Aankomende woensdag speelt Feyenoord haar tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. De tegenstander is de Spaanse grootmacht Atlético Madrid. Een ploeg die vanwege het oefenduel in 2021 bij vele Feyenoorders nog vers in het geheugen gegrift staat. Maar hoe staat de ploeg er hedendaags voor? Melvin Dupper dook voor FR12.nl de statistieken in.
Atléti is het seizoen vrij goed begonnen met 13 punten uit 6 competitiewedstrijden. Hieronder valt onder andere ook een 0-7 overwinning bij Rayo Vallecano en een 3-1 overwinning op stadgenoot en rivaal Real Madrid. Dit brengt ze op een 6e plaats in La Liga met twee wedstrijden minder gespeeld dan de top 5. In de Champions League nam Atléti het in zijn eerste wedstrijd op tegen Lazio. In Rome eindigde het na een late gelijkmaker van de thuisploeg in 1-1.
Om alvast een voorproefje van de speelstijl van Atlético Madrid te geven, is de onderstaande grafiek van Opta Analyst toegevoegd. In deze grafiek worden de ploegen van La Liga weergegeven op basis van de direct- en snelheid van hun aanvalsspel. Op de y-as zie je "direct speed (m/s)" staan wat aangeeft hoeveel tijd een ploeg neemt om de bal dichter bij de goal van de tegenstander te krijgen. Op de x-as staat "passes per sequence" wat aangeeft hoeveel passes een ploeg gemiddeld verstuurt per moment van balbezit. We zien ploegen als bijvoorbeeld Barcelona en Real Madrid ver aan de "Slow & Intricate" kant staan, wat letterlijk "Traag & Ingewikkeld" betekent. Deze ploegen gebruiken veel tijd en passes om terreinwinst te boeken op het veld. Aan de tegenovergestelde kant zien we ploegen als Getafe en Alaves die een veel directere speelstijl hebben. Zij gebruiken weinig tijd en passes om bij de goal van de tegenstander te komen. Atlético Madrid staat in deze grafiek midden/rechts wat inhoudt dat ze een net iets rustiger en voorzichtiger aanvalsspel hebben dan de gemiddelde ploeg in La Liga.
Als we dit vergelijken met de Eredivisie dan valt op dat Feyenoords aanvalsspel een stukje rustiger en minder direct is dan die van Atléti.
Een andere mooie graphic van Opta Analyst staat onder deze alinea. Deze geeft aan op welke plekken op het veld een ploeg meer balaanrakingen heeft dan de tegenstander en vice versa. De blauwe vakjes zijn de plekken waar de genoemde ploeg méér dan 55% van de balaanrakingen heeft, en de rode vakjes zijn de plekken waar de tegenstanders van de genoemde ploeg méér dan 55% van de balaanrakingen heeft gehad. De grijze vakjes zijn zogezegd "gelijkspel". Zo zie je bijvoorbeeld Barcelona welke bijna overal op het veld dominant is, en Mallorca waarbij dit tegenovergesteld is. Atlético Madrid zijn tegenstanders zijn dit seizoen over het algemeen dominanter qua balaanrakingen op het grootste gedeelte van het veld. Dit zou kunnen betekenen dat de ploeg weinig balbezit heeft en/of een hele directe speelstijl zonder al te veel balaanrakingen hanteert. Maar laten we hier vooral zo ook met het eigen oog naar kijken. Ter vergelijking is ook de graphic van de Eredivisie toegevoegd.
Atlético
Madrid in balbezit
Al die data, leuk en aardig, maar laten we met het eigen oog
naar Atlético Madrid kijken. Dit seizoen spelen ze in een 5-3-2 formatie. Dat
zag er in de laatste wedstrijd tegen Osasuna zoals onderstaand uit.
In deze formatie staan in balbezit de wingbacks heel hoog en zakt Griezmann regelmatig in om tussen de linies in een latere fase aanspeelbaar te worden voor zijn medespelers. In de opbouw zijn Witsel en met name Hermoso belangrijk. Witsel, welke een groot gedeelte van zijn carrière als middenvelder heeft gespeeld, is goed aan de bal, maar defensief enigszins kwetsbaar. Hermoso probeert zich met regelmaat aanspeelbaar te maken op het middenveld. Op dit middenveld wordt er zogezegd met de punt naar achteren gespeeld. Koke is de man die als meest defensieve middenvelder als spelverdeler optreedt, de andere twee middenvelders positioneren zich in de opbouw in eerste instantie hoger op het veld. Het hiervoor genoemde is allemaal ook goed te zien in de gemiddelde opstelling van Atléti tegen Osasuna.
Zoals gezegd bouwt Atléti dus op met drie centrale verdedigers met vaak een enkele verdedigende middenvelder daarvoor. Een regelmatig voorkomend patroon is deze in de clip hieronder. Een van de overige twee middenvelders (in dit geval Llorente) begint hoger op het veld en komt in de bal zodra een van de twee buitenste centrale verdedigers de bal heeft. Hij laat de bal vervolgens vallen op Koke en Atléti kan doorvoetballen met een uitzakkende Griezmann.
In de verdere fase van het aanvalsspel spelen onder andere beide wingbacks een belangrijke rol. Met name Samuel Lino is een speler om zeker rekening mee te houden. Zeer behendig en snel, komt veel in het vijandelijk doelgebied en beschikt over een meer dan prima voorzet met zowel links als rechts. Hij speelt eigenlijk veel meer als een klassieke linksbuiten dan een back. Deze combi met de in bloedvorm verkerende Alvaro Morata (5 goals in 6 competitiewedstrijden) kan een dodelijke zijn. Hieronder een paar van zijn goede momenten uit recente wedstrijden.
Atlético
Madrid zonder bal
Zonder bal is Atléti een uiterst gedisciplineerde ploeg. Ze
zakken volledig terug in een 5-3-2 formatie en zetten normaal gesproken slechts
sporadisch druk op de tegenstander. Een manier om de mate van pressie van een
ploeg uit te drukken is Passes Per Defensive Actions (PPDA), of te wel, hoeveel
passes gun je de tegenstander tot je een defensieve actie plaatst. Hoe lager
dit getal, hoe hoger over het algemeen de pressie is. Atléti staat op basis
hiervan op de op een na laatste plaats van La Liga met 13,9. Hier tegenover
staat wel dat geen ploeg in de Spaanse competitie tot dusver minder verwachte
goals uit open spel tegen kreeg dan Atlético Madrid. Defensief zijn ze dus
ijzersterk.
De defensieve formatie zag er als voorbeeld tegen Lazio zoals onderstaand uit.
Alhoewel het moeilijk is om bij zo een goed georganiseerde ploeg mogelijkheden te vinden, zijn die er natuurlijk wel. Het is een logische verwachting dat Feyenoord best wat balbezit zal hebben aanstaande woensdag in Madrid, maar de kans is aannemelijk dat de kansen voor Feyenoord vooral in de omschakeling kunnen liggen. Met name aan de rechterkant van de verdediging liggen mogelijkheden achter de defensief niet ijzersterke en vrij trage Axel Witsel. Met de snelheid voorin bij Feyenoord zou deze achilleshiel wellicht blootgelegd kunnen worden.
Los van omschakelmomenten zal daarnaast vaak de oplossing achter de verdediging van Atlético liggen. Echter moet gezegd worden dat dit vaak erg lastig is gezien het feit dat Atlético zich vrij diep laat terugzakken in sommige fases van de wedstrijd. Lazio werd hier een aantal keer gevaarlijk mee in de eerste helft van hun wedstrijd tegen Atlético Madrid in de Champions League.
Verwachte
opstellingen
Zowel
Feyenoord als Atlético Madrid kunnen in deze wedstrijd niet over alle spelers
beschikken. Feyenoord moet de geblesseerde Ivanusec en Bijlow missen en
daarnaast is Gimenez nog geschorst.
Bij Atléti zijn de personele problemen nog groter. Zij kunnen voor de wedstrijd tegen Feyenoord namelijk naar alle waarschijnlijkheid niet rekenen op Reinildo, Depay, Lemar, Barrios, Soyuncu, de Paul en Correa.
Dit zijn de verwachte opstellingen voor aanstaande woensdag:
Conclusie
Feyenoord gaat een zeer lastige wedstrijd tegemoet tegen een
goed georganiseerd en gedisciplineerd Atlético Madrid. De ploeg geeft in open
spel zeer weinig weg en is gevaarlijk in de omschakeling met een in supervorm
verkerende Morata, handige Griezmann en snelle Lino. De ploeg is niet meer zo
saai om naar te kijken als dat het vroeger soms was. Toch liggen er naar mijn
mening zeker kansen voor Feyenoord. Met name in de omschakeling wanneer de
wingbacks weg zijn ligt er in de rug van Atléti (vooral bij Witsel) een hoop
ruimte.
Lees het artikel op de mobiele website