"Daarna is het ook gewoon knap dat je de wedstrijd wint"

Zondag 21 april zal bij veel Feyenoorders inmiddels in de agenda staan genoteerd. Nadat Feyenoord donderdagavond met de nodige moeite wist te winnen van FC Groningen, zullen de Rotterdammers het die dag opnemen in de finale van de TOTO KNVB Beker tegen NEC. De halve finale levert de nodige gespreksstof op, want hoe kwam het dat Feyenoord zoveel moeite had? Moet Ayase Ueda na weer een tegenvallende wedstrijd worden afgeschreven? En waarom greep de VAR niet in bij de overtreding op Calvin Stengs?

"Feyenoord was zwak en ook te vermoeid", zo begint Sjoerd Mossou zijn woorden over de Rotterdammers in de AD Voetbalpodcast. "Ze waren niet fris en daar zal misschien ook wel een mentaal gedeelte bij gezeten hebben. Ze hebben zich volledig op de normale manier voorbereid, want ze zouden ook gek zijn als ze dat niet gedaan hadden. Dit is de enige prijs die ze kunnen winnen en het was een hele belangrijke wedstrijd. Mentaal kan het nog steeds, als je een beetje vermoeid bent en tegen een KKD-ploeg speelt, dat het wat lastiger is om op te brengen."

Toch moeten er ook complimenten worden gegeven aan de uitploeg. FC Groningen had het lef om veel aan te vallen en het daarmee Feyenoord lastig te maken. "Groningen deed een aantal dingen in het veld natuurlijk ook goed. Ze lieten Lopez veel vrij en hadden duidelijk een plan. Als je dan als Feyenoord zijnde niet helemaal top bent en tegen een tegengoal aanloopt, dan wordt het gewoon moeilijk. Het fluitconcert in de rust was terecht en daarna is het ook gewoon knap dat je de wedstrijd wint. Niet per se goed, maar wel een blijk van mentale weerbaarheid."

Tegenvallende Ueda
"Het is wel topvoetbal en geen kuuroord", zo klinkt het harde oordeel van Mossou als het pijnlijke optreden van Ueda ter sprake komt. "Hij presteert niet, dus dan moet hij het beter doen. Zo simpel is het wel. Aan de andere kant is het vervelend voor die jongen dat hij de kans krijgt om te acclimatiseren en dat het vervolgens niet lukt. Hij is dan op zoek naar een momentje van vertrouwen en dan wil je het liefst tot het einde blijven staan. Hij valt tegen en er zijn wel meer aankopen bij Feyenoord. Hij is, zeker als je het afzet tegen het bedrag wat betaald is, een tegenvaller."

Lees ook

Overtreding op Stengs
Ook wordt uiteraard de overtreding van Melvin Peersman besproken, want een dag na de wedstrijd heerst er veel onbegrip over het feit dat er geen rode kaart is gegeven. "Het is een echte rode kaart. Ik ben helemaal niet van de dooddoener dat er oud-voetballers in het VAR-centrum moeten, maar in dit specifieke geval wel. Als je gevoetbald hebt, dan weet je dat Peersman bewust het risico neemt om zijn tegenstander pijn te doen. Anders maak je niet zo’n rare soort schaarachtige tackle."

"Hij wil hem heus niet uit de wedstrijd schoppen, maar als je zo de tackle aan gaat wil je hem wel wat laten voelen", oordeelt Mossou. De journalist hoopt vooral dat de ernst van het kwetsuur meevalt. "Je houdt je hart wel vast voor een goede afloop. Stengs heeft natuurlijk al een knieblessure gehad, dus het zou verschrikkelijk zijn als hij er lang uit ligt. Even los van die rode kaart, want dat is dan uiteindelijk maar bijzaak."

Lees ook

Thuisvoordeel
Vervolgens gaat het in de podcast over het thuisvoordeel dat grote clubs, in dit geval Feyenoord, hebben. De loting lijkt te bepalend volgens Mossou. "Die discussie dat Feyenoord zoveel thuis speelt werd de laatste weken wel gevoerd. Daar kan Feyenoord niet zoveel aan doen en ik ben het ook niet eens met de discussie dat als Feyenoord de finale haalt, je ineens moet uitwijken naar een ander stadion. Die Kuip zorgt er in ieder geval voor dat er een traditie is. Het hoort erbij en is ook de cultuur van het toernooi."

Juist in de eindfase van het toernooi zijn de thuisspelende clubs in een groot voordeel. "Omdat je in de halve finale geen neutraal terrein hebt, ben je met name dan enorm in het voordeel. Je kunt pech of geluk hebben, maar clubs als Groningen komen niet vaak zover en dan is de loting zo bepalend. In Engeland hebben ze natuurlijk heel lang het replay systeem gehad, dat als je gelijkspeelde, je daarna recht had op een thuiswedstrijd. Dat doen ze nu alleen nog in eerdere rondes, omdat je anders een te vol speelschema krijgt."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen