"Dan was dit wel het maximale wat je van Feyenoord kon verwachten"

"Dan was dit wel het maximale wat je van Feyenoord kon verwachten"

Nadat FC Utrecht, PSV en nu ook AZ zijn verslagen in het bekertoernooi, lijkt de weg voor Feyenoord naar de prijs open te liggen. In het restant van de KNVB Beker kunnen alleen NEC, Cambuur, Fortuna Sittard of FC Groningen de Rotterdammers nog van de Coolsingel weerhouden. Woensdagavond speelde het elftal van Arne Slot een goede wedstrijd en maakte de Alkmaarders totaal geen kans op een resultaat. In de nieuwste aflevering van de AD Voetbal podcast bespreekt Sjoerd Mossou wat hij van de wedstrijd vond.

Het voelde als een wedstrijd die eigenlijk nooit een wedstrijd was, zo concludeert de journalist na afloop vanuit een lege Kuip. "Zo kan je het samenvatten, wat eigenlijk best wel gek is als je het vergelijkt met afgelopen zondag. Daar heb je wel degelijk een wedstrijd gezien, sterker nog: een wedstrijd waar AZ eigenlijk de betere was. Nu was het omgedraaid en won Feyenoord het vrij eenvoudig. Dat spreekt uiteraard in het voordeel van Feyenoord, maar tegelijkertijd viel AZ ook heel erg tegen. De druk die ze in Alkmaar wisten te ontwikkelen, daar slaagde ze nu geen moment in."

Eigenlijk is er één conclusie te geven: "Feyenoord deed het veel beter en AZ deed het veel slechter dan zondag." Het gemis van Vangelis Pavlidis bij de uitploeg leek enorm. "Zoiets scheelt natuurlijk wel en ik denk dat je daar als elftal ook mentaal last van kunt hebben. Het is wel lekker als je een speler hebt van wie je weet dat hij een wedstrijd kan beslissen, zeker in uitwedstrijden. Maar dat verandert niet ineens het hele speelplan en in de praktijk bleek dat wel het geval. Waar het zondag lukte om Feyenoord ook op het middenveld volledig onder druk te houden, lukte dat nu eigenlijk niet."

Complimenten
Toch heeft Feyenoord het ook aan zichzelf te danken dat de slag op het middenveld nu wel werd gewonnen. "Het middenveld zag er anders uit. Wieffer was eigenlijk de eerste en bepalende man in de opbouw. Dat was zondag Zerrouki. Dat die twee af en toe moeilijk samen spelen, dat bleek wel. Dat ging nu een stuk beter en Wieffer was opnieuw één van de betere spelers van het veld en maakte nu ook het verschil op het middenveld. AZ had daar eigenlijk niet echt een antwoord op, dus het was een overtuigende overwinning voor Feyenoord."

Uiteraard was de kwartfinale tegen AZ niet de beste wedstrijd van Feyenoord dit seizoen. "Maar in de fase waarin Feyenoord nu zat en waarin je steeds zag dat het spel wat minder werd, met zondag als dieptepunt, dan was dit wel het maximale wat je van Feyenoord kon verwachten. Het was heel gek geweest als ze nu opeens de pannen van het dak hadden gespeeld zoals ze tegen Lazio thuis eerder dit seizoen deden. Dat had wel een extreem contrast geweest. Ik denk dat dit gezien de vorm waarin Feyenoord verkeert een prima pot was."

Bart Nieuwkoop
Ook na de wedstrijd tegen AZ wordt er veel gesproken over de rol van Nieuwkoop. Het klinkt enigszins armoedig dat een rechtsback de beste optie is als rechtsbuiten, maar toch vulde hij het prima in, zo vindt ook Mossou. "Misschien nog wel meer dan in de vorige wedstrijden was Nieuwkoop toch wel bepalend met zijn loopvermogen en duelkracht. Hij moet het niet van een fijne actie en dubbele schaar hebben, maar weet wel de goede momenten te herkennen. Dus ik vond het wel leuk dat hij scoorde. Het is een apart geval, maar Slot ziet het op dit moment als de beste oplossing. Dat zegt natuurlijk ook alles over die discussie over de vleugels die al maanden gevoerd wordt."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties