Hartman: "Ik moet meer assists geven, meer in die positie komen"

Quilindschy Hartman liet een positieve indruk achter in het oefenduel van Feyenoord tegen Benfica. De linksback maakte het wereldkampioen Ángel di María behoorlijk lastig en gaf de fraaie assist op de 2-0 van Santiago Gimenez. Daarmee liet hij direct blijken wat zijn doelstelling voor het komend seizoen is.

"Dat is iets dat ik heb aangegeven", vertelt Hartman aan Voetbal International. "Dat ik meer assists moet geven, meer in die positie moet komen. Dan is het fijn dat dat vandaag lukt." Ook trainer Arne Slot onderschrijft dat. "Wat ik heel graag van Quilindschy zie - omdat het zo'n goede voetballer is - is dat hij als linksback het middenveld in beweegt. Het leuke was dat hij het vandaag niet veel heeft gedaan, maar die ene keer dat hij het deed, wel een prachtige assist gaf."

Dit seizoen verwacht Slot Hartman dus meer in die rol te zien. "Als je zo goed kan voetballen, zo comfortabel bent aan de bal, dan hoor je ook een rol in te kunnen vullen naast de controleur. Zoals Olexandr Zinchenko dat doet bij Arsenal - en we kunnen allemaal andere voorbeelden bedenken bij grote clubs. Bij ons heeft Lutsharel Geertruida dat vorig jaar ook gedaan. Ik vind dat Quilindschy zich daarin nog verder kan ontwikkelen, maar vandaag was daar al een mooi voorproefje van."

Hartman zelf was daarnaast ook tevreden met de manier waarop hij het Di María moeilijk maakte. Ook die lat moet volgens hem dit seizoen omhoog. "Ik heb wel een paar goede passes gegeven en ik denk dat ik goed fel was. Maar voor mij moet dit meer de standaard worden: dat ik altijd op 'groen' blijf staan. Volgens mijzelf en volgens de coaches sta ik soms nog te veel op 'oranje' als de bal ver van mij af is. Dan ben ik nog niet helemaal bezig met de situatie. Dat was vandaag beter en daar probeer ik de laatste tijd ook op te letten."

'Kökcü is een voorbeeld'
Ook voor Hartman was het bijzonder om het afscheid van oud-ploeggenoot Orkun Kökcü mee te maken. "Het was apart om tégen Orkun te spelen", zei hij daarover. "Het is natuurlijk gek om te zien dat een speler van de tegenstander zo wordt toegejuicht, maar ik vond het wel leuk. En ik ben ook blij dat we van hem hebben gewonnen", aldus de linksback. "Orkun is zeker een voorbeeld voor me. Ik denk dat elke speler in onze jeugdopleiding Orrie als voorbeeld kan zien. Als je kijkt hoe hij vorig jaar onze leider was; dat is iets waar ik en ook andere spelers naar kunnen kijken."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen