergrond spelen er veel financiële zaken mee."

De omzet van Feyenoord is in cijfers weliswaar een stuk lager, maar hier zijn ook enkele nuances op hun plaats. Hoewel Ajax en PSV financieel beter presteren, maakt de Rotterdamse stadionclub grote stappen vooruit. De omzet bedroeg in het seizoen 2021/2022 nog 87 miljoen euro en is inmiddels gestegen naar 125,7 miljoen euro. Vanwege de unieke samenwerking met Castore wordt de merchandising echter niet in de omzetcijfers opgenomen. Het Britse kledingmerk beheert de volledige merchandising, inclusief het personeel dat werkzaam is in de diverse Fanshops. Hierdoor is de omzet uit merchandising voor Feyenoord lager als je het vergelijkt de overige clubs.

Omzet
PSV: 152,10 miljoen euro
Ajax: 152 miljoen euro
Feyenoord: 125,70 miljoen euro

Winst na belasting
PSV: 9,65 miljoen euro
Feyenoord: 9,50 miljoen euro
Ajax: - 9,80 miljoen euro

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties