Geertruida: een uithangbord voor de jeugdopleiding van Feyenoord

Een heldere zomeravond in Rotterdam. Na de coronapandemie is het oude leven weer langzaam op gang gekomen voor velen. Een volle Kuip is daar een belangrijk onderdeel van, bijna een vaststaand feit, geen uitzondering. Toch voelt deze avond anders. De Kuip voelt als een vulkaan, op het punt van uitbarsten. In het centrum van deze bedwelmende hitte van geluid en harmonie staat een man die besluit een sloot benzine op het borrelende vuur te gooien. De vulkaan komt tot uitbarsting.

Lutsharel Geertruida staat voorafgaand aan de halve finale van de Conference League als een vurige dirigent de mensen achter het doel op te zwepen op de ruige klanken van de harde versie van 'Zombie'. Het zijn de eerste verschijnselen van een ware gangmaker in de groep en de ontwikkeling van een man die, ondanks zijn onzekerheden, Feyenoord op de best mogelijke manier zal vertegenwoordigen.

De wedstrijd loopt, zoals iedereen weet, geweldig af. Misschien wel één van de mooiste wedstrijden in De Kuip van de afgelopen jaren. Geertruida speelde als rechtsback een belangrijke rol in het behalen van de finale van de Conference League. Wie had dat bijna vijf jaar eerder gedacht?

Eerste profcontract

In de lente van 2017, net na het behalen van het landskampioenschap, tekent de Rotterdammer zijn eerste profcontract voor Feyenoord. Hij is dan 16 jaar oud en speelt ruim vijf jaar in de Feyenoord Academy. Een groot deel van zijn jeugdloopbaan brengt hij door aan de andere kant van het veld, als aanvaller.

Hiervoor heeft de Rotterdammer er al vijf jaar op zitten bij Feyenoord. Voordat hij bij de Stadionclub terecht komt, speelt hij aan de overkant bij Overmaas en kortstondig bij Sparta. In 2012 ziet Feyenoord het talent van de pupil en mag Geertruida de club van zijn dromen, als jongetje uit Rotterdam-Zuid, vertegenwoordigen.

Na die vijf jaar verandert alles. Geertruida stond in de belangstelling van meerdere clubs en werd ook genomineerd voor de Golden Boy Award voor grootste talenten van de wereld, onder andere in de lichting met Haaland, Vinicius Jr. en Alphonso Davies. Toch was het vrij duidelijk dat hij zou tekenen bij Feyenoord: ''Voor mij is dit contract een droom die uitkomt. Sinds ik voor deze club speel, is dit mijn doel. Ik ben een jongen van Rotterdam-Zuid en wil niks liever dan ooit in De Kuip spelen'', zegt Geertruida na zijn contract ondertekening.

'Wat goed is, komt snel' luidt het spreekwoord. Dit is in zekere zin van toepassing op de jonge verdediger. Nog geen drie maanden na zijn eerste contract mag Geertruida mee trainen met de op dat moment landskampioen. Een maand na zijn zeventiende verjaardag is de primeur daar. Binnen een paar weken overtuigd hij de oud-speler van FC Barcelona en wordt hij als vaste selectiespeler gezien.

De selectie kampt met de nodige personele problemen, waardoor Geertruida al snel zijn debuut maakt. In de bekerwedstrijd tegen AVV Swift beleeft hij zijn vuurdoop in De Kuip. Geen memorabele wedstrijd (4-1) tegen de amateurs, maar Geertruida zal hier ongetwijfeld nog wel eens met warme gevoelens aan terug denken.

Het is vervolgens een tijd stil rond de verdediger. Hij speelt zijn wedstrijden voor Feyenoord onder 21 en onder 19 en mag ook voor het eerst uitkomen voor Oranje onder 19. Het begin van het seizoen 2018/2019 valt hij in beide Europa League kwalificatie wedstrijden tegen AS Trencin, die desastreus verlopen, in. De Eredivisie is voor hem dan nog onbegaanbaar. Dit verandert in december 2018 als hij kort mag invallen voor grootheid Robin van Persie.

In de maanden die volgen probeert Feyenoord het contract van de beloftevolle verdediger te verlengen. Dit gaat allerminst zonder slag of stoot. Na maanden onderhandelen ontstaat toch een overeenkomst. Terwijl het seizoen 2019/2020 al behoorlijk onderweg is, bijna twee weken voordat Jaap Stam de club verlaat, tekent Geertruida bij. Het blijkt met terugwerkende kracht een repeterend ritueel bij de verdediger.

Stormachtige ontwikkeling

Desondanks maakt Geertruida een stormachtige ontwikkeling door. Met name sinds de komst van Dick Advocaat is hij niet meer weg te denken uit het elftal dat een wonderbaarlijke wederopstanding ondergaat. Dit kan niet worden los gezien van het enthousiasme en de passie van Geertruida. Hij speelt met de rust van een vedette, maar de drang van een jonge hond. Hij wil maar één ding, winnen.

Als verdediger zorg je er in dat geval normaal gesproken voor dat de tegenstander geen doelpunt maakt. Voor Geertruida ligt dit iets anders. Naast zijn verdedigende capaciteiten, hij is snel, sterk en slim, komen zijn vaardigheden in aanvallend opzicht ook goed van pas. Zijn wortels in de aanval van de Feyenoord jeugd zijn duidelijk zichtbaar als hij op het veld staat. Waar hij in het afgebroken seizoen nog niet scoort voor Feyenoord maakt hij in het seizoen erop een grote sprong.

In de gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag maakt hij zijn eerste doelpunt. Op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis staat hij voor het eerst in de spotlights. De verdediger maakt naam voor zichzelf, maar blijft onder de radar van het grote deel van Nederland. Later blijkt waarom. Geertruida vindt het lastig om interviews te geven, omdat hij stottert. Een situatie die hem nog populairder maakt bij de supporters. Op deze manier vertegenwoordigd hij Feyenoord op de best mogelijke manier: 'Geen woorden, maar daden.'

Die daden worden steeds substantiëler. In het seizoen 2020/2021 speelt hij 37 wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij zes keer doel treft. Voor een jonge verdediger is dat een zeer indrukwekkend aantal. Toch eindigt het seizoen voor Geertruida in mineur. Hij moet aan zijn knie geopereerd worden, waardoor hij de play-offs voor Conference League voetbal moet missen.

Een flinke streep door de rekening. Onder de nieuwe trainer, Arne Slot, lijkt er namelijk een belangrijke rol voor Geertruida weggelegd. Slot wil aanvallend voetbal spelen met druk naar voren. Snelle verdedigers zijn daarbij een must en Geertruida past daar perfect bij. Hij moet echter de complete voorbereiding aan zich voorbij laten gaan. Pas in september in Israël maakt hij zijn eerste minuten tegen Maccabi Haifa.

Zijn eerste optredens zijn nog niet dermate overtuigend dat Slot Geertruida zonder nadenken in zijn basiselftal zet. Dit komt ook door de opkomst van Marcus Pedersen die enthousiast begint aan het seizoen en nog meer snelheid heeft. Toch wordt de geboren Rotterdammer uiteindelijk vaste keuze in het elftal dat de finale van de UEFA Conference League zou halen. Het doorzettingsvermogen van Geertruida speelt een cruciale rol in Marseille, in de halve finale. Een grote club lijkt in het verschiet te liggen voor de verdediger. Zijn kameraad, Tyrell Malacia, verdient een transfer naar Manchester United.

Geertruida blijft echter bij zijn Feyenoord, en met succes. Onder Arne Slot ontwikkelt Geertruida zich tot ongekende hoogte. Hij wordt één van de beste spelers van het elftal en een stabiele factor, omdat hij vrijwel altijd inzetbaar is. Daarnaast laat Slot de verdediger op een andere manier spelen als rechtsback. Hij komt steeds vaker terecht op het middenveld. Met zijn snelle en soepele speelstijl kan hij makkelijk ruimte vinden met veel mensen om zich heen. Zijn natuurlijke en inwendige rust helpen het elftal om tot grote hoogte te stijgen.

Het kampioenschap, met Geertruida in een hoofdrol, wordt praktisch veiliggesteld in de hoofdstad. Een dag nadat de verdediger zijn contractverlenging symboliseert door zijn shirt omhoog te houden voor het publiek bij de openbare training voor de Klassieker, scoort hij het winnende doelpunt. De spelers rennen in een moment van ongekende dolle vreugde naar Dávid Hancko. De Slowaak lijkt het doelpunt te maken, maar zijn kopbal wordt van richting veranderd door Geertruida. Een essentieel balcontact in de carrière van de Rotterdammer. Hij maakte hiermee de weg vrij voor het kampioenschap van zijn club.

In een roes speelt Feyenoord naar de titel. Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken tegen Go Ahead Eagles vliegt Geertruida over het veld. Intense vreugde wordt meester van hem. Hij is voor het eerst openbaar te horen. Hij zweept het publiek op, net zoals een jaar eerder tegen Olympique Marseille. Op het bordes uitstijgend boven de Coolsingel steelt hij de show. Hij deelt zijn afkomst met vele mensen onder hem, dat wil hij weten: 'Komen wij uit Rotterdam!'.

Het is het moment dat Geertruida zijn status als Rotterdammer omzet in een heldenrol. Hij wordt meer en meer de personificatie van de mensen uit Rotterdam-Zuid en de wederzijdse liefde tussen speler en fans is elke wedstrijd voelbaar. Het aanblijven van de verdediger leidt dan ook tot grote vreugde bij iedereen als RasenBallsport Leipzig afziet van een transfer in de zomer van 2023.

In het jaar dat volgt, is Geertruida de grote verdedigende vormgever van het vloeiende aanvalsspel onder Arne Slot. Als international bij Oranje heeft hij de status van absolute topspeler binnen Feyenoord. Hij mist slechts één duel voor zijn club. De stabiliteit van Geertruida is iets waar nieuwelingen als Thomas Beelen zich aan kunnen optrekken. De veelzijdigheid helpt daar bij, Geertruida wordt overal ingepast. Hij speelt centraal en rechts in de verdediging en op het middenveld. Overal is Geertruida van waarde.

MC Geertruida na bekerwinst

Het seizoen eindigt niet met de zo begeerde titel, maar de bekerwinst maakte een hoop goed. Met name het optreden van Geertruida na de finale tegen N.E.C. zal iedereen bij blijven. Hij speelt op het veld en, een dag later, op het podium in de stad de een absolute hoofdrol. De grote vormgever van het feest probeert zijn schuchtere ploeggenoten op te zwepen, net zoals het publiek. Geertruida is niet alleen een topspeler, maar ook een gangmaker.

Geertruida mag daarna minuten maken op het EK, maar tot een internationale doorbraak leidt dit niet. Toch heeft RB Leipzig wederom zijn zinnen gezet op de verdediger. Zijn potentie wordt erkend en een transfer was onvermijdelijk met nog tien maanden contract. Toch is het voor de Feyenoorders een hard gelag dat de Rotterdammer zijn club achter zich laat. Toch heeft hij de club genoeg gebracht en gunt iedereen hem het succes wat hem toekomt. De kwaliteiten van Geertruida werden al snel herkent door Het Legioen, dus wist iedereen dat deze dag zou komen. Geertruida verlaat zijn huiskamer.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen