Analyse: Mitchell past in nieuwe speelwijze Priske

Analyse: Mitchell past in nieuwe speelwijze Priske

Feyenoord gaat de talentvolle Jeyland Mitchell binnenkort presenteren. De verdediger komt voor een bedrag van 2,5 miljoen euro over van LD Alajuelense en gaat tekenen voor vijf seizoenen in De Kuip. Wat kunnen we verwachten van de international van Costa Rica? Melvin Dupper analyseerde de data, bekeek zijn wedstrijden en schreef onderstaand stuk.

Achtergrond
Jeyland Mitchell werd op 29 september 2004 geboren in de Costa Ricaanse havenplaats Puerto Limón. Op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn professionele debuut in de Costa Ricaanse Primera División Apertura. Via ploegen als Guanacasteca en Liberia kwam de centrale verdediger uiteindelijk terecht bij de nationale topploeg LD Alajuelense. Voor deze ploeg speelde Mitchell tot dusver 12 wedstrijden.

Ondanks zijn jonge leeftijd is Mitchell ook al actief voor de nationale ploeg van Costa Rica. Begin dit jaar maakte hij zijn debuut voor Los Ticos. Inmiddels heeft hij 7 interlands gespeeld, waaronder 3 wedstrijden op de Copa América. Dit deed hij zeker niet onverdienstelijk.

Spelersprofiel (data)
Om een eerste indruk te krijgen van Mitchell, zonder hem te hebben zien spelen, kan je gebruik maken van data. In de radarchart hieronder wordt Mitchell vergeleken met andere centrale verdedigers in de Costa Ricaanse Eredivisie. De verschillende staven geven aan hoe hoog Mitchell per statistiek scoort ten opzichte van andere centrale verdedigers (met minimaal 540 min gespeeld dit seizoen) in zijn competitie.

Het getal wat er bij staat is het absolute getal per 90 minuten horende bij de statistiek. Bijvoorbeeld: Mitchell wint gemiddeld 64.94% van zijn kopduels. Dit cijfer is beter dan ongeveer 85% van de centrale verdedigers uit de Costa Ricaanse competitie. De radarchart zegt over het algemeen meer over speelstijl dan over echt pure kwaliteit en is daarnaast uiteraard aan context onderhevig.

Deze context vind ik bij centrale verdedigers over het algemeen extra belangrijk omdat het defensief vernuft van een verdediger niet waar te nemen is. Goede positionering kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat duels spelen niet nodig is, dus wat zegt data dan nog? Ik focus me daarom ook graag vooral op winst- en of slagingspercentages van data in dit geval.

Maar goed, met al het voorgaande in het achterhoofd. Wat kunnen we uit de radarchart opmaken?
• Mitchell maakt erg veel overtredingen
• Mitchell is met zijn passing niet progressief, en in zijn dribbels gemiddeld progressief
• Mitchell is zeer kopsterk
• Mitchell is defensief zeer actief (intercepties, tackles en geblokte schoten)
• Mitchell wint een zeer laag percentage van zijn defensieve duels

radarchart mitchell

Spelersprofiel (fysiek)
Jeyland Mitchell is met zijn 187cm en vrij brede schouders een imposante verschijning. Hij zet tegenstanders ogenschijnlijk eenvoudig van de bal. Voor zijn fysiek is hij behoorlijk wendbaar en zeer snel op de langere afstanden. Hiernaast beschikt hij over een goede sprongkracht wat hem een gevaar in de lucht maakt. Iets specifieks wat hiernaast nog opgevallen is, is dat hij bijzonder ver kan ingooien. Hier zal ik later nog op terug komen.

Mitchell heeft in zijn nog prille carrière eenmaal een blessure gehad aan zijn meniscus. Dit zorgde er voor dat hij vier maanden niet inzetbaar was.

Spelersprofiel (speelstijl)
Op basis van drie wedstrijden in de Copa America krijg ik het volgende beeld van Jeyland Mitchell

• Enorm sterke, snelle, atletische centrale verdedige
• Zet zijn directe tegenstander ogenschijnlijk zeer gemakkelijk opzij
• Kopsterk dankzij zijn lengte en sprongkracht
• Niet vies van agressieve tackles, soms wat onnodig
• Is veel bezig met het uit het spel halen van tegenstanders (duwtjes o.a.), ook als de bal niet direct in de buurt is
• Straalt rust uit achterin
• Lijkt aan de bal moeite te hebben met hoge druk tegenstander
• Kiest vaak voor een veilige pass

Spelersprofiel (tactisch)
Mitchell speelde in de bekeken wedstrijden van Costa Rica als rechter centrale verdediger in een 3/5-mans verdediging. Voor zijn clubs heeft hij zowel in een 4-mans als 3/5-mans verdediging gespeeld. Alle wedstrijden speelde hij als centrale verdediger.

Bij Feyenoord zal Mitchell, er vanuit gaande dat er 3-4-3 gespeeld gaat worden onder Priske, denk ik in aanmerking komen voor de onderstaande posities. Gezien zijn snel- en wendbaarheid denk ik dat de positie van rechter centrale verdediger hem goed zal liggen. Op deze positie zal hij vrij regelmatig tegen buitenspelers spelen. Mitchell heeft in de wedstrijd tegen Brazilië al laten zien dat hij spelers als Vinicius een hele vervelende dag kan bezorgen.

Analyse: Mitchell past in nieuwe speelwijze Priske

Mitchell defensief
Zoals eerder gezegd is Mitchell’s fysiek echt top. Door zijn kracht en snelheid is hij zeer lastig te passeren. Ik zie de lage score op defensieve duels dan ook niet terug tijdens de wedstrijden. Hij straalt defensief veelal rust uit en lijkt daarnaast vrij goed diepte uit het spel van de tegenstander te halen. Bij Feyenoord zal hij over het algemeen wat hoger verdedigen dan dat hij deed in de wedstrijden met Costa Rica. Maar ik zie dit dankzij zijn snelheid en inzicht op dit vlak geen problemen opleveren. Qua stijl heeft Mitchell wel wat weg van Davinson Sanches.

Hiernaast is Mitchell kopsterk te noemen. Hij gaat kopduels met overtuiging aan en beschikt over een behoorlijke sprongkracht. Dit is zowel defensief als offensief een absoluut wapen. Echter zijn er ook wat ontwikkelpunten in zijn verdedigen. Mitchell is niet vies van een agressieve tackle en oogt soms wat lomp. Dit leidt tot veel overtredingen en kaarten. Wellicht dat dit te maken heeft met jeugdigheid. Ik denk dat dit dan ook vrij makkelijk af te leren is. Daarnaast was Mitchell bij standaardsituaties soms nog al laks. Mitchell laat zijn man Marquinhos los en deze kan uiteindelijk vrij binnentikken.

Mitchell aan de bal
In de bekeken wedstrijden had Costa Rica weinig balbezit. Daarnaast was Mitchell vooral laag op het veld aan de bal. De passes die hij gaf waren veelal zeer op safe, hij leek een veilige optie te prefereren over een moeilijkere pass. Deze passes waren regelmatig met stuit en niet bepaald strak. Ook leek hij moeite te hebben met pressing van de tegenstander. Ik vraag me dan ook af hoe hij het zou doen bij Feyenoord waar hij veel de bal zal hebben in kleinere ruimtes.

Zoals uit de data al bleek, en ook bevestigd is door het oog, is Mitchell niet bepaald progressief in zijn passing. In zijn dribbel kan hij dat wel zijn. Alhoewel het soms nog al wild oogt, bezit hij over een aardige rush. Hij is in staat om iemand uit te kappen en daarmee een man extra te creëren. Een kwaliteit die goed past bij de positie van rechter centrale verdediger in een 3-4-3.

Een absoluut wapen van Mitchell is zijn inworp. Het viel in de wedstrijden op dat hij enorm ver kan gooien. Inworpen ver op de helft van de tegenstander veranderen daardoor in corners. Wellicht dat dit nog een rol van betekenis gaat hebben onder Priske, welke veel aandacht besteed aan standaardsituaties.

Conclusie
Feyenoord haalt met Jeyland Mitchell een zeer interessante speler binnen. Hij is fysiek top, verdedigend heel goed en hij past binnen de nieuwe speelwijze van Priske. Met zijn kopkracht en verre inworp kan hij naast zijn defensieve kwaliteiten ook offensief nog wat toevoegen. Maar er zijn ook zeker wat ontwikkelpunten. Hij zal in sommige gevallen conservatiever moeten verdedigen en daarnaast zichzelf flink moeten ontwikkelen aan de bal. Mitchell is met zijn 19 jaar nog zeer jong en heeft nog alle tijd om beter te worden. Voor de vermeende 2,5 miljoen euro lijkt dit absoluut een koopje te zijn!

Lees meer over
Jeyland Mitchell
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties