''Van hem worden de meeste goals en assists verwacht''

Een uitermate levendige wedstrijd in Kralingen leverde voor Feyenoord drie punten op. Na een wervelend begin stond er slechts een 1-1 ruststand op het scorebord. De vele kansen in de eerste helft werden vakkundig om zeep geholpen. Dat zagen de commentatoren van Radio Rijnmond ook. In de tweede helft konden de bezoekers uiteindelijk toch het verschil maken.

In Podcast Feyenoord gaan de heren in op het spel van Feyenoord. Dennis van Eersel is behoorlijk opgewekt. ''Vorig seizoen zaten er ook wedstrijden tussen die we heel snel zijn vergeten, omdat ze niet goed waren. Daar schaar ik deze overwinning niet onder. Als je zoveel kansen creëert doe je het gewoon goed.''

Vervolgens viel het Kranenburg op dat de gelijkmaker van Excelsior grote invloed had op de veroorzaker. ''Paixão wilde na de 1-1 heel geforceerd zijn fout herstellen. Hij schoot ook een keer in een situatie waar dat helemaal niet moest, Stengs stond er toen veel beter voor. Die pass van Wieffer was ongelukkig, hij had hem beter naar de keeper kunnen spelen. Nu was het te druk om de verdediger in te spelen. Dat kwam misschien ook door de druk van Excelsior.''

De podcast gaat verder over Santiago Gimenez. Het is bijna onvermijdelijk om niet over de spits te spreken. Voor zijn hattrick leek de Mexicaan het vizier even niet op scherp te hebben staan. Van Eersel ziet dit anders. ''Ik denk dat het bij hem niet echt een thema was. In zijn hoofd zit het volgens mij wel goed bij hem, ook met zijn zelfvertrouwen. Uiteindelijk maakt hij een hattrick, maar moest hij natuurlijk nog vaker scoren. Hij is ook het zwembad ingedoken, dat was om de jetlag tegen te gaan. Het heeft hem heel erg goed gedaan. Als hij het gevoel heeft dat dit werkt, gaat dat ook werken.''

De hattrick van Gimenez is volgens Kranenburg niet het meest opvallende van deze Rotterdamse derby. De start van de wedstrijd des te meer. ''Na 14 minuten moet het eigenlijk al 0-4 staan. Het is echt krankzinnig dat je maar één doelpunt maakt uit zoveel kansen. In de tweede helft ging Excelsior ook iets anders staan, waardoor Feyenoord er niet zo makkelijk meer door heen kon voetballen.''

Een speler die na een aantal weken van blessureleed zijn rentree mocht maken, was Yankuba Minteh. De Gambiaanse rechtsbuiten werd na een paar minuten al bejubeld door zijn ploeggenoten door een ragfijne assist op Gimenez na een typerende actie. ''Er lopen heel veel aanvallen door het midden. Als een tegenstander het midden volbouwt, moet je het van de vleugels hebben. Dan is het toch fijn om iemand in je elftal te hebben die een mannetje kan passeren'', aldus Van Eersel.

Kranenburg vertelt over de mogelijkheden van Minteh, die nog lang niet al zijn potentie heeft laten zien. ''Als je gaat kijken naar de data worden van hem de meeste goals en assists verwacht. Hij is snel en heeft veel balveroveringen. Soms geeft hij dan wel een voorzet waar niemand staat. Daar werken ze ook aan met hem, de rust bewaren. Als hij dat doet, is hij echt levensgevaarlijk.''

Tot slot gaat Van Eersel kortstondig in op het wegvallen van Bart Nieuwkoop. De verwachting is dat de Zeeuwse rechtsback niet heel lang uit de roulatie zal zijn. ''Het gebeurde toen hij aan het afremmen was. Dat is normaal gesproken gunstiger dan als iemand geblesseerd raakt in de volle sprint. Maar het betekent dat hij dinsdag tegen Atletico niet kan spelen.''