De Statistieken: Kökcü als spelverdeler, Jahanbakhsh ongelukkig

De 5-3 overwinning van Feyenoord op NEC was er een met verschillende uitblinkers, maar ook een waar lang niet alle Feyenoorders hun niveau haalde. Een interessant duel dus om de statistieken van de spelers erbij te pakken. Daarin onder meer aandacht voor uitblinkers Orkun Kökcü en Marcos Senesi en de minder gelukkige Justin Bijlow en Alireza Jahanbakhsh.

Feyenoord had zaterdagavond de overhand, maar kreeg het vooral door de effectiviteit van NEC lastig. De Nijmegenaren kregen van hun 8 doelpogingen er slechts 3 tussen de palen, die ook direct alle 3 een doelpunt opleverden. Feyenoord noteerde liefst 19 schoten, waarvan 7 op doel. Het leverde de Rotterdammers 2,64 xG (Expected Goals, verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan) op - waarbij de strafschop uiteraard een belangrijk aandeel had - tegenover 0,84 xG voor NEC (berekend door 11 tegen 11). Feyenoord had overigens ook nog eens 73% van het balbezit, NEC slechts 27%.

Bijlow geklopt
Feyenoord wisselde goede fases af met slechte en ook tussen de individuele prestaties van de spelers waren de verschillen groot. Statistiekenwebsites WhoScored en SofaScore geven de spelers cijfers op basis van hun statistieken en bij beiden was de beoordeling voor Justin Bijlow veruit het laagst. De doorgaans betrouwbare doelman van de Rotterdammers kreeg tot dit weekend pas 6 treffers tegen in 11 officiële wedstrijden, maar moest er daar na zaterdag 3 bij optellen. Zoals gezegd schoot NEC maar drie keer op doel en Bijlow verrichte dan ook geen enkele redding.

Met 24 aangekomen passes (van de 25, 96% nauwkeurigheid) deed Bijlow het in dat opzicht overigens wel goed; slechts 1 van zijn 4 lange ballen kwam niet aan. Sowieso viel over de passnauwkeurigheid van de meeste Feyenoorders weinig te klagen. Gernot Trauner (100 van de 109 kwamen aan), Marcos Senesi (99 van de 108), Orkun Kökcü (88 van de 97), Lutsharel Geertruida (54 van de 57), Tyrell Malacia (50 van de 55) en Luis Sinisterra (41 van de 45) scoorden allemaal hoger dan 90%.

Jahanbakhsh ongelukkig
Er waren nog enkele Feyenoorders die tegen NEC geen grootse prestatie leverden. Alireza Jahanbakhsh gaf 2 sleutelpasses, zag 32 van zijn 39 passes (82%) aankomen en voerde 5 keer een succesvolle dribbel uit, maar zag ook 4 dribbels mislukken, zijn 4 voorzetten niet aankomen en zijn 2 schoten niet tussen de palen belanden. Jahanbakhsh verloor 9 van zijn 16 duels over de grond én zijn enige luchtduel en leed in totaal 17 keer balverlies, het meest van elke Feyenoorder. Ook Malacia (16), Kökcü (14) en Jens Toornstra (14) verloren de bal vaak.

Uitblinkers
Toch waren het bij Kökcü juist vooral zijn positieve statistieken die opvielen. Daaruit bleek bleek vooral dat Kökcü zich als spelbepaler liet gelden. Hij noteerde liefst 117 balcontacten, minder dan centrumverdedigers Senesi (126) en Trauner (119), maar veel meer dan zijn overige ploeggenoten (Malacia en Toornstra volgden met 86). Zoals gezegd kwamen 88 van zijn 97 passes aan, een percentage van 91%. Daarbij koos hij 58 keer voor de optie naar voren. Kökcü was verder goed voor 2 sleutelpasses, 3 (van de 7) aangekomen voorzetten, 5 (van de 8) aangekomen lange passes en 2 (van de 3) schoten op doel.

Verder uitblinkers waren Guus Til, Sinisterra en Senesi. Eerstgenoemde legde weinig bijzondere statistieken af, maar kreeg wel al zijn 3 doelpogingen tussen de palen, waarvan er 2 dus belangrijke doelpunten betekenden. Ook over Sinisterra hoeft het maar kort te gaan: de Colombiaan sprong er vooral uit omdat hij 3 sleutelpasses gaf (het meest van alle Feyenoorders) en uiteraard ook trefzeker was.

Eerder werd al Senesi's passnauwkeurigheid (92%) genoemd, waarbij zijn 2 sleutelpasses - 1 daarvan was de fenomenale assist op Sinisterra - zeker niet onbenoemd mogen blijven. Verder was de Argentijn - net als collega Trauner - sterk in zijn duels: hij ging 2 kopduels aan, die hij won (voor Trauner was dit 3 van de 5) en won 7 van zijn 10 duels over de grond (voor Trauner 4 van de 4).

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen