Arnesen: "Dan moeten ze een trainer kiezen die dat ook doet"

Arnesen: "Dan moeten ze een trainer kiezen die dat ook doet"

Onder voormalig technisch directeur Frank Arnesen heeft Feyenoord grote stappen gezet, mede dankzij het aanstellen van Arne Slot. Ook kwamen er bij de Rotterdamse club ineens veel spelers van diverse nationaliteiten en klonk de term 'vreemdelingenlegioen' voor het eerst. Hoe kijkt de Deen naar de ontwikkelingen in de havenstad en het aanstellen van Brian Priske?

"Daar heb ik nooit bij stil gestaan", oordeelt Arnesen in gesprek met ESPN over het aantal verschillende nationaliteiten. "Voetbaltaal is voetbaltaal en als je een goede mentaliteit hebt, maakt het niet zoveel uit of je Groenland komt of ergens anders. Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de filosofie van de club kan handhaven. Feyenoord is niet lullen maar poetsen. Er moet strijd zijn en echt een team staan. Dat is waar ze voor staan."

"Het gekke is wel dat de echte goede spelers van ze, vaak technische spelers zijn geweest. Vroeger zeiden ze altijd dat Ajax echt technisch voetbal was en je bij Feyenoord hard moest werken", vervolgt de voormalig technisch directeur. Het is een uitspraak waar oud-Feyenoorder Mario Been graag op inhaakt. "Dat stadium zijn we wel een klein beetje voorbij. Met de jaren onder Slot is dat wel enorm verbeterd. Dat zie ik nu een klein beetje terug, en dat komt ook door alle nieuwe spelers, maar ik vind dat we Feyenoord te kort doen als het alleen gaat over ‘mouwen opstropen’. Het is de laatste jaren ook heel goed voetbal."

Tijd nodig

Been vervolgt zijn verhaal met het feit dat er deze zomer geen 'echte toppers' zijn gehaald, op In-Beom Hwang na. Arnesen wil daar graag iets over vertellen en de huidige spelers ook niet afschrijven. "Dat heeft natuurlijk met meerdere dingen te maken. Arne Slot heeft het heel fantastisch gedaan. Dan wissel je van trainer, gaat Geertruida op het einde weg en dat was ook echt een geweldige speler. Wieffer ook. Dat zijn drie belangrijke mensen die vertrekken. Er komt dan een nieuwe coach met bepaalde gedachten over voetbal. Dat heeft tijd nodig."

Keuze voor Priske

Of Arnesen als technisch directeur had benadrukt dat Priske niet van systeem moest veranderen? "Dat weet ik niet. Ik ben er al twee jaar weg. Ze hebben voor hem gekozen omdat ze dachten dat hij de juiste man voor Feyenoord zou zijn na Slot. Ik ben het er mee eens dat ze op dezelfde toon door moesten. Als je gewend bent 4-3-3 te spelen en dat is wat Feyenoord wil, dan moeten ze een trainer kiezen die dat ook doet."

"Ik denk uiteindelijk dat de club bepaald welk systeem er wordt gespeeld", vervolgt de Deen. "Je kan even goede vrienden zijn en als je een gesprek voert met een coach is één van de vragen over het systeem. Als dat er niet is, ga je naar de volgende. Ik weet niet hoe de gesprekken zijn gegaan, maar hij zat misschien op een bepaald moment in een probleem door de vertrokken spelers. Je moet een trainer dan ook de flexibiliteit geven."

Lees meer over
Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties