"Dat moet hij nu eigenlijk bewijzen in de Champions League"

"Dat moet hij nu eigenlijk bewijzen in de Champions League"

Feyenoord kwam zondag nauwelijks in de problemen in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Toch kwam het optreden niet in de buurt van wat de club in huis heeft, zoals het bijvoorbeeld enkele dagen eerder liet zien tegen Atlético Madrid. In de AD Voetbal Podcast sprak Mikos Gouka over de nasleep van die zware wedstrijd.

"Het verbaasde me wel, omdat ze tegen Atlético al vroeg in de week speelden", zei Gouka over het 'mindere' optreden tegen PEC Zwolle. "Feyenoord had vorig jaar helemaal geen last van de inspanningen van doordeweeks. Ze waren nu wel heer en meester, maar een zeventje voor deze wedstrijd zou al hoog zijn. Woensdag tot zondag, dat moet genoeg tijd zijn voor profs om te herstellen. Maar de indrukken zijn ook anders in de Champions League. Ik kan me voorstellen dat dat ook iets met spelers doet."

Gouka ziet daarbij wel dat het gevaar van onderschatting op de loer ligt. "Wat je bij Feyenoord als probleem kunt constateren, is dat het vanaf het begin al duidelijk is dat ze veel beter zijn. Ze zijn vol vertrouwen en denken: dit komt wel goed. Dan zullen ze in de Eredivisie hier en daar wel een paar procentjes terugschakelen. Dat is gevaarlijk, want het kan een keer misgaan. Maar het is ook wel logisch. Ze hebben gezien wat ze kunnen tegen de absolute top. En dat 70% daarvan genoeg is om in de Eredivisie te winnen."

Gimenez in de absolute top
Dat had Feyenoord wederom te danken aan doelpuntenmaker Santiago Gimenez, die door Europese topclubs in de gaten wordt gehouden. "Dan blijft de vraag: kan hij het ook in de absolute top?", aldus Gouka. "Dat moet je eigenlijk bewijzen in de Champions League. Daaraan kun je zien of hij ze op internationaal niveau ook zal maken. Tot voor kort had hij geen basisplaats bij Feyenoord en niet bij Mexico. Als je hem in het begin zag, zag je wel iemand die doelpunten kon maken, maar die niet de inhoud had om al dat werk voorin te verzetten. Hij was ook niet zo goed in het ballen vasthouden. Er was toen geen volkswoede over het feit dat Danilo op zijn plaats speelde."

Die status is inmiddels natuurlijk anders. "Hij maakt zo snel stappen. Hij is fit en heeft altijd het vertrouwen dat die bal nog komt. Dat tekent goede spitsen. Als hij drie, vier slechte acties maakt, is hij niet zo van slag dat de wedstrijd voor hem verloren is. Uiteindelijk komt hij er wel." Wel denkt Gouka dat het zaak is dat Gimenez uiteindelijk een transfer maakt naar een club met een vergelijkbare speelstijl met die van Feyenoord. "Als er een club is die dat kopieert, kun je ervan uitgaan dat hij ook daar zijn goals gaat maken. Het niveau van verdedigen is dan wel hoger, maar z'n medespelers zijn ook nog beter. Dan krijgt hij nog meer ballen op maat."

Vanuit Feyenoord-perspectief is het uiteraard zaak om de toptransfer die Gouka voorspelt nog even uit te stellen. "Maar je moet realistisch zijn: het zou raar zijn als hij op een hoogtepunt als dit niet verkocht gaat worden. Het is al heel mooi dat hij dit seizoen is gebleven. Als hij zo doorgaat, sluit ik niet uit dat er ooit 50 miljoen op tafel komt voor hem. Ik denk dat dit voor Feyenoord het nieuwe recordbedrag gaat worden."

Lees meer over
Santiago Gimenez
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties