De financiële situatie van Feyenoord is minder rooskleurig dan werd geschetst door de club zelf. Recent werd al bekend dat de Rotterdammers een lening hebben afgesloten van tien miljoen euro. Voetbal International weet ook te melden dat de stadionclub een krediet bij ABN Amro heeft afgesloten van 6,5 miljoen euro.
De lening van tien miljoen euro wordt door Feyenoord omschreven als squadfinanciering. Hierover betalen de Rotterdammers zeven procent rente, wat neerkomt op 700.000 euro. De lening moet over een termijn van twee jaar worden afgelost met transfersopbrengsten. Van de transfers van Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida is een kwart van de winst gegaan naar het aflossen van de lening.
Supporters vroegen zich af waarom Feyenoord afgelopen zomer niet fors kon investeren. Dit heeft mede te maken met investeringen die in het verleden zijn gedaan met geleend geld. Van het krediet dat is afgesloten bij ABN Amro is op dit moment 3,9 miljoen euro gebruikt. De rest staat nog open. Ondanks de ontwikkelingen verwacht Feyenoord ook het huidige boekjaar opnieuw winst te presenteren.
''Een winstwaarschuwing is toch ook op zijn plaats'', schrijft het weekblad. ''De druk is groot om te blijven scoren met spelersverkopen en Champions League-voetbal. Zolang het balletje steeds goed blijft vallen, is er niet veel aan de hand. Maar zodra het balletje een keer de verkeerde kant op valt, belandt Feyenoord op deze manier direct in een negatieve financiële spiraal.''
Feyenoord zet vol in op inkomsten uit de Champions League en transfers. Wanneer dit dit seizoen niet behaald gaat worden, ontstaat er een financiële uitdaging. ''Casino Coolsingel? Daar lijkt het wel enigszins op, gezien de beperkte buffer, de hoge transferverplichtingen, het zwaar negatieve werkkapitaal en een lege bankrekening nadat in een Champions League-seizoen tien miljoen is geleend,'' is de pijnlijke conclusie.
De uitgaven van Feyenoord zijn momenteel veel te hoog om een sluitende begroting te krijgen wanneer het volgend seizoen uit moet komen in de Europa League. De grote vraag is wat het standpunt is van de toezichthouders. Waar commissarissen bij PSV op de rem trapten en met de directie een financieel plan uitrolden, is het vanuit het Maasgebouw voorlopig stil en wordt er ingestemd met het risicovolle beleid.
Plaats reactie
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties