Van Hanegem: ''Hij moet de rest helpen en niet angstig worden''

Van Hanegem: ''Hij moet de rest helpen en niet angstig worden''

Willem van Hanegem is weer op dreef in de podcast van het Algemeen Dagblad. De Kromme bespreekt de actualiteit in de voetbalwereld en Feyenoord komt uitgebreid aan bod. Van Hanegem treurt om de blessure van Santiago Gimenez en is benieuwd naar Ayase Ueda, nu de Japanner langer dan normaal de kans krijgt in het eerste van Feyenoord.

"Het is wel vervelend voor hem, maar hij was er al meer dan drie maanden uit," doelt Van Hanegem mindere vorm van Gimenez. De Mexicaan komt dit kalenderjaar niet meer in actie en daardoor is er veel speeltijd voor Ueda. "Misschien komt hij nu los, omdat hij het gevoel heeft dat hij echt de tijd krijgt. Maar eerlijk is eerlijk, toen hij kwam, zei iedereen dat hij een geweldige speler was, maar het zat er nog niet in. Het was wel altijd zeven minuten, dan weer tien minuten."

Van Hanegem heeft nog weinig volledige wedstrijden gezien van Ueda. De 26-jarige spits maakte recent een wisselende indruk op De Kromme bij Japan. "Ik heb hem laatst twee wedstrijden gezien bij het nationale elftal. De eerste wedstrijd maakte hij geen doelpunt terwijl ze met 7-0 wonnen. Dat is toch vreemd. De tweede wedstrijd was wel iets beter. Dit is zijn moment nu om het te laten zien bij Feyenoord."

Igor Paixão

Igor Paixão komt ook ter sprake. Van Hanegem hoopt dat de Braziliaan snel zijn maniertjes thuislaat. "Wat mij irriteert, is onze linksbuiten: Paixão. In het begin was het leuk, aardig en vooral niet zaniken. Nu mag hij alles nemen. De vrije trap legt hij in de tweede ring. Je ziet het gewoon al aankomen. Hij wil de bal een draai geven, maar dat kan gewoon niet." Ramiz Zerrouki is nog niet afgeschreven. "Zo erg is het ook weer niet. Hij moet echt veel beter spelen, dat is duidelijk."

Gijs Smal had het gevoel na de wedstrijd tegen NAC Breda de stijgende lijn te pakken te hebben. Van Hanegem wil de linksback over een langere periode aan het werk zien voordat er conclusies getrokken worden. "Nee, luister nou. Je bent anderhalf uur bezig en je geeft een balletje goed. Moet ik dan zeggen, zo dat is geweldig? We zijn blij dat Ueda de bal goed kopt, want zo makkelijk was dat niet. Laten we na een goede actie niet te snel zeggen dat iemand goed speelt."

Durven voetballen

Van Hanegem ziet voldoende kwaliteit bij Feyenoord en nu is het een kwestie van de juiste keuzes durven te maken. "De trainers zeggen elke keer wel dat je hard moet werken, maar dat is de basis. Je moet ook durven voetballen. Feyenoord heeft dat de laatste drie jaar laten zien. Ook de betere spelers moeten nu opstaan. David Hancko is een geweldige speler, maar nu speelt hij alleen maar op zekerheid. Stoppen met kijken, kijken en weer terugspelen. Dan denk ik: kom op nou. Hij moet als veel betere speler de rest helpen. Niet angstig worden en de bal maar terugspelen."

Feyenoord wacht een zwaar programma in de Champions League. Wil de stadionclub nog kans maken op sportief succes in Europa, moeten er punten behaald worden tegen Girona en SL Benfica. Van Hanegem is positief. "Daar kun je gewoon punten halen. Als we elke keer negatief denken, dan kunnen we net zo goed niet daarnaartoe. Ik zou alleen angst hebben gehad toen ik de eerste wedstrijd zag, tegen Benfica. Dat was droevig. Ik blijf erbij: als we kijken naar de wedstrijd tegen Bayer, dan zie je dat het helemaal niet zo slecht was."

Lees meer over
Willem van Hanegem Dávid Hancko
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties