Revanchegevoelens bij Feyenoord? "Dat speelde zeker een rol in de benadering"

Bij Feyenoord leek alles op z'n plek te vallen tijdens de 6-0 zege op Ajax. De ploeg kreeg de aartsrivaal voortdurend onder druk en meerdere kansen werden goed afgemaakt. Vooral de buitenspelers, die dit seizoen nogal eens bekritiseerd werden, maakten veel indruk.

"Ze zijn jong en wisselvallig. Dat zie je het hele seizoen al", begon Philip Kooke in de NOS Voetbalpodcast over Igor Paixão en Yankuba Minteh. "Ze kunnen waanzinnig goed voetballen, maar ze kunnen ook wel eens een wedstrijd tegenvallen. Slot heeft er ook een handje van gehad om veel te wisselen met de vleugelspelers, waardoor hij er veel rendement uit haalde. Maar ik denk dat niemand heeft getwijfeld aan het feit dat Minteh een heel goede speler is. Dat hij het niet altijd kan brengen, hoort ook bij de ontwikkeling van zo'n jongen."

Volgens Jan Roelfs was juist de wedstrijd tegen Ajax een ideaal duel voor het tweetal. "Het scheelt enorm als deze vleugelspelers voor het grootste deel van de wedstrijd op de helft van de tegenstander kunnen spelen, en niet achter de tegenstander aan hoeven. Geertruida en Nieuwkoop erachter droegen ook bij aan het succes van de vleugelspelers. Zij doen natuurlijk ontzettend veel vuil werk voor die jongens, waardoor zij kunnen excelleren waar ze goed zijn."

Waar de scorende vleugelspelers positief opvielen, gold het tegengestelde voor Santiago Gimenez. Arno Vermeulen nam het echter voor de spits op. "Minteh en Paixão hebben allebei 9 goals gemaakt. Dat is prima, maar ze hebben relatief weinig assists. Ze komen veel met hun goede been naar binnen en gaan dan zelf voor de goal. En het was ook niet zo dat Gimenez geen nut had, want hij was wel betrokken bij een paar aanvallen waar een goal uitkwam."

Tot slot viel ook het fanatisme bij trainer Arne Slot op. "Dat was ongelofelijk", aldus Jeroen Grueter. "Hij ging tekeer als een bezetene. Hij was voortdurend betrokken geweest bij het spel om spelers op de juiste plek te zetten. Tot diep in de wedstrijd was hij aan het rondrennen. Het zegt wel iets over zijn betrokkenheid bij het elftal. Na afloop stond hij ook te genieten langs de zijlijn, terwijl de spelers de ereronde maakten."

Revanche voor gestaakt duel
Grueter liet er zijn eigen conclusie op los. "Ik denk dat er heel erg uit spreekt dat Feyenoord zich enorm tekort gedaan voelde in Amsterdam. Toen speelden ze een soortgelijke wedstrijd, speelden ze Ajax ook totaal de vernieling in, maar werd de wedstrijd gekaapt door de aanhang van Ajax. Hij is later uitgespeeld in een leeg stadion, maar dat had natuurlijk ook zo'n historische ontmoeting moeten worden. Die is ontdaan van alle glans."

"Dat speelde zeker een rol in de benadering van Feyenoord", meent de commentator. "Ze zijn er vanaf seconde 1 bovenop geklapt, met de intentie om Ajax tot aan het einde toe te martelen. Dit was een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving voor Ajax."

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen