Feyenoord heeft onlangs de jaarrekening gepresenteerd. De Rotterdammers meldden toen vol trots een winst van ruim negen miljoen euro en het op één na beste jaar op financieel gebied in de clubhistorie. Volgens journalist Tom Knipping van Voetbal International zijn er echter nog wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de jaarcijfers van Feyenoord.
"Die zijn door Feyenoord zelf niet benoemd in het persbericht," begint Knipping zijn verhaal in de rubriek FC Bankzaken. "De omzet is een van de beste ooit, maar ik vind dat je wel wat dieper onder de motorkap mag kijken. Er zitten een aantal duidelijke rode vlaggen in het jaarverslag. Als je kijkt naar alle topclubs, dan is de minst stabiele situatie momenteel bij Feyenoord."
Het eigen vermogen van 14,9 miljoen euro is een punt van aandacht. "Feyenoord heeft een heel laag eigen vermogen en niet veel vet op de botten. Er is een vibe ontstaan dat het financieel heel goed gaat, maar dat ligt echt een stuk genuanceerder. Ze kwamen natuurlijk uit de situatie dat er bijna geen eigen vermogen was; dat het nu vijftien miljoen euro is geworden, is een aardige prestatie. Alleen door de gigantische UEFA-premies die Feyenoord nu ontvangt en de beperkte zekerheid die je daarover hebt, kun je als club heel snel leegbloeden."
"Ajax, AZ en PSV hebben hierin een enorme buffer; Feyenoord heeft maar een buffer van vijftien miljoen na dit winstgevende jaar. Dat is geen grote buffer voor een topclub. Ik zie in het jaarverslag niets terug over een risico bij een minder succesvol jaar waarin je Europa League speelt. Dan kom je met de 112 miljoen euro aan kosten die ze nu hebben niet uit, en krijg je een tekort. Ze hebben ook nog een gigantische transferafschrijving die ze elk jaar moeten goedmaken. Als ze geen Champions League-voetbal halen, dan kijken ze tegen een gat van vijftig miljoen euro aan, wat je helemaal zou moeten goedmaken met verkopen."
Dat Feyenoord weinig vet op de botten heeft, blijkt ook uit het saldo van de bankrekening tijdens het afsluiten van het boekjaar. "Bij het afsluiten van het boekjaar had Feyenoord een banksaldo van 61.000 euro. Het zijn natuurlijk altijd momentopnames, want het jaar daarvoor hadden ze 900.000 euro. Dat is natuurlijk nog steeds heel weinig. Dat betekent dat ze eigenlijk alles uitgeven. Het meest opmerkelijke uit het hele verslag is dat Feyenoord afgelopen seizoen tien miljoen euro heeft geleend. Dat is natuurlijk om alle rekeningen te betalen. Je gaat niet voor de lol tien miljoen lenen, zeker niet als je daarover 700.000 euro rente moet betalen. Dat doe je niet omdat je er zo florissant voorstaat."
"Er is een lening van twee jaar afgesproken, en een kwart van de transferinkomsten die Feyenoord binnenkrijgt, moet eerst worden gebruikt voor de terugbetaling van die lening. Daarom is dit belangrijk om te melden, want in het persbericht kwam het heel anders naar voren. Het is eigenlijk heel gek, want je speelt Champions League waar je veel geld verdient. Je verkoopt Kökcü, je verkoopt Slot en je wint de beker. Dat je dan toch tien miljoen euro moet bijlenen – wat moet er dan wel niet gebeuren in een slecht seizoen als je nu al geld te kort komt?" vraagt de journalist zich hardop af. "Het duidt er voor mij op dat Feyenoord op dit moment een veel te grote broek aanheeft."
Lees het artikel op de mobiele website