"Dat gaat uiteindelijk helpen om meer intensiteit te kunnen leveren"

"Dat gaat uiteindelijk helpen om meer intensiteit te kunnen leveren"

De veranderingen en professionalisering die afgelopen jaren binnen Feyenoord zijn ingezet werpen de laatste twee seizoenen op sportief gebied haar vruchten af. Naast dat de medische-, performance- en technische staf er alles aan doen om de spelers te helpen met hun ontwikkeling, moeten de spelers zelf ook deze kansen aangrijpen.

Dat een aantal spelers dit doen is de laatste maanden wel duidelijk geworden nu er steeds meer wordt verteld over de Breakfast Club. Zo'n acht à tien spelers komen voor het gezamenlijke ontbijt naar de club om individueel met performance coaches te werken aan hun ontwikkeling. Hoewel niet elke speler die deelneemt aan dit initiatief bekend is, maken in ieder geval Quinten Timber, Dávid Hancko, Calvin Stengs, Santiago Gimenez en Alireza Jahanbakhsh gebruik van de extra trainingen.

De spits van Feyenoord sprak bij zijn recente contractverlenging lovend over het effect op zijn conditie. "Ik vertelde de performance-trainers dat ik moeite had met de conditionering. Het team kwam om 9 uur en ik begon dan een uur eerder dan de rest om mijn conditionering te verbeteren. Ruben (Head of Performance bij Feyenoord, Red.) liet me dan rennen en dat was toen echt lastig voor mij. Het was vreselijk om zo veel te rennen, maar ik weet dat het toen nodig was. Nu voel ik me veel beter omdat ik kan brengen wat de trainer van me vraagt."

Stijn Vandenbroucke, Head of Medical bij Feyenoord, vertelde onlangs in gesprek met The Athletic over de conclusies die werden getrokken na het aantrekken van Gimenez. "We kwamen tot de conclusie dat we een paar maanden nodig hadden om hem op niveau te krijgen. Arne was het daarmee eens en hij is de enige trainer met wie ik ooit heb gewerkt die dat zou doen. Het betekende dat we hem niet vanaf het begin van de wedstrijd konden inzetten, omdat we de tijd nodig hadden om meer in hem te stoppen om de output in de latere fase van het seizoen te krijgen."

Voorsprong op de rest
In een recente aflevering van "Live like a pro" op het YouTube-kanaal van Feyenoord, vertellen Quinten Timber en performance coach Jan Müller over hun blik op de extra training in de ochtend. "Ik vind het ook wel lekker om vroeg te beginnen", vertelt de middenvelder. "Dan ben ik al goed bezig en heb ik een voorsprong op de rest. Het is eigenlijk echt extra werk. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, voor je lichaam ook. En daar heb je in de ochtend tijd voor."

Müller benadrukt dat het werken voor het ontbijt gaat in een klein groepje, wat ervoor zorgt dat iedereen nog betere begeleiding kan krijgen. "Het is eigenlijk gewoon een moment waar we voor het ontbijt een hele kleine sessie hebben. Ze hebben natuurlijk ook groepssessies met performance coaches, maar die sessies gaan wel met 20 à 25 man. Wat het lekkere is aan de breakfast club, is dat je een moment hebt waar je met één performance coach tegenover twee of drie spelers staat, in plaats van tien of vijftien. Op dit moment doen Tim Janssen en ik het grootste deel van de Breakfast Club, maar op sommige momenten zijn ook Leigh Egger en Ruben Peeters er. Dan zijn we met vier man op een groep van acht à tien jongens."

Explosieve speler
In de aflevering gebruikt Müller de middenvelder als voorbeeld. "Quinten is van nature een explosieve speler. Hij is snel op de eerste meters en heeft veel spiermassa, zeker rond zijn bekken en benen. Maar met de meeste dingen zie je dat zo’n spiermassa ook met zich meebrengt dat hij met iets grotere kracht moet kunnen omgaan."

"Dus het heeft een voordeel, maar ook een nadeel", vervolgt de performance coach zijn verhaal. "Eén van die nadelen is dat die bekken wat meer stabiliteit nodig heeft, omdat de krachten erop groter zijn. Wanneer we kijken hoe hij beweegt tijdens een sprint op snelheid, dan zie je dat de bekken iets meer stabiliteit kunnen dragen. Tijdens de Breakfast Club kunnen we wat meer core stabiliteit trainen en dat gaat hem uiteindelijk helpen om wat meer intensiteit te kunnen leveren die het voetbal bij Feyenoord van hem vraagt."

Challenges
Een belangrijke kracht achter de mentale en fysieke steun van de spelers is Leigh Egger. De Australiër was altijd actief in de rugby maar kan die krachten nu ook gebruiken binnen Feyenoord. In de podcast genaamd Prepare Like A Pro legde hij enkele maanden geleden uit hoe de Breakfast Club elkaar op meerdere vlakken stimuleert een nog betere topsporter te worden.

"We hebben de uitdaging gehad waarbij spelers een maand lang bij binnenkomst elke dag in een ijsbad sprongen. Of een maand lang geen bewerkt suiker in hun voedselschema. Maar ook een 100 push-ups per dag uitdaging, die kwam vanuit de spelersgroep zelf en daar deden tien spelers aan mee. Dat kan ook helpen om spelers sneller te laten ontwikkelen."

Lees meer over
Quinten Timber
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties