Hoe is het nu met... Renato Tapia?

Hoe is het nu met... Renato Tapia?

Een terugkeer van de rubriek Hoe is het nu met…?! Voor veel leden van FR12.nl was het een geliefde rubriek en vanaf dit seizoen blikken we iedere week weer terug op de tijd van een oud-Feyenoorder in De Kuip en de tijd daarna. Deze week is dat: Renato Tapia.

De Peruviaan speelde 69 wedstrijden voor Feyenoord, nadat hij voor anderhalf miljoen euro overkwam van FC Twente. De middenvelder groeide in De Kuip nooit uit tot een vaste basispsler, maar werd wel een vaste international van Peru en werd op een gegeven moment zelfs in de geruchtenmolen genoemd bij Real Madrid en Atlético Madrid.

Begin carrière

Tapia begon zijn carrière in de jeugd bij Sporting Cristal, een club op het hoogste niveau van Peru. Bij de club uit Rímac heeft hij echter nooit zijn debuut gemaakt, want in de zomer van 2007 vertrok hij op 11-jarige leeftijd naar Club Esther Grande de Bentín. Deze club uit Peru, in de buitenwijken van de hoofdstad Lima, had een samenwerkingsverband met FC Twente, waardoor hij meerdere keren op stage kon komen. Uiteindelijk bevielen de proefperiodes van beide kanten en werd de transfer in de zomer van 2013 voor een onbekend bedrag officieel.

In Enschede belandde Tapia, na een korte aanpassingsperiode, het eerste jaar bij Jong FC Twente. Hier speelde hij destijds 19 wedstrijden met één doelpunt en één gele kaart. In het seizoen dat volgde kende de middenvelder zijn doorbraak in het eerste elftal en speelde hij in totaal 1333 minuten. Nadat de Peruviaan op 14 oktober 2015 zijn debuut maakte voor het nationale elftal en hij in het seizoen 2015/16 sterk begon, raakte Feyenoord overtuigd om hem over te nemen.

Tijd bij Feyenoord

Dat de Rotterdammers overtuigd raakten van Tapia, betekende nog niet dat hij gemakkelijk naar de havenstad verhuisde. FC Twente wilde namelijk een bedrag van 3,2 miljoen euro ontvangen, terwijl Feyenoord niet verder ging dan 1,7 miljoen euro. "Ik ben blij als ik voor Feyenoord kan spelen maar vooralsnog concentreer ik me op FC Twente", klonken de wanhopige woorden van de middenvelder die zijn transfer moest afwachten. Van de meeste fans hoefde Tapia eigenlijk helemaal niet te komen en toen de deal alsnog rond kwam voor 2,5 miljoen euro, werd er met twijfels gekeken naar zijn kwaliteiten.

Na zijn eerste minuten voor Feyenoord waren de fans ineens toch wat positiever over de kwaliteiten van Tapia. Het was misschien nog niet de type speler die gewenst werd, maar de potentie was zichtbaar. Toch bleek hij niet de schakel en speelde hij slechts drie wedstrijden in de eerste seizoenshelft na zijn komst. Met slechts 14 wedstrijden in het kampioensjaar was zijn waarde ook niet immens te noemen. Ook de jaren erna wist de middenvelder niet door te breken en dus werd hij in de winter van 2019 verhuurd aan Willem II.

Hoe is het nu met... Renato Tapia?

Nadat Tapia in 2019 terugkeerde van zijn uitleenperiode, wilde Feyenoord hem graag verkopen. Terwijl technisch directeur Sjaak Troost in de media vertelde de miljoenen te willen vangen voor zijn defensieve speler, wilde Tapia zelf graag bij Feyenoord blijven. De Peruviaan wenste zijn contract uit te dienen en liet ook weten niet gediend te zijn van Troost zijn uitspraken. Voor de Peruviaan bleek zijn keuze om te blijven goed uit te pakken, want in het totaal kwam hij nog tot 24 wedstrijden, maar voor Feyenoord was het een domper dat er helemaal geen bedrag werd ontvangen.

Hoewel zijn 'reis' naar Nederland niet helemaal is geslaagd, kijkt hij wel met een trots gevoel terug op het feit dat hij voor Feyenoord heeft mogen spelen, zo vertelde hij tijdens zijn afscheidsinterview. Twee jaar terug sprak Tapia nog lovend over de Rotterdamse club toen Marcos López om advies kwam vragen voor zijn transfer. ''Spelen in De Kuip was altijd geweldig. Het zal raar worden om niet meer met alle jongens op één veld en in dezelfde kleedkamer te zijn. Het afscheid gaat zeker emotioneel worden.''

Bij Feyenoord zal hij altijd onderdeel zijn van de clubgeschiedenis door het winnen van één landstitel, twee KNVB Bekers en twee keer de Johan Cruijff Schaal.

europa league 2016 2017 11 24 2016 manchester united feyenoord 4 0 409
Tapia in de basis tijdens mogelijk de grootste wedstrijd uit zijn carrière: op Old Trafford tegen Manchester United.
Hoe is het nu met... Renato Tapia?

Tijd na Feyenoord

Zoals hij al langere tijd aangaf, vertrok Tapia in de zomer van 2020 transfervrij bij Feyenoord. Toch was er niet heel veel interesse in de destijds 'gefaalde' Feyenoorder. Dit terwijl hij bij zijn nationale elftal regelmatig erg sterke wedstrijden speelde tegen Brazilië en Argentinië in onderlinge duels met Lionel Messi. Uiteindelijk kwam Celta de Vigo en daar hoefde Tapia niet lang over na te denken. Voor veel spelers uit Zuid-Amerika is de Spaanse competitie erg interessant wegens de taal, het weer en het goede voetbal.

In zijn debuutseizoen voor Celta speelde hij direct, op twee schorsingen na, bijna iedere wedstrijd. Hier wist hij een hele goede indruk te maken en op een gegeven moment steeg zijn marktwaarde zelfs tot twintig miljoen euro. Dat was ook het moment dat de media uit zijn thuisland schreven over interesse van Paris Saint Germain, Real Madrid en Atlético Madrid. Haast ondenkbaar voor een speler die een aantal maanden eerder nog transfervrij vertrok bij Feyenoord met beperkte keuze in nieuwe clubs.

'Hij paste gewoon niet goed in het voetbal van Feyenoord', zo klonk de conclusie onder de supporters. Dat de geruchten misschien niet heel betrouwbaar waren werd wel bevestigd nadat Tapia het nieuwe seizoen gewoon begon bij Celta de Vigo. Hier maakte hij de afgelopen jaren eigenlijk constant een redelijk goede indruk, maar in het laatste seizoen kwam hij steeds minder in de plannen voor en had hij ook last van een bovenbeenblessure. Uiteindelijk liep hij wederom transfervrij uit zijn contract. Na 120 wedstrijden gespeeld te hebben kon de Peruviaan afgelopen maand dus zoeken naar een nieuwe club.

Nieuwe club

En die nieuwe club vond Tapia, maar dat ging wel op een bijzondere manier. De middenvelder was opgeroepen voor Peru om in actie te komen op de Copa América, maar na een paar trainingen haakte hij af omdat het 'een erg hoog risico vormde voor zijn persoonlijke en professionele toekomst.' Hiermee doelde Tapia op het feit dat hij transfervrij is en met een blessure geen nieuwe club zal vinden. Op het moment dat hij afhaakte was Girona geïnteresseerd in zijn diensten en dus kon hij mogelijk deelnemen aan de Champions League, inmiddels wetende dat het een tegenstander van Feyenoord is.

Een akkoord met Girona werd niet bereikt en dus duurde het wat langer voordat hij een nieuwe club vond, maar zijn keuze viel uiteindelijk op CD Leganés, een club op het hoogste niveau van Spanje in de buurt van Madrid. Tapia was vooral blij een club te hebben gevonden waar hij komend seizoen minuten kan maken op het hoogste niveau en met zijn 29 jaar verwacht hij ook nog van grote waarde te kunnen zijn. Toch speelde hij in de eerste vier wedstrijden van het seizoen slechts tachtig minuten.

Hoe is het nu met... Renato Tapia?
Renato Tapia tijdens zijn eerste wedstrijd voor CD Leganés.

Zie je een oud-speler graag uitgelicht worden in een volgende editie? Laat een suggestie achter in de reacties!

Lees meer over
Renato Tapia
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties