"Als Feyenoord de logische dingen doet, gaan ze echt veel kansen creëren"

Terwijl Arne Slot op de persconferentie van vrijdagmiddag benadrukte dat hij niet geloofde in favorietenrollen en dat een wedstrijd altijd anders kan verlopen dan verwacht, wordt in de media Feyenoord besproken als de duidelijke favoriet voor De Klassieker. Dit komt vooral omdat de tegenstander van zondag de laatste weken erg zwak voetbal speelt en er in de verdediging veel kansen liggen.

"Dan zakken ze helemaal in en dan alsnog speelt zo’n tegenstander er helemaal doorheen", begint Maarten Wijffels in de AD Voetbal Podcast over Ajax in de wedstrijd tegen Olympique Marseille van donderdagavond. "Als Feyenoord ook maar enigszins zijn aanvalspatronen kan neerleggen zoals ze dat normaal neerleggen, dan snijden ze er zo doorheen bij Ajax. Het kan zomaar 0-5 worden, maar dat wordt het waarschijnlijk niet omdat er dan toch een mechanisme is dat dat tegenhoudt. De klassieker is ook een wedstrijd op zich, maar dit Ajax is echt circus."

"Het is aanvallen met de achterdeur open, dat is zondag niet ineens weg. Dat wordt weer een casinowedstrijd, zoals Aad de Mos dat noemt. Als logica echt altijd zou opgaan en Feyenoord legt zijn spelprincipes op de mat zoals ze dat altijd doen, dan winnen ze met ruime cijfers." Toch benadrukt Wijffels dat een Klassieker altijd wel een bijzondere wedstrijd is en het dus onwaarschijnlijk zal zijn dat Feyenoord het heel makkelijk zal krijgen. "Waarom zouden ze dat niet doen? Dat is de psyche waar je geen invloed op hebt. Zijn er dan toch Feyenoorders die denken 'dat doen we wel even', of zijn er dan toch Feyenoorders die denken 'is het echt zo dat wij beter zijn?', dat is iets wat je nooit helemaal kan inschatten. Als Feyenoord de logische dingen doet, die ze normaal doen, dan gaan zij net als Marseille echt heel veel kansen creëren. De restverdediging bij Feyenoord is ook wel weer beter op orde, dus zij gaan echt wel met vertrouwen die wedstrijd in."


Wijffels stelt dat het voor het competitieverloop ook erg belangrijk is dat Feyenoord de wedstrijd van Ajax wint. De Rotterdammers staan namelijk één punt achter op PSV, AZ en FC Twente, maar alle drie die clubs hebben nog een wedstrijd minder gespeeld. "Stel dat ze nou niet winnen en PSV wint bij Almere, dan zit er tussen PSV en Feyenoord ook echt wel een gaatje. Dan is het nog vroeg in het seizoen en moeten ze nog tegen elkaar spelen, maar dat is voor Feyenoord wel echt iets waar ze tegenop boksen. Je moet hem wel winnen zondag, zo is het ook."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen